Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija dermatofiti

dermatofiti

Spoštovani,
sorodnik ima že vrsto let glivično okužbo nohtov na prstih na nogi. Noht na palcu je v celoti zelo deformiran. Za mikrobiološko preiskavo je samoplačniško dal košček nohta in izolirali so Trichophyton rubrum. Pred kakimi 15 leti se je že zdravil z tabletami, žal neuspešno. Zanima me kakšen je dandanes postopek zdravljenja. Ali mora nujno k dermatologu ali pa lahko zdravljenje predpiše tudi osebni zdravnik. Kakšno terapijo priporočate in kakšne previdnostne ukrepe, da se ne bi od njega okužili še drugi člani družine.
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem in želim uspešno delo še naprej.
Hana

POzdrav!

V primeru okužbe s to glivo se priporoča terapija s tabletami, npr itrakomazol, ki pa ga je potrebno jemati dovolj dolgo, ob tem se mažejo ali sprejajo nohti z antimikotikom, obutev se razkužuje z antiseptikom, kar je primerno tudi za površine, kjer se zadržujejo drugi člani družine( kopalnice…).
Uspeh zdravljenja se pokaže po enem letu.
Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

​Pozdravljeni,
naredil sem mi je izpuščaj na nogi.. Najprej  (12. 11.) ni bilo nič vidno, sem mislila, da me je kaj ugriznilo/pičilo, ker je samo koža srbela malo, predvsem je srbečico povzročil dotik kože.. Kasneje se je okoli naredila ranica, zatem reliefni obroček, sem najprej mislila, da od čohanja, ampak ker je v roku 8 dni postal tako popoln krog, predvidevam po slikah, da gre za dermatofitijo (dodam povezavo do svoje fotografije – https://drive.google.com/file/d/1CbyEdXByA42FVr_plR88piTtfPQesDHi/view?usp=sharing ).. Že v osnovi imam težave z vaginalnimi ponavljajočimi glivičnimi vnetji, prav tako simptome morda tudi pretirane kandide nasploh. Včeraj sem si ranico začela mazati Canesten kremo 10mg/g. Zanima me samo, ali je vredu, da si lišaj prekrijem z npr. vatirano blazinico in zalepim toliko na dveh straneh, da drži in še koža lahko diha – za med spanjem ali, ko imam hlače preko, da se ne riba sem in tja, da se ne bi preneslo na druge dele kože. Ker vem, da mora biti čim dlje časa suho, in če bi si z obližem prekrila, bi to ustvarilo vlago …

Je pa verjetno v redu, če si nameravam 2 do 3x dnevno mazati in če po tednu/dveh ne bi bilo bolje, grem do zdravnika? Koliko časa se sicer priporoča to mazati, tudi če simptomi izginejo?

Najlepša hvala za nasvete/odziv in vse dobro!

Andreja

Pozdrav!

Pokrijte z obližem, ki ima gazo ali pa gazo in preko tega obliž! Od osebnega zdravnika dobite napotnico s sumom na Microsporijo in pojdite na najbližjo dermatološko kliniko!

Toliko lahko na daljavo.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni ponovno,

osebni zdravnik mi (še ni želel) dati napotnice in me je domov poslal z Belodermom, češ da ne gre za glivični izpuščaj. Mazala sem si 10 dni (3dni 2x, 7dni 1x dnevno), zadeva se potegnila nazaj, “se pozdravila” in koža se je začela rahlo luščiti.

Nekje 2 in pol tedna je bil mir, nato se je zadeva ponovno pojavila, le da je zdaj premer večji, najprej so bili le trije majhni “flekci”, zdaj je že povezana krožnica nepravilne oblike, danes pa se je še dodatno spet začela rdečica znotraj, tam kjer je bil izpuščaj sprva, ( kar je bilo mesec in en teden nazaj). Prilagam sliko 1. kako se je začel ponovno pojavljati (18. 12.), 2. kako izgleda zdaj po pribl. dveh tednih  in 3. malo širšo sliko, za obcutek velikosti na nogi.

1. https://drive.google.com/file/d/1mJudM4Rqz6EHUDXLQqnbDRWwmU_3pb4f/view?usp=drivesdk

2. https://drive.google.com/file/d/1mCxAMcDMqxulCq0EQnQAcePJeZQECRy2/view?usp=drivesdk

3. https://drive.google.com/file/d/1mEACzC0aBmJn1_tDLalNHUMWjOw6UoLz/view?usp=drivesdk

Zdravnik me je poslal na test za boreliozo, jutri bi naj dobila rezultate. Malo me je sedaj že strah, ker si vsewno se 1x dnevno mažem z Belodermom, pa  zadeva kar raste in ne izgleda prav nič prijazno.. Prosim za vaše mnenje na ta nov izgled in kaj bi mi priporočali, razmišljam da bi kar samoplačniško raje sla do derma, da čimprej izvem kako in kaj..?

Želim vam vse dobro v 2023 in najlepša hvala za pomoč že vnaprej!

Andreja

Pozdrav!

Še vedno stojim za tem kar sem napisal. Vsekakor z borelijo ni povezave. verjetnost microsporije je velika, seveda pa so še druge diagnoze, ki pa potrebujejo več podatkov, pregled…. izključitev microsporije je le v laboratoriju.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Hvala. Je pa izpuscaj samo ta, ni nikjer drugje nicesar in tudi ves cas odkar je drugic se pojavil, si ga tudi ne pokrivam/zascitim tako pogosto kot prvic, pa se (zaenkrat) se ni nikamor preneslo.. Tudi starsa nimata nobenih vidnih tezav, kot tudi ne nasa macka.

Me res zanima kaj se bo na koncu ugotovilo, ce sploh..

Hvala in lep pozdrav

New Report

Close