Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina KRVNI STRDKI

KRVNI STRDKI

Zanima me kako lahko sami preprečujemo da bi dobili krvne strdke.Rada bi tudi vedela ali lahko zdravnik ugotovi da jih imamo
preden pride do smrtno nevarne situacije.Obstajajo kakšni bolezenski znaki ?

Lep pozdarv Alenka

Spoštovani!

Odvisno od starosti in spremljajočih bolezni. Če ste mlajši od 50 let, še niste v menopavzi, ne kadite, niste debeli, nimate motenj srčnega ritma, se veliko gibljete…, potem vam ni treba storiti nič.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Kaj pa potem, ko dopolniš 50 let in prideš v menopavzo? Predpostavke: ne kadiš, nisi debel, nimaš motenj srčnega ritma, opravljaš sedeče delo, a drugače se veliko giblješ (največ hoja). Hkrati me zanima še nekaj. Pri 40 imam kar nekaj krčnih žil in veliko modrih žilic po stegnih. Ne motijo me z estetskega vidika, a ker sem precej hipohondrično naravnana me vseeno skrbi. Oprostite malce naivnemu vprašanju – ali to pomeni, da so tudi žile v mojih notranjih organih “slabše kvalitete” ? Kaj pa vpliv dednosti? Tudi oba moja starša sta imela probleme z ožiljem na nogah, a bila sta bolj debela in imela sta povišan pritisk – oče je pri 70 umrl za kapjo, mama pa ima zdaj 70 let. Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Po 50. letu (v menopavzi) se ženske glede tveganja vezanega na spol izenačite z moškimi, ker se izgubi ugoden vpliv estrogena. Če nimate povečane ravni holesterola, zvišanega krvnega tlaka je tveganje za krvne strdke zanemarljivo, oziroma ga z nobenim pametnim ukrepom ni moč zmanjšati. Nekaj tveganja pa je vedno ne glede na leta, spol…

Vi imate spremenjene vene. Gre za slabost žilne stene, ki je nekoliko ohlapnejša in tako nastajajo krčne žile. V krčnih žilah pravilom ne nastajajo strdki, ki bi jih tok krvi zanesel tja, kjer bi povzročali kap, embolijo… Tisto, kar pa vas skrbi, je poapnenje – ateroskleroza arterij, ki se razvije zaradi nezdravega načina življenja. Stanje ven in arterij je medsebojno neodvisno. Tudi očetova kap je v tako poznih letih, da ne prispeva k večjemu tveganju za kaj takega pri vas.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close