Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika strabizem in zenična razdalja

strabizem in zenična razdalja

Imam strabizem levega očesa navznoter od mladosti. Poleg tega imam različne dioptrije do -3 in astigmatizem na obeh očesih pod ful različnima kotoma. Posledica deloma neuspešnega vodenja v mladosti je, da z levim očesom ne zmorem fokusiranja in s tem nimam globinskega vida. Torej imam polno funkcionalno za npr. branje drugo oko, tisto ki škili mi pripomore le k povečanju vidnega polja na levi periferiji. Pri gledanju mi možgani v bistvu skrijejo sliko očesa, ki je obrnjeno na not.
Spet sem morala k optiku. Naročil mi je nova stekla. Izmeril mi je zenično razdaljo. Ker pa nimam obeh očes absolutno v sredini, me skrbi da mi bo center stekel zamaknil. Sem ga tudi vprašala, če lahko prinesem v vstavitev tudi nov okvir in je rekel da je ok, dokler stekla ne bodo vrezana (ker mi ni bil tam všeč noben okvir, sem mislila uporabiti starega). V optiki sem opravila tudi novo meritev dioptrije, ki je podobna prejšnji, kar mi bo krila zavarovalnica (ali nova stekla?). Prinesla sem nov okvir, tehnik mi ni predlagal, da ga pred njim dam na oči, je pa sicer plastičen, brez nastavljivih nosnikov in kupljen v drugi optiki z drugačno izbiro okvirjev.

Ok zanima me, če bom morala reklamirati, a je to moja napaka da škilim ???, ali bom morala nositi strošek novih stekel, ki bi jih eventuelno vstavili prav. Ker moji očesi pač nista v ortoforiji in optik nima mojih starih očal za orientacijo. Kakšna je verjetnost da naredi napako? A tehnik, ki vdela stekla, sploh bere izvid zdravnika? Zenična razdalja verjamem da je prava, samo razdalja je zamaknjena iz sredine? Se določa zenična r. iz sredine nosnega korena do zenice ? (pa še nos imam deviiran, sicer v predelu hrustanca…) Bi moral optik, ki vreže stekla, videti kako mi stoji nov okvir? Brez očal sicer sploh ne vidim niti razločno brati. Ful bi bila rada zadovoljna z novimi očali, saj imam očala od malega in so mi vedno predstavljala tudi vir kompleksov, pa tudi sigurno je zelo pomembno, da imam pravo dioptrijo na funkcionalnem desnem očesu.

Nekoliko zmedeno zveni, ampak bolj kot razmišljam bolj se sekiram.

Nekako preveč vprašanj, ki se sicer prepletajo. Vam bom pomagal razložiti izdelavo očal, da ne boste v skrbeh. Na receptu (od zdravnika) ima optik vse podatke, ki jih potrebuje za izdelavo očal. Samo more premerit vaš novi okvir in nato na podlagi tega vgradi stekla v okvir z vašo zenično, ki je na recceptu. Lahko ste brez skrbi.

Lp.

New Report

Close