Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrična in fetalna kardiologija truncus arteriosus tip1

truncus arteriosus tip1

Pozdravljeni!
Moj sin je imel konec marca zamenjavo homografta (truncus arteriosus tip 1).Pregled pri vašem kolegu dr.Podnarju imamo šele meseca septembra,kar se mi zdi kar dolga doba za prvi pregled,a je to normalna praksa,da je prvi pregled pol leta po operaciji?
Verjetno vas bo tole malo nasmejalo ,ampak resno mislim,,pri sistematskem pregledu so sina poslušali trije pediatri ,ki so potrdili ,da je to možno.(so imeli pravi bojni posvet glede tega)
In sicer ,ko sin spi in je tišina ,slišim čist razločno biti njegovo srce in po mojem tudi zapiranje zaklopke (to se sliši,kakor da bi kdo počasi zaprl vrata),ležim pa pol metra stran od njega.Po prvi operaciji srca ni bilo slišati,razlagam si da je mogoče zaradi tega,ker je zdaj ta graft umetnega izvora,prej pa je imel vstavljeno človeško žilico,a je to možno?
Klicala sem sicer sestro v kardiološko ambulanto in ji to povedala in je rekla samo ,da če pediatrinji kaj ni jasno ,da naj zdravnika osebno pokliče in naj me ne straši.
Zanima me samo vaše mnenje,ker drugače je sin normalno aktiven in ni videti ,da bi bilo kaj narobe z njim.
Hvala

Spoštovani,

forum je sicer namenjen vprašanjem v zvezi s prirojenimi in drugimi boleznimi srca pri plodovih, vendar tokrat izjemoma odgovarjam tudi na vaše vprašanje.

Glede na opisano ne vidim razloga za skrb. Zaklopka grafta leži precej bližje steni prsnega koša kot sicer leži zaklopka pljučne arterije, zato je izvid pri kliničnem pregledu srca seveda drugačen.

Prepričan sem, da je imel otrok napravljen ultrazvočni pregled srca po operaciji pred odpustom iz bolnišnice. V kolikor je bil ta izvid normalen, potem je možnost, da bi se dogajalo kaj nepredvidenega (posebej ob normalno aktivnem otroku) precej majhna.

Lep pozdrav,

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Najlepša hvala za vaš odgovor in vaš čas ,ki ga namenjate zaskrbljenim staršem

New Report

Close