Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Astma in visokogorje, gorski tek

Astma in visokogorje, gorski tek

Blaga bronhialna astma (verjetno že iz otroštva, a takrat nediagnosticirana), izrazita ob naporu, alergija na pršice, jemljem Flonidan, Nasonex in Singulair, po potrebi Ventolin (praktično nikoli), diagnoza postavljena pred kratkim. Zdaj me pa zanima, ker sem navdušena vhribolazka in gorska tekačica (ok, na račun dihanja zadnjih par mesecev bolj kot ne hodačica), ali lahko s svojimi podvigi normalno nadaljujem, ali bi morala biti bolj pozorna, pijem dovolj, Ventolin imam vedno s sabo. Sem pa resnično uspela že ugotoviti, da višje kot sem, lažje je dihanje. Naslednjo kontrolo imam šele čez dober mesec, vprašanj pa že zdaj več kot dovolj, se imam pa že ta mesec namen udeležiti gorskega maratona in potem avgusta ene daljše 24urne variante na dokaj visoki nadmorski višini, s pripravami nadaljujem normalno, pač na malce nižjih obratih kot npr. prejšnja leta, ampak ker se ne obremenjujem s časi, me to niti ne moti. Sem maja ravno tako opravila eno 24urno hribovsko zadevo, pa je minila praktično brez omembe vrednih težav. Tek na ravnini sem pa zaradi napadov kašlja črtala z agende, razen zelo počasnega in v večernih urah.
Zanima me pa še nekaj, kako je z uporabo Ventolina pred (konkretnim) naporom, ali bi to morala početi preventivno ali samo po potrebi?

Pri skoraj vseh bolnikih se da z zdravili astmo tako stabilizirati, da ne dela nobenih težav pri telesni dejavnosti. Verjetno je potrebno ugotoviti, zakaj imate kljub zdravilom (ki jih nimate malo!!!) še vedno težave. Verjetno zato, ker alergijsko vnetje v nosu ni urejeno.
Osnovno pravilo astme je, da je bolnik z astmo sposoben tudi najekstremnejših športnih aktivnosti. Vdih Ventolina pred telesno aktivnostjo pa samo koristi.
Prosim pokažite najino dopisovanje vašemu osebnemu zdravniku.

Mitja Košnik
Bolnišnica Golnik – Klinika za pljučne bolezni in alergijo
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si

New Report

Close