Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje dopust v času nosečnosti

dopust v času nosečnosti

Živjo.Noseča sem 16tednov,pa imam namen it konc junija na otok Vis.Ali je to predovg vožnja zame glede n to da bom že v 6mesecu? za odgovore se vam že v naprej zahvaljujem

Bogu iza nogu boš dobila popadke, preden barkača pride do Splita ali helikopter do Visa, boš že pestovala, kaj, pa ne upam povedat’….

ravno v teh tednih kot boš sama je pomembno, da si v bližini res dobrih porodnišnic, če želiš, da ima v primeru prezgodnjega poroda otrok kakovostne možnosti za preživetje; sama vožnja naj ne bi bila problem

odgovarja pa na takšna vprašanja dr. Pušenjak samo malo morš pobrskat z iskalnikom

vožnja ni problem, če se boš sama počutila sposobno. kot pa ti pišejo že zgoraj,. je problem, če se kaj začne dogajat.

Med 24. in 34. tednom naj bi bila nosečnica v bližini porodnišnice, ki ji zaupa. Prej naj plod ne bi imel možnosti preživetja, po tem datumu pa naj bi otroka znali oskrbeti povsod. Tako pravi dr. Pušenjak. Preračunaj si kako boš s tedni, ko nameravaš na morje in se potem sama odloči ali boš tvegala ali ne. Možnosti, da gre kaj narobe so sicer zelo majhne, a vseeno obstajajo…

Jaz najbrž ne bi šla, moja prijateljica pa npr. je šla…

jaz sem 3leta nazaj, torej v 1.nosečnosti šla na Vis na dopupst mislim, da v 5.mesecu nos. in na Hvar v 30.tednu. takrat se mi ni zdelo to nič kaj takega, ker imam pa v preteklem letu tragično izkušnjo-mrtvorodnost, se za tak podvig letos verjetno ne bi odločila….

Jaz ima isti problem; rok imam začetek avgusta in očitnozame letos morje odpade.

Če želiš roditi v Ljubljani kot jaz, potem naj bi bila nekako v radiju ene ure od porodnišnice LJ. Tukaj bi morda prišla v poštev slovenska obala, če bi mi nekdo zagotovil, da ne bo gužve.

MA bi šla tko rada na morje že zaradi starejšega otroka, pa bosta šla verjetno sama z očijem. Da bi šla pa na otok in to še tako daleč….ni šans!

Pa še tole; če se karkoli v zvezi z nosečnostjo zakomplicira v tujini, menda tega nobena zavarovalnica ne krije in znajo biti stroški kar visoki. Se je za pozanimat.

Zzzs ne krije poroda v tujini, tudi nujnega ne. Gre vse na tvoje stroske. Minimalno 1500€, lahko pa tudi precej vec, sploh ce se z malckom kaj zakomplicira. Vsa dodatna zavarovanja za tujino ne pokrivajo stroskov poroda po 32 tednu, poglej malo njihove strani. Boste pac letos malo kombinirali in rodili doma. Potem pa pojdite na morje konec septembra, je se ful lepo.

Vis poznam zelo dobro, nekoč sem tam preživela vsako poletje. Z njihovimi zdravniki oziroma viškim mini zdravstvenim domom si kaj prida pomagati ne moreš. Trajekt ne vozi vsako minuto in vsaj včasih je do Splita vozil dve uri in pol, tudi tri. Tisti gliser je hitrejši, ampak ne pride na ukaz. Verjetno je hitrejši helikopter, ampak predvidevam, da bodo fejst premislili, preden bodo poslali ponj. Če se hočeš držati tega, da bodi dve uri stran od porodnišnice, ki ji zaupaš, Vis žal ne bo najboljša izbira za počitnice. Če bo vse super, potem ni težav. Če pa se kaj zaplete, ne bo dobro.

Povem svojo izkušnjo. Prvo dete je imelo PDP 3.8., drugo 27.8., tretje 3.9., tokrat imam rok 30.8. Pa smo vedno šli na morje, pred prvim res samo junija in do sredine julija, pri drugih pa do 15.8. Vse počitnice nas je bilo povsod PO SLOVENIJI veliko. Od morja, do raznih term, pa bolj gorskih krajev (Pohorje, Trenta) itd. Pač tisto leto nismo šli v tujino in vedno smo se organizirali tako, da sem lahko bila v eni uri najkasneje v porodnišnici. Šele dva tedna pred rokom, sem se začela zadrževati bolj v bližini doma, oziroma porodnišnice, kjer sem rodila.

Mi gremo letos prvi teden julija v Švico, potem z o otroki za en teden z avtodomom tudi v Pariški Disneyland, ko pridemo domo še za en teden v Rovinj, potem pa bomo bolj v Sloveniji vse povsod. Je pa res, da sem imela vse nosečnosti nekomplicirane, da vedno v tednu pred potjo v tujino z zdravnico še enkrat preveriva na UZ, če je vse OK in šele, ko mi pove, da je vse OK, gremo…

komplicirate, ti pa ne samo, da si izredno plodna, si tudi izredno pogumna!!! Meni osebno se zdiš butasta in obremenjena s tem, da moraš poleti za vsako ceno pohajati in pasti svojo čredo naokoli. Zanimivo. Najbrž imaš potrpežljivega loleka za moza, da vas goni v takem številu po vseh teh letoviščih ali morda gonite okoli z avtobusom!

Večkrat rata, enkrat pa ne. Je lahko trikrat bilo vse v redu, pa se bo četrtič zakomplicirano. Prav, si pripravljena tvegati, drugi pa niso in zato jih ni treba dajati v nič. Moja svakinja je tako familijo z enim otrokom in enim v trebuhu zvlekla na 20 urno potovanje. V eni smer. Je imela srečo, da se je tisto, kar se je zgodilo, zgodilo po 20 urah nazaj in so bili doma, ko se je zgodilo. Doma in ne tam, kamor jih je zvlekla. Zgodilo pa se je to, da je dobila strašno infekcijo in če je ne bi zdravili, bi umrla ona in otrok, če pa bi jo zdravili z otrokom v trebuhu, bi umrl otrok. In so morali otroka s carskim rezom v petem mesecu vzeti ven. Kot sem rekla, na srečo so bili doma in par metrov od ene najboljših evropskih otroških bolnišnic, kjer so punčko rešili in je danes živa in zdrava. Če bi se to zgodilo, ko so počitnikovali, punčke danes sto posto ne bi bilo.

Blagor tebi, prav res! Imaš srečo, kot večina nosečnic, kjer gre vse po pravilih in rodiš zelo blizu roka. Nismo vsi rojeni pod srečno zvezdo. Ko ti enkrat umre otrok, nikoli več ne pomisliš, da se na koncu vedno vse lepo izide. Ker veš, da se ne.

Super za vas, da toliko potujete in ste naokoli, čeprav mi ni jasno, ko pišeš, da si bila na morju in da ste bili 1 uro od porodnišnice. Verjetno misliš od katerekoli? No vidiš, jaz želim roditi v LJ, nobena druga ne pride v poštev, ker je samo LJ tako opremljena, da lahko res kvalitetno pomaga otročku, če gre kaj narobe.

Želim ti še naprej nekomplicirano nosečnost in lep dopust. Mi ga bomo po vsej verjetnosti preživeli kar blizu doma.

V prav ničemer nisem nikoli tvegala, vedno, kot sem zapisala sem se nekaj dni pred potmi v zadnjih mesecih posvetovala s svojo zdravnico, koliko je varno in mi je sama rekla, da grem lahko kamorkoli, kjer imam 1 uro do najbližje porodnišnice. To pa v Sloveniji ni težko upoštevati.

Smo pač aktivna družina od vedno, še ko sva bila sama z možem, naju noben vikend ni bilo doma, prepotovala sva pol sveta z letali, jadrnico, avtodomom, bila na vseh kontinentih. Ne vem, kaj je pri tem narobe. Otroci pa od malega radi potujejo, čeprav sva se nameravala z njimi bolj ustaliti in prva leta nisva praktično nikamor šla. Pa je šla najstarejša pri treh letih s sestrično na dva izleta in od tedaj več potujemo. Preko leta ne, ker nam služba in šoloobvezni otroci tega ne dopuščajo, čez praznike in počitnice pa smo res vsepovsod. Kupili smo si avtodom in gremo. Letos sta se najstarejša otroka odločila za Toskano, ker so v šoli povedali, da je čudovita in smo bili med prvomajskimi prazniki tam. Pripravila sta nam celo predavanje pred ogledov vsakega mesta, tako, da nam je bilo lepše, kot z vsako agencijo. Smo pa čisto nekomplicirana družina, ki ji največ pomeni, da smo skupaj, pa je čisto vseeno, kje smo. Ponavadi vzamemo s seboj še kakšnega bratranca in sestrično, prostora imamo vedno dovolj. Tudi šotorimo radi poleti, le do zimskih športov nam ravno ni. Je pa res, da imamo to srečo, da nam večkrat pomagajo še moji starši, ker seveda z možem toliko dopusta nimava. Tako so že lani šli vsi skupaj na Roglo, kjer je imel stareši sin športni tabor, to je izkoristil še mlajši sin in starša hči, ki so vsi izvrstni športniki. Za letos so recimo predlagali, da bi šli čez planinsko transferzalo, kar je seveda zame prenaporno, oziroma sem predlagala, da jih spremljam le na začetku čez Pohorje in na primorskem koncu. Najstarejši sin je namreč v okviru svoje skupine v planinskem društvu sam dal pobudo in sedaj bo šla skupinica očitno 12ih mladih s štirimi starši po planinah. Če pa to ni zdrav način življenja, pa nič ne rečem…

Kar se izbire porodnišnic tiče, je prednost Ljubljane izključno v res vrhunsko usposobljenem oddelku za intenzivno nego dojenčkov, to je pa tudi vse. Sama imam dve slabi izkušnji iz LJ porodnišnice, predvsem zaradi groznega odnosa in dobesedno siljenja z vso nepotrebno kemijo pri porodu, pospeševanjem poroda, ker se babicam mudi iti domov (to sta dve sami rekli) itd. Tako, da sem zadnjič rodila v Postojni in tokrat tudi nameravam, vsaj odnos je precej boljši, tudi dosti bolj se posluša žensko, se sledi naravnemu poteku poroda – to me je pri tretjem porodu prepričalo…

Tudi meni sta že umrla dva otroka, en v 20 tednu, je imel trisomnijo 18, drugemu je dva dni po rojstvu v LJ porodnišnici ponoči nehal biti srček (kao smrt v zibki), če še splava v petem tednu ne štejem. Tako, da sem dala čez tudi smrti otrok. A tudi te so v meni rodile misel, da je treba vsak trenutek življenja čim bolj izkoristiti in ne viseti v preteklosti in objokovati česar ne zmoreš ali ne smeš, se predajati 1000 strahovom itd. V življenju se ti zgodi, kar se ti mora zgoditi in vse se zgodi, da moreš osebnostno zoreti. To po tolikih preizkušnjah v življenju, ki so bile večini žensk prizanešene, lahko rečem. Zato sem sedaj sama prostovoljka v nekaj društvih, kolikor mi seveda čas ob službi in družini dopušča.

In nisem tega napisala, da bi zganjale foušarijo, temveč, da bi vam dalo misliti, če s svojimi strahovi in paniko kdaj ne pretiravate. Končno pove Pušenjak na forumu popolnoma enako, pa se mu ne upate oporekati….

bla bla bla, bogatunja presrana, kaj se hvalisaš tuki gor, ko se nas večina trudi prežvet mesec z 500 evri plače, da te ni sram!!!!

In sem šla v 8 mesecu v Črno goro. Če bi se karkoli zgodilo, bi pač reševala tam. Tudi tam ženske rojevajo a ne, tako da smatram, da bi me ravno tako dobro oskrbeli kot v Sloveniji.

LP

A ti res ne razumes razlike med otokom, ki ima povezavo s kopnim dvakrat dnevno in enega zdravnika za vse in drzave, jer si na kopnem in te resilec lahko pride iskat kamorkoli, do prve porodnisnice pa nimas 4 ure?

In v osmem mesecu je otrok ze donosen, ce pa imas tezave v 24 tednu, pa dojencek potrebuje intenzivno nego in judi, ki s takimi znajo delat.

In ali si se zavedala, da bi si kompletne stroske poroda in morebitne posebne skrbi za otroka morala pokrit sama, ker ti ga zavarovanje ne krije?

Halo?! Pa kaj je z enimi ljudmi? Saj razumem, da te boli, ker si brez keša in da si ljubosumna na vse, ki imajo več, vendar ti zagotovo ne bi škodilo, če bi vzela bonton v roke.

Se strinjam s tabo rajka. Žalostno pa je, da ne uvidi da s takim odnosom ne bo prišla do več denarja….. Samo še bolj je nezadovoljna s seboj in svetom. Bonton je pa vsekakor dober predlog.

Tudi jaz pričakujem 4. otroka, ampak mi morje ni niti najmanj pomembno. Saj bo pri tebi najbrž res vse v redu, ampak malo preveč pa res izzivaš in s tem se ni za hvaliti.

New Report

Close