Najdi forum

Lepo pozdravljeni,
pišev vam v zvezi s svojimi težavami z dihanjem. Približno 2 leti imam težave z dihanjem in malo pokašljujem. Včasih so težave mile, včasih izrazitejše, tako da me ob koncu napornega dneva duši, da komaj govorim. Star sem 23 let, približno 4 leta sem redno kadil. Pisal sem vam že pred približno 2 mesecema, takrat ste mi odpisali, da bi bil na mestu pregled pri pulmologu.

Pri pulmologu sem bil prvič pred približno 2 letoma ko me je začelo dušiti med prebolevanjem viroze. Rezultati spirometrije takrat so bili PEF 53%, FEV1 89%, FEV1/FVC 84% SAT 95%. Pulmolog mi je takrat dejal da imam obstruktivni bronhitis. Imel sem kontrolo čez 6 mesecev. Izvid spirometrije FEV1 92%, FEV1/FVC 88%, PEF 88%, SAT100%. rtg bp. dejal je da ne ugotavlja bolezni dihal, kontrola po potrebi.

Pred 1 mesecem sem po vašem nasvetu ponovil kontrolo. Tokratni izvidi so: rtg pb, SAT 100%, VC 106% , FEV1 92%, FEV1/FVC 84% PEF 83%, krivulja pretoka/volumen normalna. test z metaholinom negativen(sestra je dejala da test ni 100% ker sem bil pred kratkim prehlajen). Pulmolog je dejal, da pri meni ne ugotavlja bolezni dihal, in da pride v poštev še obremenilno testiranje in spiroergometrija v Topolšici, da izključi organsko dispnejo.
Sam s tem nisem potolažen, ker vem, da imam težave z dihanjem. Zanima me vaše mnenje glede na zadnji izvid in če je možno da imam pri mojih letih KOPB? Ali je smiselno opraviti še testiranje v topolšici? Ali je možno, da imam astmo kljub preiskavam ki jo niso potrdile.Prosim vas za vaš odgovor ker sem v velikem dvomu in strahu za svoje zdravje, čeprav me je pulmolog potolažil, da nimam KOPB in, da je z mano vse OK! Vnaprej najlepša hvala za vaš odgovor!

Spoštovani,

KOPB prav gotovo nimate. Tudi astme skorja zanesljivo ne, ker bi moral biti metaholinski test pozitiven. Še posebej po virozi.
Kaj vas torej muči? Vsekakor je dolžnost vaših zdravnikov, da tako ali drugače pojasnijo naravo vaših težav.
Vsekakor pojdite v Topolšico, tam so dovolj dobri strokovnjaki za pljučne bolezni. In če jim ne bodo kos, vas bodo napotili na dodatne preiskave na Golnik.
Morda imate težave z zgornjimi dihali? Pravite, da občasno težko govorite. Morda gre za primarno motnjo na nivoju grla, glasilk. Na vsak način se posvetujte s specialistom za bolezni grla (otorinolaringologom).
Oglasite se še kaj.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Najprej hvala za vaš odgovor,
bom upošteval vaš nasvet in se prijavil na pregled v Topolšico in ORL specialistu:
Zanima me še ena stvar;
ali je moj izvid spirometrije bil normalen:
VC:6,20 106%
FEV1: 4,35 (92%)
FEV1/VC 70 ( 84%)
PEF: (83%)
SAT: 100%
Difuzija: 107%
RV: 116%,
star sem 23 let. bivši kadilec.
Lep pozdrav

Spoštovani,
izvid spirometrije je po moji oceni povsem normalen.

lep pozdrav
prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close