Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Amoksicilin-Hiconcil

Amoksicilin-Hiconcil

Glede na to, da sem napoten na operacijo aortne anevrizme in zamenjavo aortnih zaklopk, mi je kardiolog predpisal pred posegi pri čeljustnem( najprej je treba spraviti v red zobovje) kirurgu “konjske” doze tega zdravuila, in sicer 3g eno uro pred posegom in 1,5g eno uro po posegu. In to vsakokrat ko bom moral na stomatološko kliniko v Novi Gorici. Doslej antibiotikov nisem kaj prida jedel, enkrat zaradi angine ospen in enkrat azitromicin zaradi klopa. Pa me zanima, če je tako doza še varna, če tole le ni prevelika toksacija naenkrat, namreč kar 3g. Zanima me, kakšne so klinične iskušnje s takimi dozami, namreč na internetu jih nisem našel. Najbrž pa bi časovna razporeditev te dsoze na dan pred posegom izničila zahtevani profilaktični učinek. Zanima pa me tudi, kolikšen je dopusten dnevni odmerek tega zdravuila za odraslega človeka, težkega 80 kilogramov. Za informacije iskrena hvala.
Bojan

Spoštovani!

Odmerek amoksicilina 3g eno uro pred posegom in 1,5 g 6 ur po prvem odmerku (verjetno ste se zmotili – napisali ste 1 uro po posegu) je povsem običajni odmerek profilaktične terapije infekcijskega endokarditisa.

Res je, da gre za nekoliko višji odmerek kot je običajni terapevtski odmerek, ki je navadno 3 x 500 mg ali 2 x 1000 mg, vendar ne predstavlja nikakršnega povečanega tveganja.

Odmerka ne smete spreminjati oziroma ga deliti na več odmerkov. Vzeti morate točno 6 kapsul 1 uro pred posegom in 3 kapsule Hiconcila 6 ur (tukaj predvidevam, da ste se zmotili) po posegu, če gre za krajši poseg oziroma 6 ur po prvem odmerku v primeru, da gre za daljši poseg. Težav s prenašanjem takšnih odmerkov načeloma ni.

Za odraslega človeka, ki ima normalno ledvično funkcijo velja, da je še varen dnevni odmerek 6 g amoksicilina.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala za odgovor. Res je, napotilo je: 1uro pred posegom 3g in 1,5g šest ur po posegu, verjetno pa je pametno vzeti še kakšne dodatke za obnovo črevesne flore in veliko popiti navadne vode ali blagih čajnih mešanic.
Lepe dni.
Bojan

Kot ste že napisali je nedvomno pametno po uporabi antibiotika poseči po enem izmed številnih probiotičnih pripravkov. Le-ti služijo kot naravna pomoč pri ohranjanju ravnovesja v črevesni mikroflori med zdravljenjem z antibiotikom in po njem. Priporoča se nekje 5-7 dnevno uporaba probiotika, pri čemer morate paziti, da je med antibiotikom in probiotikom minimalno 2-4 urni razmik.
Kapsule Hiconcila se pogoltne z veliko tekočino (min. 3 dcl). Na splošno se priporoča, da bolnik med zdravljenjem s Hiconcilom popije več tekočine kot običajno.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close