Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje phenobarbital 100 mg

phenobarbital 100 mg

Zakaj v Lekarni Šentvid teh tablet ne dobim na recept, v drugih pa ja? V omenjeni lekarni mi trdijo, da teh zdravil že več let ni na voljo v Sloveniji (kar vem,ker sem jih kupovala v tujini, do nedavnega).Čisto slučajno, v pogovoru s farmacevtom v privat lekarni, pa sem izvedela, da so zdaj na voljo v Slo in sicer na breme ZZZS.

Pozdravljeni!

Na žalost ugotavljam, da gre v tem primeru za slabo informiranost kolegov/kolegic v omenjeni lekarni. Phenobarbiton 100 mg tablete so že kar nekaj časa ponovno na voljo tudi v Sloveniji in seveda gredo v breme ZZZS. Res pa je, da veledrogerije omenjenega zdravila običajno nimajo na zalogi, ampak ga morajo tudi same predhodno naročiti – tako, da lahko včasih traja nekaj dni predno zdravilo pride v lekarno.

Zgolj trenutno pa se zdravila Phenobarbiton 100 mg zares ne dobi. Prognoze, kdaj bo zdravilo ponovno na voljo, pa zaenkrat še ni!

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala za informacijo.
Ali v primeru, da zdravila v obliki tablet ni na trgu, farmacevt lahko naredi praške na isti recept ali je potrebno iti po novega? Hvala.

Če zdravila ni na tržišču, farmacevt po lastni presoji seveda lahko izdela praške na isti recept. Običajno to storimo po predhodnem ustnem dogovoru z zdravnikom, ki je recept predpisal.

Pri Phenobarbitonu, oziroma pri vseh zdravilih, katerih poraba se beleži v Narkotični knjigi, pa je režim izdaje precej bolj zapleten. Zato vam v tem primeru svetujem, da greste predhodno po nov recept za praške in se na ta način izognete dodatnim nevšečnostim. Paziti morate tudi na veljavnost recepta – Rp je veljaven 5 dni od predpisa.
Na tržiču so še 15 mg Phenobarbiton tablete – morda bo zdravnik raje predpisal ustrezno količino 15 mg tablet.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Sicer pa vam svetujem, da najprej malce povprašate po lekarnah. Ravnokar sem uspel izvedeti, da imajo nekatere lekarne Phenobarbiton 100 mg tablete še na zalogi. Od naših lekarn sta to Centralna lekarna na Prešernovem trgu in dežurna lekarna – Lekarna pri Polikliniki.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Mag.Martinc, hvala za koristne informacije…pogrešam lekarnarje kakršni so bili včasih…predno so postali trgovci z jabolčki…ampak to je že druga zgodba.
Srečno.

Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

New Report

Close