Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni izvidi tuberkulože

izvidi tuberkulože

Pozdravljeni,

sem noseča v 30. tednu nosečnosti. V službi sem v dnevnem stiku z osebo, za katero je bil podan sum za tuberkulozo.
Oseba je bila testirana (izmeček odvzet v juniju) in sedaj je bil podan končni izvid, v katerem je navedeno: “da je bil izmeček mikroskopsko negativen, v kulturi je prisotnih 10 kolonij netuberkuloznih mikrobakterij-Mikrobacterium gordorae. Izolacija neturbekuloznih Mykobakterij gordonae ni klinično pomembna.”

Zanima me ali glede na navedeno obstaja kakršnakoli nevarnost za okužbo mene In/ali otroka? Bi morala nositi zaščitni masko ali ne? (s to osebo sem najmanj dvakrat tedensko v manjši pisarni več kot uro)

Najlepša hvala za pomoč

Spoštovana,

na zelo podobno vprašanje sem čisto pred kratkim že odgovarjal.
Ponavljam, da je bolnik s tuberkulozo kužen le, dokler najdemo bacile tuberkuloze v njegovem zmečku direktno, pod mikroskopom . Potem pa ne več. Saj tudi naše golniške bolnike načeloma odpustimo (jih smemo odpusititi), ko bacilov direktno v izmečku več ni. Pa ti bolniki še niso povsem zdravi, saj morajo še kar nekaj časa prejemati protituberkulozna zdravila. Vendar niso več kužni in s tem nevarni za okolico.
Ne glede na to, da so pri vaši kolegici izolirali mikobakterijo, ki zares in le izjemoma povzroča obolenje. Morda le pri ljudeh, ki so izrazito imunsko nezmožni, kot so na primer bolniki z AIDS.

Skratka. Sobivanje z vašo kolegico vas ne ogroža.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close