Najdi forum

vprašanje…

pozdravljeni!

ker me v bližnji prihodnosti čaka gastroskopija, me zanima koliko časa traja sam poseg ter kakšna je debelina cevke za pogoltnit.
kako je z požiranjem sline, med vstavljeno cevko in pa siljenjem na bruhanje? ali v kolikor preiskovalca močno sili na bruhanje se poseg prekine oz opravi do konca?

lp

Spoštovani!

Gastroskopija je preiskava, ki traja do 10 minut. Kako poteka, si lahko preberete v knjižici z naslovom Gastroskopija, kii jo je izdala farmacevtska tovarna Krka, navodila pa imajo tudi vsi izvajalci preiskave.
Morate biti tešč. Žrelo, ki je zaradi žrelnega refleksa najbolj občutljivo, vam najprej anestezirajo z lokalnim anestetikom, da je cevko, ki je premera kak centimeter, lažje pogoltniti. Med preiskavo je treba dihati skozi nos. Predvsem pa je treba navodila zdravnika in sestre poslušati in narediti to, kar vam svetujejo, ker točno vedo, koko vam je in kako vam bo lažje! Predvsem pa ne boli! Kar pogumno!

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

hvala za hiter odgovor…
mi lahko glede na moje težave napišete kaj bi lahko bil vzrok?
naj razložim…
v hitrem času sem nenalašč! shujšala 5kg, imam težave pri požiranju ki jih skoraj uspešno zdravim z tabletkami proti kislini. imam tudi bolečine pod rebri in trebuhu tam do popka. te niso stalne. obenem pa čutin v grlu oz žrelu pekoč občutek. tudi kašljam že dlje čaasa, vendar samo zjutraaj morda vsega skupaj 2-3 minute neprestalno suho, dražeče, ko mi končno uspe izkašljat miniatuni hrakelj.
čaka me gastroskopija, vendar bi rada že v naprej vsaj približno vedela kaj je lahko vzrok mojim težavam…blato odvajam 1x dnevno redno. je normalne barve, mogoče malo sluzasto, ampak to sem danes opazila prvikrat!
seveda kot vsak, pomislim na najhujše. hvala vam za vaš odgovor že v naprej, ter lep mrzel pozdrav!

Spoštovani!

Vsekakor je gastroskopijo treba narediti, ker bo razjasnila, kaj je vzrok vašim težavam. Do takrat so vse samo ugibanja. Pomagajte si s stvarmi, ki so vam pomagale doslej, potem boste dobila verjetno navodila za vzročno zdravljenje, ki je lahko drugačno kot dosedanje. Ne tuhtajte, ker ni smiselno vnaprej se obremenjevati z domnevami, se že zdravnik za vas trudi, da preveri vse diferencialno diagnostične možnosti po njihovi verjetnosti, pogostnosti in težavnosti!

Pa lep pozdrav! M.Š.Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Prosim vas za odgovor: s kakšno preiskavo se ugotovi prisotnost bakterije H.pylori coli?

Mož ima pogoste želodčne težave (blaži jih z Ranitalom), je slabo ješč in ima v zadnjem
času vrtoglavico. Nekje sem zasledila, da je tudi za vrtoglavico lahko kriva omenjena bakterija.?!

Zdravnik mu je za vrtoglavico predpisal tablete, ki mu sicer pomagajo, če jih redno in vedno jemlje. Ampak morda je vzrok H.pylori?

Hvala in lep pozdrav!
Jangce

Pozdravljeni!

Ubogi bakteriji pripisujejo marsikaj, zaenkrat je potrjeno, da je bakterija eden od razlogov za nastanek ulkusne bolezni, karcinoma in Malt limfoma. Ni mi znano, da bi bila kriva za vrtoglavico.

Po sprejetih smernicah se testiranje za HP opravi samo med gastroskopijo, uspešnost terapije pa preverjamo z dihalnim testom ali z določitvijo bakterije v blatu.

Lp,Nataša Smrekar

ali se gastroskopija lahko opravi, če je boleče grlo zaradi virusa?
kaj pa če je pacient na antibiotiku?

hvala, lp

Pozdravljeni!

Tudi v teh primerih se lahko opravi preiskava, vendar je priporočljivo, da na preiskavo pridete čimbolj zdravi.

Lp,Nataša Smrekar

torej na gastroskopijo je treba priti tešč! kaj pa dan prej lahko jem normalno vse?

Na gastroskopijo je treba priti tešč. To pomeni, da zadnjih 8 do 10 ur ne jeste, da sta želodec in dvanajstnik prazna in je sluznica lepo pregledna. Dan pred tem jeste lahko normalno.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

pozdravljeni!

zgoraj sem vam pisala o težavah pri požiranju in hujšanju, zaradi česar je bila opravljena gastrokopija, ki je pokazala blag refluks (predvidevam da blag, ker sem si redno 3 mesece prej težave lajšala z acipan tabletkami. ker pa hušanje še traja doslej skoraj 7kg,nevem katero preiskavo še opraviti. glede na to da kri pri pregledu v blatu ni bila prisotna me za raka danke oz črevesja ni treba skrbeti alI?
kaj priporočate vi?

Spoštovani!

Zaradi namernega hujšanja ne bi potrebovali nobenih preiskav. Če prav razumem, jeste kot doslej, pa hujšate. Preiskave je treba načrtovati glede na težave, ki jih imate, in glede na klinični pregled. Zato pojdite do svojega zdravnika.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

ja, hujšanje je nenamerno.
prosim vas, če mi napišete ali so vrednosti tumorskih markerjev normalne.
hvala, lp

http://www.shrani.si/f/2G/S7/2DNFV0bS/img0001.jpg

Pozdravljeni,

sem stara 24 let, normalne teze- tezave so se zacele z obcutkom lasu na zadnjem delu jezika in je bil tudi kar rumenkasto obslojen-za kar mi je zdravnica predpisala controloc in ker se je stanje spet ponovilo, je kasneje predpisala nillar. Obcutek lasu in oblozenost sta izginila ampak po koncu jemanja teh tablet se mi je pojavila mocna zasluzenost, ki se tudi najbolj izrazi ce ne pijem dovolj. Pred dvema tednoma mi je znova predpisala nillar tablete, kar malo pomaga vendar ne odpravi tezave popolnoma. Drugace me nic ne boli v abdominalnem predelu, le zasluzenost grla je mocna, obcutek kot da bi mi teklo iz nosa v grlo. Ali bi mi vi svetovali gastroskopijo ali menite da je kaj drugega vzrok tezave kar bi bilo potrebno pregledati, kot npr. scitnico ali sladkor?

Lep pozdrav

AK

 

 

New Report

Close