Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika mostiček ali proteza

mostiček ali proteza

Pozdravljeni !
Naročena sem na zamenjavo prevlek spredaj zgoraj(3 plus 3)Manjka mi 4, petko imam.
Moj zobozdravnik pravi, naj se do naslednjič odločim , če bom imela še 2 “nova” zoba. To pomeni 4, ki mi manjka in 5, na katero bi 4 fiksiral.
Meni pa se zdi res škoda zdravo 5 pobrusiti in zato še krepko plačati. Ali se ne da 4 priključiti ostalim 6 zobom ? Zobozdravnik pravi, da če pustim lukno namesto 4, se mi bo 5 začela odmikati.
Kaj vi mislite ?
Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

če vam ne manjkajo 3 se načeloma da obesiti manjkajočo 4 kot balkon na 3 in vse zobe medsebojno povezati. Pri tem je prognoza odvisna od kvalitete nosilcev, razvad (bruksizem), higiene in designa mostička. V vsakem primeru kažejo rezultati v 10 letih za ca. 10% slabše preživetje tovrstnih mostičkov. Kar se tiče smisla pustiti prazen prostor, ima vaš zobozdravnik prav. Ko manjka v ustih zob se začnejo drugi zobje običajno nekontrolirano in nezaželjeno premikati. Poleg tega luknja na mestu 4 pomeni tudi estetski hendikep, saj je vidna.
LP Andreja

Hvala za odgovor, vendar ne vem, če sem prav razumela. Meni manjka šest zob spredaj. Pravzaprav ne manjkajo, ampak so čez prevleke, saj so se mi pri padcu prvotni zobje odkrušili, tako da vsi zobje imajo spodaj štift(?). To pomeni, da se ne da obesit 4 kot balkon ?
Hval za odgovor.

To pomeni, da se da. Z vsemi riziki, ki sem vam jih napisala.
lpa

New Report

Close