Najdi forum

Varčevanje?

Stara sem 35 let, imam družino, nekaj malega imam prihrankov + 1 življensko zavarovanje za 25 Eur mesečno do let 2025.
Ker ne bo pokojnin se bojim finančne priohodnosti.

Sedaj kar dobro zaslužim, tako da bi lahko nekaj dala na stran.
Kako naj se lotim in kaj bi mi svetovali, na kaj moram biti pozorna.

V kakšne center ne bi hodila, še manj da pride zastpnik domov. Katere informacije mi lahko posredujete preko foruma?

Pozdravljeni,
pred pričetkom pripravite seznam varčevalnih ciljev. Smotrno je začeti z oblikovanjem t.i. varnostne rezerve. To naj bo likvidna vsota denarja v višini nekaj mesečnih prihodkov. Na osnovi te se naprej gradijo drugi cilji. V primeru, da toliko prihrankov morda še nimate in bi za to potrebovali preveč časa, je smiselno da prvo na mesto hkrati postavite varčevanje za pokojnino in ustvarjanje varnostne rezerve, saj je z varčevanjem smiselno začeti čim prej. Poskrbeti morate tudi za finančno zaščito tistega, kar ste že ustvarili (materialno: nepremičnina, avtomobil…) in seveda za varnost najbližjih (življenjsko zavarovanje). Ker enega že imate, bi morali ugotoviti ali je zavarovalna vsota dovolj visoka. Nekaj o tem o tem si lahko preberete na forumu katero ŽZ.

Ker boste pokojnino varčevali le enkrat v življenju sega lotite natančno in premišljeno. Finančno načrtovanje je proces, saj ga je potrebno prilagajati glede na življenjski cikel in tudi dogajanja na kapitalskih trgih. Zato morate biti pozorni na to, da izberete tak produkt, ki bo omogočal, da ga lahko prilagajate trenutnim razmeram.

Zavedati se morate, da so izračuni okvirne ocene in da donosi (z izjemo zajamčenih) niso zagotovljeni. Za to, koliko boste dejansko privarčevali sami prevzemate odgovornost. Ne smete pa pozabiti: dlje kot traja varčevanje, večji je lahko znesek pokojninske rente. Z drugmi besedami: prej kot začnemo, lažje in z nižjimi zneski lahko zagotovimo, da bomo ob upokojitvi obdržali življenjski standard, ki smo ga vajeni. Zaradi davčnih spodbud in socialne varnosti so življenjska zavarovanja pogosta oblika individualnega varčevanja za pokojnino.

Na podlagi več podatkov (kakšen je znesek, ki ga lahko namenite za varčevanje, kakšna je višina zavarovalne vsote, ki jo potrebujete, koliko ste pripravljeni tvegati…) vam lahko tudi posredujem konkretnejši odgovor.

Lep pozdrav,

Anja Vujisić, Sektor komunikacije s strankami, KD Življenje d.d.
www.kd-zivljenje.si[/url]

New Report

Close