Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Kopb – kakšna je slika na pljučih?

Kopb – kakšna je slika na pljučih?

Babico so poslali na slikanje pljuč,ker jo precej bolijo in jo vseskozi spremlja čuden občutek, kot da nekaj ni v redu. Je strastna kadilka že kar nekaj let. Ali lahko na rentgenski sliki vidi zdravnik, lai gre za kopb, ali so tovstne slike bolj primerne za ugotavljanje morebitnega raka?

hvala

Spoštovani,

KOPB ne boli. Zato je treba iskati razlog za bolečino drugje in z drugimi preiskavami. Torej je slikanje pljuč čisto na mestu.
Seveda pa je povsem možno, da ima babica (tudi) KOPB. Saj je pri dolgoletnih kadilcih ter v njeni starosti KOPB prisoten v 30-50%.

S slikanjem pljuč KOPB ne dokažemo. So pa na sliki lahko znaki-na primer za emfizem- ki sum na KOPB pojačajo. Seveda pa KOPB-kar smo na tem blogu že velkokrat rekli- dokažemo le s sprirometrijo.

S slikanjem pljuč pogosto tudi začetnih oblik rak ne vidimo. Jasno je seveda viden napredovali rak pljuč S slikanjme pljuč razkrijemo druge pljučne bolezni, ki povzročajo težko sapo ali druge simptom kot so razlčne pljučne fibroze, morda sarkoidoza pljuč itd….možnosti je zelo veliko, čeprav je večina teh bolezni na srečo zelo redkih. In seveda lahko s slikanjem pljuč razkrijemo znake, ki govorijo za popuščanje srca.

Slikanje pljuč je nedvomno na mestu kot izbina preiskava pri ljudeh, ki imajo takšne ali drugačne dihalne težave. In je v ta namen pri nas čisto v redu uporabljana.
V nasprotju s spirometrijo, ki bi bila prav tako na mestu za pojasnitev takšnih ali drugačnih dihalnih težav, pa žal še vedno ni tako cenjena, kot bi morala biti…..
Se pa to izboljšuje. Morda tudi zaradi vse večje medijske pozornosti namenjeni KOPB.

prof.dr.Stanislav Šuškovič

A se spirometrija uporablja tudi pri mlajših osebah, ali je pogostejša pri starostnikih?

Spoštovani,

spirometrija je diagnostična metoda, ki jo s pridom uporabljamo pri mnogih bolnikih. Bodisi za razkritje vzroka težke sape ali za spremljanje zdravljenja nekaterih pljučnih bolezni.
Zato jo uporabljamo pri bolnikih vseh starosti-če so le sposobni, da pri tej preiskavi zadovoljivo sodelujejo.

Lep pozdrav
prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close