Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika Lava TM in porcelan

Lava TM in porcelan

Pozdravljeni,
imam zobne prevleke-krone na prednjih zgornjih zobeh, ki izgledajo grozno že odkar jih imam in sem z njimi prav nesrečna. So tudi zelo debele in zato jih s spodnjimi zobmi najbrž med spanjem odrivam naprej, zato izgledajo še bolj grdo.

Rada bi jih zamenjala, tudi tako, da bi bile tanjše in pomaknjene na “originalno” mesto, t.j. kolikor se le da bolj nazaj.

Med brskanjem sem opazila, da obstaja nova tehnologija Lava TM, s katero se dajo narediti zobje zelo naravnega izgleda. Zanima me, kakšne so izkušnje s tem (to tehnologijo imajo menda le redki?) in ali je to isto kot porcelan?

Ko se bom menila z zobozdravnikom, na kaj moram biti pozorna? Resnično si ne želim plačati velike vsote denarja in potem ne biti zadovoljna, tako kot zdaj.
Hvala za pomoč.

Pozdravljeni,

Lava TM je le ime izdelka ene firme (3M), ki je kot veliko drugih podjetij razvila CAD_CAM tehnologijo, ki omogoča izdelavo kron iz cirkonija. Cirkonij je bela keramika, izredno trda in trdna in je zaradi moči primerna tudi za stranske zobe. Iz nje se izdela ogrodje (namesto kovinskega ogrodja, ki daje temno barvo), nanj pa potem peče porcelan. Sam cirkonij je zelo opačen, ne prepušča barve zoba, zato so prevleke iz cirkonija šele na drugem mestu po estetiki. Najlepše so čiste porcelanske prevleke (z različnimi ojačitvami), v slovenskem prostoru je najbolj prisotna firma iz Lichtensteina z izdelkom Empress, obstajajo pa tudi druge. Slabost je v temu, da se lahko uporabljajo le za sprednje zobe, moj nasvet je – samo kot individualne krone. Če vam manjka kak zob se raje odločite za cirkonij. Cirkonij (LAVA) je v primerjavi s porcelanom tudi dražja, saj je amortizacija vložka v zelo zahtevno tehnologijo velika.
Na kratko – če si delate posamezne krone vam priporočam poln porcelan (Empress, InCeram, Wolceram….), če pa delate mostiček pa se poslužite cirkonija (LAVA, Cercon…). Vašega zobozdravnika obvestite o vsem, kar vas moti na vaših zobeh in naj se v fazi provizorija (začasnih zob) že približa končnemu izgledu prevlek. Najbolje je, da provizorične zobe izdela isti zobotehnik, ki bo delal tudi končne prevleke. Tako ne bo nobenih neljubih presenečenj.
LP Andreja

Lava je zelo tanka in prosojna in jo zobozdravniki priporočajo tudi kot estetsko nadomestilo za luske. Tako so vsaj meni rekli v Babitu-da gre za najbolj prosojne krone in da ni boljših prevlek. Mi lahko poveste, kako močno bi se razlikovala enka obrušena in nanjo nameščena luska v primerjavi, da dam na isti zob Lava krono?

Pozdravljeni,

kot sledi iz najinega dopisovanja ni tema vprašanj luske (kot leča tanke porcelanske luskice), ki se jih lepi na malo/nepoškodovane zobe. Vi si boste delali krone, saj že imate stare s katerimi niste zadovoljni. Lava je ime za cirkonijevo ogrodje, ki “je zelo opačen, ne prepušča barve zoba, zato so prevleke iz cirkonija šele na drugem mestu po estetiki. Najlepše so čiste porcelanske prevleke (z različnimi ojačitvami)..”. To so dejstva, kako vam jih kdo prikaže pa ni več moja stvar.
Bistvo vašega problema so debele prevleke, ki so vam verjetno zaradi debelosti povzročile premočen ugriz na sprednjih zobeh, zato ste jih začeli še (nehote) izrivati naprej. Koliko se nepravilen nagib sekalcev še da popraviti s kronami, mora presoditi zobozdravnik. Zato je bistvo vašega zadovoljstva s končnim delom ne (samo) v materialu, temveč v začasnih zobeh. Le-ti morajo posnemati po obliki in tudi v grobem po barvi vaše končne krone, da se sploh presodi, ali je možno nastale nepravilnosti tako korigirati. Poleg tega morajo biti ti zobje na notranji strani razbremenjeni, sicer se bo z leti pojavil isti problem – izrinili si boste zobe naprej. Preveriti je treba tudi stanje vaših dlesni in kosti – izrinjanje oz. potovanje zob se lažje zgodi, če je prisotno vnetje teh tkiv. Ko boste zadovoljni z obliko in postavitvijo zob, se pogovarjate o perfekciji estetike zaradi materiala. Iz LAVE je nesporno možno doseči vrhunsko estetiko. A enaka krona iz LAVE v primerjavi s krono iz porcelana je na drugem mestu. Dejstvo!
LP Andreja

Pozdravljeni,

zanimam se za estetske fasete, a predno se odločim se moram dodobra pozanimati nekaj stvari, ki me težijo.

Recimo, da imam lepe zobe-zaenkrat nimam težav z zobmi (razen, da tam pa tam malce škrtam in imam okluzalno malce obrabljene spodnje premolarje)… Zelo pa me jezi, da mi zgornje osmice potiskajo zobe naprej, tako da imam zgornjo dvojko čez zgornjo enko (to je res malenkost, a ker sem malenkostna me to zeloo jezi). Predno grem v kakršnekoli estetske posege me zanima, če je v redu, da bi oralna kirurgija opravila svoje in odstranila zgornji osmici. To je razlog za “rinjenje” zob naprej. Edina res negativna stvar je (poleg tega, da bi bolelo:) ), da sta popolnoma zdravi! Le tu je moja dilema.

Na primer, da ostanem brez zgornjih osmic.. Res je prekrivanje zgornjih enic z dvojkami minimalno in se ravno ne vidi, čutim pa z jezikom.. Bi bilo za to v redu, predno bi se odločila za estetske fasete, popraviti to z zobnim aparatom?

Na koncu pa še estetske fasete.. Dejali ste, da so v redu le za sprednje zobe. Kaj natančneje štejete za sprednje zobe? To razumem, da je kanin še v tem obsegu.. Ali ni več? Ko sem gledala različne slike in malce preštela zobke, sem nekje videla, da je zraven zajet tudi 1. premolar, včasih drugi.. .Je tisto računalniška obdelava ali kakšna druga zadeva (dodane so bile kot luske). Se mogoče estetske fasete ne dajejo na zadnje zobe zaradi oblike okluzalne ploskve ali je vzrok drugje?

Zastavila sem vam veliko vprašanj, a se vam že sedaj zahvaljujem za odgovor. Res me zanima ta zadeva.

lp

Pozdravljeni,

o tej temi sem že večkrat pisala: terapija izbire pri zdravih zobeh je ortodontija in ne protetika. Osmice so filogenetsko zobje namenjeni izginotju, zato se pri nekaterih ne pojavijo, pri večini kjer se pojavijo pa so biološko slabše – mineralizacija, razvitost korenin, zapletenost kanalskega sistema…ker zaradi premajhnega volumna kosti v današnjih čeljustih večinoma povzročajo težave(ortodontske anomalije, boleče izraščanje, ogrožanje preživetja sedmice…), so biološko manjvredne in težko dostopne tako za higieno kot za zdravljenje, se jih večinoma priporoča odstraniti.
Fasete se lahko seveda dela celo do prvega molarja, če se le-ta ob nasmehu vidi, je pa taka odločitev redkejša. Sile na zadnjih zobeh so tudi večje, zato je dolgoročno preživetje faset na zadnjih zobeh malce bolj ogroženo. Če je posredi še bruksizem, je tveganje še večje. S tveganjem morate biti seznanjeni in se strinjati, v tem primeru se lahko naredi luske povsod.
LP Andreja

Pozdravljeni,

najlepša hvala za odgovor.

Je potem relevantno, da bi dala pred takšnim posegom odstraniti zgornji osmici (to sprašujem kot preventivno v kolikor se odločim za fasete)? No res pa je da sta zdravi in v kolikor sem seznanjena na tem področju, da bi jih večina rajši pustila notri. Ne vem pa kako se to obrestuje, če se pacient (v tem primeru jaz) odloči za fasete in tvega posledice sil, ki jih imajo osmice na sprednje zobe. Je pa res, da sta obe že izrastli.

V tem primeru je verjetno bolje, da se fasete res dajejo le na zobe pred kaninom, kateri gre verjetno še v to skupino-za zobe, ki so “dovzetni” za estetske fasete. Torej.. kaj bi predlagali za zdrave premolarje (pri nasmehu se vidijo-vsaj prvi)? Upam, da nisem zajadrala preveč na področje ortodontije in se oddaljila od teme po kateri sem spraševala. Se pa opravičujem, ker sem se prenaglila in pisala v debato lava tm vs. porcelan.

Če bi bili vi na moji strani in bi se odločevali za lepši nasmeh. Kateri metodi bi se poslužili? To sprašujem, ker bi rada slišala, če mogoče obstaja kakšna čisto druga metoda lepšega nasmeha (mogoče je že kakšen napredek na področju laserske tehnologije ali kje drugje-beljenje ne pride v poštev), za katero sploh še nisem slišala. Vem, da so luske ena najmanj invazivnih metod, zato sem spraševala po tej.

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor in se še enkrat opravičujem, ker se odmikam od teme.

Lep pozdrav

Pozdravljeni,

natančne odgovore vam lahko da samo zobozdravnik, ki vas tudi klinično pregleda in vidi vašo rentgensko sliko.
O vrstnem redu sem že pisala: 1. ortodontija nato protetika. Seveda so omejitve tako pri ortodontiji kot pri protetiki. Kakšne in zakaj pri nekomu individualno lahko odgovori le individualen pregled.
LP Andreja

Spoštovana,

glede na razlike v ceni za lava prevleke, sem v dvomu, da je zobozdravnik na Hrvaškem dejansko koristil te krone. Za 1 krono sem čez mejo namreč plačal 350€, v Ljubljani so mi dali predračun za malo manj od 700 €. Kako lahko preverim, ali imam ta material, zobozdravnik mi je dal besedo, več od tega pa ne. Tudi precej debelejše so, kot sem pričakoval in nisem zadovoljen z izgledom. Dol sem šel samo zaradi lave, ki so jo na veliko oglaševali.

Hvala.

Pozdravljeni,

pristnost keramike lahko žal preverite samo ob snetju prevlek, kar pomeni njihovo uničenje. Lahko seveda zahtevate na vpogled račun, ki ga je zobozdravnik plačal tehniku, saj tam piše specifikacija materiala in datum izstavitve računa. Je pa vprašanje, ali vam ga bo zobozdravnik hotel pokazati, saj so te stvar pravno poslovna skrivnost dostopna le durs-u.
Ali je možno ne vem – cirkonij je zelo drag zaradi amortizacije cad-cam naprave, ki jo mora tehnik plačati. Več kot prevlek dela, nižjo ceno si lahko privošči postaviti. Sam cirkonij kot material pa ni tako drag. Tudi urne postavke zobozdravnika in tehnika so na hrvaškem verjetno nižje kot pri nas, vendar je težko dosegati takšno ceno…Ne vem.
Sicer pa preden se prevleka cementira imate pravico zahtevati tako vpogled v samo prevleko (vidite sestavo materialov) in pa ne privolite v cementiranje zaradi nezadovoljstva z videzom. Ko enkrat privolite v cementiranje prevleke pa se načeloma strinjate z obliko…
LP Andreja

Krone imam že cementirane. Dodatno dejstvo je, da mi je to prišlo na uho, zaradi česar sem precej nervozen. Potemtakem bi prevleke dal naredit v Sloveniji, ker opažam, da je cirkon keramika (brez cad-cam) podobna cena. Z vožnjo na hrvaško obalo je bilo dosti stroškov z bencinom, čas, cestnina…
Računa nisem dobil v tej obliki, gor je samo specifikacija storitev zobnega centra. Ni pa nič konkretnega od laboratorija. Veste morda, kateri laboratorij je na Hrvaškem in kateri v Sloveniji (naslov, kontakt) za Lava krone cad cam, da bi se raje direktno pozanimal pri njih-se mi zdi to najbolj razumno.

Hvala.

Pozdravljeni,

račun zobnega laboratorija dobi zobozdravnik, tako da ni čudno, da na vašem ni podatkov. Vprašajte zobno ordinacijo s katerim laboratorijem delajo in jih vprašajte.
Dentalni turizem zveni zelo privlačno zaradi cen, ki so nižje kot pri nas, vendar se ljudje ne zavedajo, da ne samo dodatni stroški, ki nastanejo s potjo in izguba časa, temveč tudi reklamacije predstavljajo problem. Poleg tega je za kolikor toliko spodobno protetiko, tudi če so vsi zobje nosilci pripravljeni brezhibno (vsi kariesi sanirani, zdrava dlesen, brez procesov v kosti), potrebno vsaj 5 zaporednih obiskov (če vse teče brezhibno). Taka situacija je izjemno redka, saj če bi bilo vse zdravo, verjetno niti protetike ne bi potrebovali.
Kadar se dela z manj obiski in v času manj kot dva tedna je nekaj pri izdelavi nadomestkov narobe…
Tudi meni so ponudili sodelovanje v dentalnem turizmu z angleškimi pacienti, vendar sem ravno zaradi časovne omejenosti, zaradi katere ne moreš izpeljati postopkov kot je treba in moraš malo poteptati svojo vest in znanje, to ponudbo odklonila.
LP Andreja

Je bilo to v Opatiji? Ker so mi pri nas v LJ povedali, da ima Lava variacije, in zobozdravniki spretno prodajajo ime Lava, vsi mislimo, da gre za najdražji cirkon, je pa v bistvu izvedba, ki stane pri nas isto. Torej, prodajajo kao poceni, na koncu pa po polni ceni:(

Če je govora o dentalnem centru Opatija in stomatologu Petranoviču, lahko samo rečem, da je obisk tam izguba časa. Sama reklama, kar je čudno po svoje, saj na tv nisem pred in po njih videla nobenega drugega zobozdravnika, da se oglašuje?! Skratka, tam ne delajo niti lusk, on mi je želel obrustiti moje zdrave zobe!! dati gor krone za razmak!!, kar sva z zobozdravnico v Ljubljani rešili enostavno s plombicami. In njegovo obnašanje, kot da prodajalec avtomobolov, ne zdravnik. Cene pa dražje kot pri moji stomatologinji. Da fejkajo z materiali se pa govori ja.

New Report

Close