Najdi forum

Posledica sifilisa?!

Pozdravljeni!

Vljudno bi prosila za nasvet katerega izmed zdravnikov glede mojega problema. Oktobra 2010 sem bila na pregledu pri ginekologu zaradi nenavadnega izcedka iz nožnice, boleče razjedice na spolovilu ter otečenih bezgavk v dimljah. Glede na to, da imam večkrat težave z izcedkom mi je predpisal ‘klasične’ vaginalne globule ter povedal, da imam otekle bezgavke zaradi vraščenih dlačic. Ker sem slutila, da ta diagnoza preprosto ni verjetna sem se šla v Lj.testirat za spolne bolezni, kjer so mi takoj ugotovili zgodnji sifilis. Po sprva hudem šoku sem kmalu ‘prišla k sebi’, ko mi je zdravnik pojasnil, da potrebujem za zdravljenje le dozo penicilina in bo vse ‘ok’. Po mesečni in po trimesečni kontroli so bili vsi izvidi ‘odlični’. Pojavila pa se mi je velika skrb glede nenehnih bolečin (ne prehudih) v dimljah ter zaradi dveh bulic v dimljah, trdih kot kamen. Bulici sem sicer zatipala že v času, ko so mi ugotovili sifilis, vendar sem bila prepričana, da je to zaradi zateklih bezgavk. Sedaj po več mesecih mi te bulice ne izginejo, bolečine v dimljah čutim vsakodnevno, prav tako imam močno povečan izcedek iz nožnice. Seveda sem takoj pomislila na raka… Pred dnevi sem šla do svojega kinegologa, mu povedala za sifilis ter druge težave. Predpisal mi je Vagisan zaradi izcedka ter mi dal napotnico za ultrazvok (brez pojasnil). Vljudno vas prosim za vaše mnenje glede teh bulic. Menite, da bi morala iti na onkološke preiskave? Moram za to izrecno prositi ginekologa, svojega osebnega zdravnika ali …? Res sem pošteno zaskrbljena, brez energije, brez zaupanja v svojega ginekologa, saj je spregledal tipične znake sifilisa…

Hvala za vaš odgovor!

Spoštovani,

v vašem sporočilu manjka podatek, zaradi katerih drugih spolno prenosljivih okužb so vas, poleg sifilisa, še testirali. Spolno prenosljive okužbe se pogosto prenašajo “v paketu”. Sifilis je pri nas razmeroma redek in večinoma posledica stika s katerim od pripadnikov tveganih skupin, zato je možnost kombinacije – pogosto pri naših pacientih dobimo sifilis + HIV ali sifilis + gonorejo – tem večja. Tudi podatek, kako ste se okužili s sifilisom, bi lahko nakazal smer razmišljanja. Obstajajo namreč nekatere spolno prenosljive okužbe, ki so prisotne v Aziji, Afriki in na Karibih, pri nas pa jih praktično že desetletja nismo videli in nanje običajno ne mislimo. V vaši situaciji bi najprej razmišljali o še kakšni drugi spolno prenosljivi okužbi in po potrebi ponovili testiranje, saj nas tudi diagnostični testi včasih pustijo na cedilu. Trde, neboleče bezgavke so res lahko metastaze, vendar so lahko tudi ostanek vnetja. Če vzroku z drugimi preiskavami ne pridemo do dna, se takšne bezgavke lahko tudi punktira (z iglo vzame vzorec za preiskavo) in tako hitro pojasni dilemo, ali gre za vnetni ali morda maligni proces. Podatek, ki me v vašem opisu še “moti”, je boleča razjeda, s katero so se težave začele. Trdi čankar, to je razjeda pri sifilisu, praviloma ne boli, razen če je prisotna sekundarna bakterijska okužba. Lahko da je šlo za manifestacijo druge sočasne okužbe in je to možnost pri vas vsekakor treba raziskati.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Spoštovana dr. Tlaker Žunter,

najprej se vam iskreno zahvaljujem za vaš odgovor. Naj samo omenim, da sem stara 29 let. Avgusta 2010 sem imela spolni odnos z moškim (Slovencem, ne tujcem), za katerega sem kasneje ugotovila, da je biseksualec. Čanker ni bil boleč, bolj je šlo za pekočo razjedico, minimalno….(niti ne vem, če je bil čanker). Na dermatovenerološki kliniki v Lj.so me testirali za sifilis in HIV. Ker sem se močno bala, da nimam slučajno okužbe virusa HIV, so me testirali dvakrat. Negativno. Osebna zdravnica, kateri sem zaupala skrbi, me je dala testirati na hepatitis B in C, tudi negativno. Po injekciji penicilina sta mi otekli bezgavki kmalu ‘izginili’ in izvidi so po besedah res izvrtnega zdravnika odlični. Močno me skrbita le bulici, ki sta se pokazali na slikah ultrazvoka že v samem začetku, ko me je ginekolog poslal na slikanje zaradi domnevnih vraščenih dlačic. Na sliki sta bili razvidni skoraj enakomerno na obeh straneh dimelj ena večja in poleg ena manjša okrogla lisa, bula. Sklepam, da je večja predstavljala otekle bezgavke, ne vem pa kaj sta bili manjši bulici, ki ju še vedno tipam, resnično trdi kot kamenček, poleg odebeljene žleze na vsaki strani dimelj. In ne vem zakaj ta čudna, rahla, malenkost pekoča bolečina? Na slikanje sem naročena komaj konec maja, a se mi zdi nemogoče, da bom morala čakati do takrat. Ne obstaja nikakršen hitrejši način? Od skrbi, da gre morda za ‘maligni proces’ vsakodnevno čedalje težje funkcioniram. Mi lahko svetujete kako bi čim hitreje prišla do ugotovitve? Več kot mesec dni čakanja me bo ‘ubilo’, saj se ta agonija vleče že od oktobra dalje….

Res iskrena hvala še enkrat za vašo pomoč.

Spoštovani,

drobne, čvrste bezgavke, bodisi v dimljah bodisi npr. na vratu, ima kot posledico kakršnih koli že prebolelih vnetij tipnih kar veliko ljudi. Tiste minimalne pekoče bolečine ne znam komentirati, morate pa vedeti, da nas naše telo s senzacijami včasih tudi goljufa. Če se za minuto skoncentrirate in pozorno opazujete, kje vas srbi koža, in če prav prežite na srbež, vam zagotavljam, da vas bo nekje začelo srbeti. In bolj kot bi bili s tem pričakovanim srbežem obremenjeni, bolj bi vas srbelo. Morda je tudi z vašo pekočo bolečino (delno) tako: ker ste na njo zelo pozorni, je morda v ospredju bolj, kot si to zasluži.

Punkcija bezgavke, če bi se vaš zdravnik zanjo odločil, se lahko, kolikor vem, opravi z minimalnim čakanjem (nekaj dni) na Onkološkem inštitutu.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Ali pri sifilisu vedno otečejo bezgavke?

Kakšne so posledice nezdravljenja sifilisa in kdaj se pojavijo?

Ali se lahko prenese z oralnim odnosom (moški-ženska)?

Spoštovani,

pri sifilisu otečenih bezgavk ne opazimo vedno. Vedno se približno 3-4 tedne po okužbi pojavi razjeda na mestu vstopa bakterije v telo, ki je trda in ne boli. Zato jo lahko spregledamo, če se nahaja npr. v nožnici, anusu ali ustih. Kakih 6 tednov po okužbi se pojavi nesrbeč izpuščaj, ki ga ponavadi zamenjajo z “alergijo” in je prisoten po vsem telesu. Včasih je izpuščaj zelo diskreten in se ga tudi lahko spregleda, poleg tega po nekaj tednih spontano mine. Potem se sifilis potuhne in lahko izzveni, lahko pa se čez leta pokaže z resnimi posledicami na številnih organih. Zlasti pogoste so spremembe na velikih krvnih žilah, srcu, nevrološke in psihiatrične težave. Med nosečnostjo se sifilis lahko prenese na plod, kar ima lahko hude posledice, od splava do številnih značilnih deformacij otroka. Zato vse nosečnice testiramo za sifilis.

Sifilis se lahko prenese z oralnim odnosom, še posebej, če ima eden od partnerjev v tem času primarno razjedo (zgoraj opisani “trdi čankar”).

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

So izpuščaji suhi?(ali so gnojni)

V kakšnem % sifils izzveni?

Kakšna je možnost okužbe, če ni primarne okužbe?

Ali je pri oralnem odnosu možnost okužbe če moški uporablja kondom?

Spoštovani,

izpuščaj pri sifilisu (govorim o izpuščaju pri sekundarnem sifilisu, tj. tistem, ki se pojavi nekaj tednov po okužbi po vsem telesu) ni gnojen, pač pa gre za manjše lise ali bunčice. Pobrskajte po Google slikah, pa boste našli veliko primerov. Sicer je izpuščaj pri sifilisu zelo pestrega videza in bi teoretično lahko bil tudi gnojen, ni pa to značilna klinična slika. Izpuščaj pa bi lahko bil gnojen tudi, če bi se naknadno okužil (npr. zaradi praskanja) ali drgnjenja.

Izpuščaj pri sekundarnem sifilisu vedno izzveni sam od sebe po nekaj tednih, okužba pa ostane in lahko čez leta povzroči hude težave, še posebej problematičen je prenos okužbe v nosečnosti. Zato vse nosečice testiramo za okužbo s sifilisom.

Pri postavljanju vprašanj o možnostih okužbe v nenavadnih situacijah imate pacienti neverjetno domišljijo. Da bi lahko odgovorili na to vprašanje, bi morali narediti eksperiment, kjer bi npr. 100 ali 1000 okuženih moških s kondomom imelo oralni odnos z neokuženo žensko, potem pa spremljati potek. Mislite, da so takšen poskus kdaj naredili? In če bi se že kdaj našel iztirjen raziskovalec, ki bi ga hotel narediti, kako bi dobil paciente, ki bi nanj prostovoljno pristali, da o dovoljenju etične komisije ne govorim? Okužba je možna, če pride do tesnega stika sluznic, s kondomom je seveda manjša in se mi takole čez prst zdi v opisani situaciji minimalna. Nikoli pa ne vemo brez laboratorija.

Kaj mislite z vprašanjem, “Kakšna je možnost okužbe, če ni primarne okužbe?”, ne vem. Če ni primarne okužbe, oseba ni okužena in sifilisa ne prenaša. Najbrž pa mislite na primarni afekt (ulkus durum). Okužba se lahko prenese z okužene osebe tudi, če ta nima (več) ulkusa. Z odstotkom vam, iz podobnih razlogov kot v zgornjem odstavku, ne morem postreči.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni,

minili je že precej časa odkar sem napisala zgornji tekst (prvi ‘post’), vendar me še vedno pestijo dvomi in skrbi. Gre za to, da so mi bezgavke v dimljah ostale otrdele (kot majhni drobni kamenčki) in skoraj vsakodnevno čutim v dimljah rahlo boleč, neprjeten občutek. Kot da me ‘trga revma’. Predvsem me skrbi zato, ker so mi izvidi po letu in pol pokazali, da vrednosti (ne vem kako se imenuje ‘vrednost snovi sifilisa’) padajo zelo počasi in ne tako kot bi moralo. Zdravnik pravi, da ni nič narobe, da samo bolj počasi pada kot pri drugih… Ampak mene moti to, da mi te vrednosti padajo počasneje kot pri drugih seveda!! Sprašujem se, če ne bi morda morala dobiti dvojne injekcije peniciline in je bila ena premalo, glede na mojo stopnjo sifilisa?
Rada bi namreč zanostila, s fantom si želiva otroka. Imam 30 let. Zdravnika sem vprašala in on se vedno ‘heca’,… niti ne odgovori resno. Pravi, da MISLI???, da lahko zanosim, ampak ni mi dal ravno občutka, da je 100%. Seveda na podlagi tega ne upam zanositi. Da ne bo vplivalo na plod!! Ponovni pregled bi morala imeti čez 1 leto, ko sm prejela izvide je zdravnik rekel naj naredim test čez pol leta. Ker je videl, da mes kbi, je rekel da čez 3 mesece, torej septembra.

Kaj mi svetujete? Da počakam do takrat. Zanositev je tvegana v takem primeru? Prosila bi vas za nekoliko več informacij, saj moj zdravnik ne pove skorajda ničesar oz, pove vse bolj v šali. Meni seveda pomeni zdravje vse… in ne upam tvegati z zanositvijo.

Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani,

odgovor vam bom poslala na zasebni del foruma; ker imate skrit naslov, mi pošljite zasebno sporočilo s klikom na moje uporabniško ime.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni
Zanima me ali pri okužbi s sifilisom vedno otečejo bezgavke ca. 10 -14dni po pojavu razjede , ali je možno da bezgavke nič ne otečejo kljub okužbi?
Zanima me tudi način zdravljenja oz. če morda veste ali poleg penicilina pozdravi okužbo tudi azitromicin in v kakšnem odmerku?
hvala za odgovor

Spoštovani,

sifilis lahko poteka ne samo brez vnetih bezgavk, ampak tudi popolnoma nezaznavno, brez karšnih koli znakov. Zato pa vse nosečnice testiramo za sifilis in nemalokrat pride do (za pacientke) neprijetnih presenečenj.

Sifilis v različnih stadijih bolezni zdravimo različno in tudi odmerki istega antibiotika ter trajanje zdravljenja se glede na stadij razlikujejo. Azitromicin bi lahko bil ena od alternativ, vendar če ni res posebnega razloga, da ne damo penicilina, je terapija izbora vedno penicilin. Če špekulirate, da ste se morda okužili, pa bodisi potem dobili azitromicin zaradi neke druge okužbe ali pa razmišljate, da bi ga vzeli, vam to odsvetujem, saj boste najverjetneje zgolj nekoliko prikrili znake okužbe. Test za sifilis je hiter, zanesljiv, poceni in dostopen. Če se pacient enkrat okuži s sifilisom, ostane okužba na krvi razpoznavna vse življenje. Tako da če ste v dvomu, ne izvajajte samozdravljenja z azitromicinom, pač pa počakajte vsaj 2-3 tedne po domnevni okužbi in se testirajte.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Spoštovani
Hvala za odgovor. Imel bi še podvprašanje na vaš odgovor: v koliko procentih pa je okužba popolnoma nezaznavna?
Ali to pomeni , da se tudi sifilitični izpuščaji nikoli ne pojavijo?

Glede azitromicina sem ga v primeru okužbe mislil vzeti kar sam. Testiranja in hoja po zdravniških ambulantah se mi nekako upira ,ker imam nasploh z zdravniki same slabe izkušnje, pa ne vzeti tega osebno. Nekateri zdravniki so čisto ok , za veliko večino pa ne vem sploh kako je uspela narediti fakulteto. (Npr. pred leti sem imel preprosto operacijo,ki se opravlja pod popolno anestezijo in zdravnik-anesteziolog ni znal izračunati pravilnega odmerka uspavala.Nato je stvar popolnoma narobe zračunal in ko mi je pokazal kako se je lotil računanja sem videl, da ne zna uporabljati preprostih matematičnih enačb. Precej strašljivo.

hvala za odgovor na zgornje vprašanje in lep dan še naprej

Spoštovani,

da bi dobili kolikor toliko točen podatek, v koliko odstotkih je okužba nezaznavna, bi morali izvesti raziskavo, v kateri bi npr. 1000 ljudi okužili s sifilisom in potem opazovali, pri katerih se manifestacije pojavijo in pri katerih ne. To je seveda iz etičnih razlogov popolnoma nesprejemljivo. Zato o deležu nezaznavnih okužb sklepamo iz števila okuženih, ki jih vsako leto registriramo, pa se znakov okužbe ne spominjajo. Takih je v Sloveniji vsako leto nekaj; večinoma so to nosečnice, ki jih vedno testirajo, tu in tam kakšen krvodajalec ali pa kdo, ki ga testiramo zaradi težav, ki jih ima v sklopu poznega sifilisa. Take statistike niso zanesljive, saj je povsem možno, da so imeli ti pacienti npr. pred leti izpuščaj, ki je bil bežen, brez simptomov, in je potem tudi izginil, tako da se ga zdaj niti ne spominjajo več. Pa tudi če bi imeli točne številke, npr. 10 % asimptomatskih okužb, ali pa 3,5 % ali 1 %, vam to ne pomaga nič, saj nikoli ne veste, ali niste ravno vi tisti eden od stotih. Gotovo bi bil delež manjši, če bi šlo za bolnike, ki bi poznali znake morebitne okužbe in jih pri sebi skrbno iskali.

Domačo terapijo morebitnega sifilisa vam vsekakor odsvetujem. Če osebnemu zdravniku poveste, da ste imeli tvegan spolni stik in bi želeli testiranje na spolno prenosljive okužbe, ni napotnica za ustrezno ambulanto nikoli problem (in tudi doze ni treba računati). 😉

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni
Hvala za hiter odgovor. Bom upošteval vaš nasvet in se res šel testirat.
Drugače sem uspel pridobiti strokovni članek o azitromicinu in zdravljenju sifilitične bolezni.Tukaj piše kako so delali različne poskusne teste na bolnikih in ugotovili , da je azitromicin uspešno oz. efektivno zdravilo za sifilis in se lahko njegovi učinki primerjajo z učinki penicilina. Za sifilis (primarni in sekundarni) se priporoča 500mg po 10 dni jemanja, torej skupaj 5g. Toliko tablet tudi nimam, tako da samozdravljenje odpade 🙂

V priponki je še strokovni članek če vas ali koga drugega slučajno zanima,…

lep pozdrav

Spoštovani,

če se lahko malo pošalim: tako kot se tradicionalno nedeljsko kosilo začne z govejo juho, razen če nimamo dovolj dobrega razloga proti temu, se tudi terapija sifilisa začne s penicilinom, razen če nimamo dovolj dobrega razloga, da ga ne damo (npr. alergijo). To v medicini imenujemo “terapija prvega izbora”. Pri sifilisu je učinkovitih še nekaj drugih antibiotikov, ne samo makrolidi (kot je azitromicin ali eritromicin). Pri vztrajanju pri penicilinu ne gre za pomanjkanje zdravniške domišljije ali praktičnosti, pač pa med drugim za naslednje razloge:
– pri 10-dnevnem jemanju tablet je bistveno večja možnost, da bo pacient kakšen odmerek izpustil, pozabil, izbruhal ali kaj podobnega in s tem ogrozil uspešnost terapije, kot če dobi injekcijo in potem gre.
– ne želimo si rezistence (bakterijske odpornosti) na azitromicin oz. druge antibiotike, ki jih potrebujemo za zdravljenje drugih okužb, pri katerih penicilin ni učinkovit. Pri tem ne gre toliko za odpornost povzročitelja sifilisa kot za “vzgajanje” odpornosti drugih bakterij, ki jih pacient morda naključno ima.
– penicilin je varen, učinkovit in poceni.

Testirat se ne hodite prej kot po 2 tednih po morebitni okužbi, raje počakajte 3 tedne, da bo test zanesljiv.

Lep pozdrav

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni

Zanima me kakšne so še druge težave pri okužbi s sifilisom (predpostavljamo, da se ne zdravi)?

Kako okužba vpliva na telesno pripravljenost?

Zgoraj ste napisali, da so sledi okužbe vidne v krvi celo življenje. Ali to pomeni, da po koncu zdravljenja npr. za 5 let greš spet na testiranje in je test spet pozitiven?

Ali je so pri okužbi povečane tudi kateri parametri pri “biokemični” preiskavi krvi (levko, hemoglobin,…)?

Hvala

Spoštovani,

dolgoročne manifestacije sifilisa so zelo raznolike, predvsem pa so nevrološke, vključno s psihiatričnimi, žilne (zlasti anevrizma aorte) ter kožne in kostne spremembe. Pobrskajte po internetu pod “tertiary syphilis”.

Na telesno pripravljenost okužba lahko poteka v razponu od nič do popolne paralize pri nevrološki prizadetosti … ni pa kakšna “slabša kondicija” znak, po katerem bi lahko sklepali na sifilis. Prav tako ne pričakujemo sprememb v osnovni krvni sliki (levkociti, eritrociti).

Prav ste razumeli, test na sifilis čez 5 ali čez 50 let po okužbi je spet pozitiven. Ker pa pri testiranju na sifilis spremljamo količino protiteles (test ni samo pozitiven/negativen, ampak dobimo neko številko), tudi vemo, ali gre za staro okužbo ali morda novo. Tudi kaj takega se včasih namreč zgodi.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Mi lahko prosim poveste, koliko je v Sloveniji ugotovljenih poznih okužb s sifilisom?
(poročila na IZV zelo zaostajajo)

Kakšna je pa okuženost pri “barskih plesalkah”?

Spoštovani,

nazadnje, ko smo se o tem pogovarjali – verjetno pred mesecem ali dvema – je bilo za letošnje leto zabeleženih okrog 60 primerov na novo ugotovljenega sifilisa. Kolikšna je okuženost med prostitutkami (verjetno sprašujete po teh, saj se s plesom sifilis ne prenaša ;-)), bi lahko vedeli, če bi a) imeli register prostitutk in bi natančno poznali njihovo število; in b) če bi vse prostitutke testirali. To je pa samo v sanjah. Iz prakse: spolno prenosljivih okužb je več med “navadnimi” ženskami (zlasti partnerkami odjemalcev prostitutk in moških, ki imajo odnose tudi z moškimi), verjetno pač zato, ker je prodajalk spolnih uslug v populaciji relativno manj kot tistih, ki tega ne počnejo. Je pa prekuženost s SPO večja med osebami, ki imajo več spolnih partnerjev oz. več nezaščitenih odnosov. Med moškimi, ki se zdravijo zaradi spolno prenosljivih okužb (če izvzamemo klamidijo, ki je najbolj “banalna”), prevladujejo moški, ki imajo odnose z moškimi, in uporabniki plačljivih spolnih uslug.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

New Report

Close