Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika raster očala

raster očala

Lep pozdrav,

Zanima me, kaj menite o vplivu raster očal na oči? So res tako priporočljiva ali je možno, da bi pustile tudi kakšne negativne posledice na očesu?

Hvala za strokovno mnenje!

Barbata

Barbata,

lahko povem, da sam uporabljam raster očala že nekaj časa. Uporabljam jih po 15-20 min na dan. Čudežov seveda ne delajo se mi je pa dioptrija znižala iz -0.75 na -0.50.
Zagotovo lahko potrdim, da stranskih učinkov nimajo. Lahko si pa prebereš komu so namenjena raster očala[/url].

Posredujem odgovor na to vprašanje, ter podobna vprašanja, katerih je vedno več in tudi mnenje stroke na nekatera zavajujoče oglase, ki ponujajo ozdravitev ob uporabi teh očal:

Spoštovani,

naš član nas je opozoril na zavajajoč oglas firme XXX “Refrakcijska očala”. V oglasu obljubljajo popravljanje okvar vida, poleg ametropije celo težjih sprememb na očesnem ozadju (ablacija retine).

Želel bi poudariti, da večina v tekstu opisanih terapevtskih učinkov propagiranih očal znanstveno ni bila nikoli dokazana in jih torej ni primerno obljubljati.

Kljub temu, da tudi ni dokazana škodljivost samega pripomočka, pa je problematična preusmeritev pozornosti strank / pacientov od s strani stroke prizanih postopkov pri reševanju težav z vidom k negotovim oz. neučinkovitim alternativnim rešitvam.

Lep pozdrav,

Matjaž Mihelčič
Društvo očesnih optikov Slovenije
Ledina 36, 4260 Bled, Slovenija
predsednik

New Report

Close