Najdi forum

KORAK IZ MOREČEGA RAZMERJA

Lep pozdrav,
sem kar nekaj časa prebirala forume in sem se odločila, da tudi sama dodam nekaj. Že kar nekaj časa resno razmišljam o prekinitvi brezplodne, čustveno prazne in pogosto psihično zelo obremenjujoče zveze (beri psih. nasilje!). Poskušala sem že vse možne načine, vendar sem z vsakim korakom ugotovila, da sem še bolj oddaljena od odnosa, kakršnega bi želela. Z partnerjem vztrajava že 20. leto, otroka sta že skoraj polnoletna. Oba sva zaposlena in skupni dohodki niso majhni. Vsekakor so v zadnjem času moji precej manjši, kar partner tudi izkorišča in mi ne pozabi povedati, da je ON tisti, ki zasluži, jaz pa zapravljam. Pa saj to vse ste že drugi pisali……….. ne bom ponavljala.Skratka, nevzdržno je!! Predhodno nisem upala iti v ta korak, ker delam izmensko delo in je nastal problem glede varstva otrok.
Prosim, da mi napišete, skozi kakšno proceduro je potrebno iti, na kakšno preživnino lahko računam in ostalo, saj bom jaz tista, ki bom morala z otroci iz hiše, ki je mimogrede tudi moja in se nato boriti za vsak euro. Zaradi vsega tega sem v preteklosti prelagala ločitev.
Na koncu vse te parodije si želim samo reči, da sem srečno ločena.
Hvala za informacije, ki bodo prav gotovo tudi komu drugemu v pomoč.

Zdravo!

Te popolnoma razumem. Moji starši so imeli iste probleme.
Mati se je hotela zaradi podobnih vzrokov kot si jih naštela že tudi ti, ločiti saj je bil oče nasilen. Seveda ni hotel podpisati ločitvene pogodbe in svari niso šle nikamor.
Pri takšnih ločitvah kjer se partner noče ločiti, oz. izseljuje na razne načino kot so da ne bo dal več denarja in podobno, se na žalost vleče tudi po 10 let po sodiščih in še ne boš dobila ničesar.
Zato ti najbolje priporočam da enostavno greš drugam in pozabiš na njega in na vse. Otroci so pa itak že polnoletni in bodo kmalu dobili službe in svoje življenje.
Tako smo naredili mi saj smo po 6 letih na sodiščih samo metali denar.
Seveda ker imaš otroke že polnoletne mislim da finančno ne bo problem saj so stanovanja kar poceni. Sploh tista katere se dajo v najem (300-450€) mesečno.

Veliko sreče….

Naj ti tudi jaz odgovorim. Sicer nisem bila toliko časa v zakonu, samo tri leta, samo je v zelo kratkem času pokazal svoj resnični in pravi obraz(psihično nasilje!).
Jaz sem se iz tega rešila tako, da sm šla po nasvet na CSD, povedala vse kar se dogaja. Delavka mi je samo rekla, da je potrebno ta vlak ustaviti. Midva sva imela sporazumno ločitev, ker je menila delavka da je to edino kar pride v poštev, da se zaščitim, pri nas je bil bolj vzrok dolgovi njegovi in upniki, izterjave. Bilo je vse možno v zakonu, samo fizičnega nasilja ne. In psihično nasilje je prav tako kaznivo, zakaj se ga pa ne kaznuje, mi pa tega še danes ni jasno, ker se še vedno tudi po ločitvi borim zaradi tega, ker še vedno nadaljuje s tem v smislu otrok, ne da se z njim dogovarjat, zanemarja tudi otroke….preživnino sm mogla iterjati…
Meni je pomagal center(csd)in od tam smo šli dalje do sodišča. Uredila sm si tudi brezplačno pravno pomoč(dobiš obrazec, pošlješ na sodišče v Lj.in ti odgovorijo, če ti pripada. Dobro pa je da poznaš kakšnega odvetnika), brez katere ne vem če bi bilo danes kaj narejeno. Ker taki moški se znajdejo, tudi pred sodnico lažejo, tako da….
Moj primer je bil tak, tebi pa želim veliko sreče, pa tudi če greš na CSD, sj nimaš kaj izgubiti.?

Srečno!

Pozdravček,
tudi jaz se z dvema majhnima (vrtec in 3.r.) selim iz novega štirosobnega stanovanja, ki bo ostalo bivšemu partnerju. Seveda se on ni hotel izseliti, čeprav sem mu ponudila kar nekaj denarja, ampak ponos in ego sta močnejša.
Skupaj sva bila devet let in pol. Pred tremi meseci sva se zelo grdo skregala. Zadnji dve leti sva se zelo slabo razumela. Vzponi in padci. Vedno sem bila vse kjaz kriva, on nikdar. Ker je nosil več denarja domov, je bil oz. je mneja, da lahko on počiva, jaz pa opravljam vsa gospodinjska dela. Dan današnji skače za menoj z zvezkom in kulico in si piše, riše, kako se vklopi pralni stroj, … Vem, da sem bila glede tega tudi sama kriva. Namreč, če sem hotela imeti pospravljeno in čisto ter imeti v hiši mir … sem vse sama postorila.
No, on me je tudi, za “uspomenu i duga sječanja” udaril pred otrokoma….
Naredila pa sva takole! Ker je bilo stanovanje (polovica) tudi moje sva se zmenila, da bi postopek bil hitrejši, da me on izplača (višji moj delež, nekaj pa on) Če bi se tožila bi dobila več, ampak nisem hotela. Pri notarju sem se odrekla polovici stanovanja in dobila svoj denar.
Ko sem klicala CSD za pomoč, so mi rekli naj grem kar na sodišče, ker oni to neradi delajo. No, toliko o naših CSD-jih.
Na okrožno sodišče sem vložila zahtevek za preživnino, stike in vzgojo. Obadva sva ga podpisala. Predložola en kup dokumentov (fotokopije: matični listi, osebni dohodki, osebne izkaznice …)Po mesecu in pol sva prišla na vrsto. Na sodišču bivši ni kompliciral, čeprav mi je pred tem, ko je imel izpade, grozil, da mi bo on že pokazal, kdo je šef. Sodnica je bila za disciplinsko komisijo, saj se za otroke ni nič zavzela. Bila je tudi zelo slabo pripravljena, da ne govorim o tem, da sploh ni vedela imena otrok, kaj in kako!!
Na sodišču so mi takoj dali sodniški spis, ki sploh ni vseboval najinih želja, ki sva jih predložila, ampak vsaj preživnina je takšna kot sem jo želela.
S tem spisom lahko dam vlogo za znižano plačilo vrtca in mogoče za otroški dodatek.
Vmes sem si kupila stanovanje, ki ga moram še zelo dobro predelat, obdelat itd, saj iz tega stanovanja ne smem odnesti ničesar. Upam, da v dveh mesecih vse zrihtam. Še vedno živimo skupaj, čeprav je težko. Slutim, da si je bivši našel že drugo, ampak nimam pravice težit, saj zdaj živim na njegovem “posestvu” in tudi sva že narazen. Med tem časom je bil nekajkrat prav svinjski in nesramen do mene. In seveda spet pred otrokoma.
Z otrokoma se sicer pogovarjam (tudi on) o tem, da se bo mamica z njima odselila, da ju imava rada, da bova skrbela zanju …
Vse skupaj se sliši zelo enostavno, ampak ni. Od vsega tega imam rano na želodcu, bivši pa na morju žura.
Želim si biti sprememba. Zase in za otroka.

Čisto možno, da ti bo nagajal glede ločitve in da ne bo želel podpisati, ampak ti vztrajaj in bodi močna, ne se mu več pustiti nikoli!!! Preveč življenja si zapravila zanj, preostanek naj bo TVOJ!Tvoje življenje je in ti odločaš, ne se mu pustiti in ne mu pustiti premoči!! Nikoli!
Če bo nagajal oz. jaz bi takoj že dala ločitev na podlagi tožbe. Ne bi se sploh pregovarjala in nič, ker ib vedela, da bo nagajal. Samo na podlagi tožbe daj že kar takoj. Kar se pa hiše tiče pa tudi vztrajaj, ne mu pustiti nič. Pojdi in tako pokaži otrokoma kako se dela, če je razmerje za nič, oz. če je nasilje v razmerju, da bosta imela lep zgled- tebe.

Srečno.

Spoštovana!

Kot kaže ste že skoraj odločeni, da končate svojo zakonsko zvezo. Odločitev za razvezo prav gotovo ni lahka, zato verjamem, da ste pred tem pretehtali in preizkusili že vse možnosti za rešitev vajine zveze. Zanima vas, skozi kakšen postopek boste morali iti in na kolikšno preživnino za otroka lahko računate…

Če se z razvezo oba strinjata je lahko sporazumna, v nasprotnem primeru pa se vloži Tožbo za razvezo.

1. Sporazumna razveza
Na Okrožno sodišče skupaj podata Predlog za sporazumno razvezo. Sporazumeti se morata o varstvu, vzgoji in preživljanju vajinih otrok ter o stikih z otrokoma, pa tudi o razdelitvi skupnega premoženja. Dogovor glede premoženja mora biti sklenjen pri notarju. Več informacij: http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=726&sid=328&vprasanja=vsa

2. Razveza s tožbo
Na sodišče podate Tožbo za razvezo. Vzorec tožbe lahko dobite od koga, ki jo je sam vlagal. V primeru tožbe Sodišče samo odloči o varstvu, vzgoji in preživljanju skupnih otrok.

Za opis ločitvenega postopka, za vzorec vloge ali nasvet iz prve roke, se lahko obrnete tudi na forum Ločitev: http://med.over.net/forum5/list.php?168

Glede višine preživnine, pa si za boljšo predstavo preberite temo “Preživnina”, ki je pod lepljivimi temami na forumu Enostarševske družine: http://med.over.net/forum5/list.php?197.

Če vas še kaj zanima, napišite. Želim vam ne-prebolečo izkušnjo ločitve…

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

…..sodišče vseeno potrdi ločitev, če se en partner hoče ločiti, le glede ostalih stvari kot so stiki, preživnina, premoženje, se zna tožba vleči več let, če ni dogovora.
Nihče te namreč ne more prisiliti, da boš z nekom poročen, če tega ne želiš. Mislim, da imam prave informacije.

…..sodišče vseeno potrdi ločitev, če se en partner hoče ločiti, le glede ostalih stvari kot so stiki, preživnina, premoženje, se zna tožba vleči več let, če ni dogovora.
Nihče te namreč ne more prisiliti, da boš z nekom poročen, če tega ne želiš. Mislim, da imam prave informacije.[/quote]

Res je.

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close