Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina poskodba kolena

poskodba kolena

Pred priblizno štirimi meseci sem si poškodoval koleno, ko sem pri telovadbi med premetom naprej pristal le na desni nogi. Kolena mi ni obrnilo, niti nisem slišal kakšnega klika, le začutil sem močno bolečino v kolenu. Kolena nisem mogel stegniti ali pokrčiti, pri hoji (šepanju) pa sem imel občutek nestabilnosti, da mi bo pogačica vsak čas izskočila. Koleno mi je še isti dan zateklo, zdravnik pa mi je naročil ledene obladke.

Po mesecu sem imel koleno še vedno močno otečeno in toplo, gibljivost je ostala enaka. Zdravnik mi je punktiral 50 ml in me naročil pri spec.ortopedu čez 14 dni, koleno pa sem ši še vedno hladil z ledom.

Spec.ortoped je ugotovil, da je koleno hladno, prazno in otečeno, ekstenzija zaostaja za 15, fleksija gre do 100 stopinj, sum na inkarceracijo lateralnega meniskusa. Svetoval je MRI.

Dva meseca po tem sem prišel na vrsto za MRI, izvidi so bili sledeči:
“Večji izliv v kolenski sklep. Ni tipičnih znakov rupture medialnega ali lat.meniskusa. Sprednji križni lig. se ne diferencira, v njegovem poteku je vidno področje difuzno zvišane intenzivitete signala: stanje po rupturi. Preostali lig.aparat je normalen. Področje kostnega edema in hiperemije v območju lateralnega femuralnega kondila in lat.tibialnega platoja; stanje po kontuziji kosti.
MNENJE: Stanje po tupturi sprednjega križnega lig. Izliv.”
Spec.ortoped je potem ugotovil: “koleno hladno, prazno, gibljivost 15/110, predalčni fenomen je pozitiven, Piwot-schift ne uspem izzvajat, artrofija d.kvadricepsa za 2cm, bolnik naj prične s fizioterapijo.
DGN: Ruptura LCA genus dex.”
Spec.ortoped mi je se povedal, da bo poskusil najprej konzervativno s fizioterapijo, ce ne bo pomagala pa po kakem mesecu sledi operacija ali samo artroskopija ali kaksna zahtevnejsa(?).

Medtem, ko cakam na fizioterapijo (teden dni), sem si nogo ze razgibaval, gibljivost pa se mi je znatno povecala. Po mojih ocenah fleksija zaostaja za 25 stopinj, ekstenzija za 5-10. Ko stegnem nogo (še ne povsem) in napnem mišice, ki so pri ekstenziji aktivne, čutim drugačno bolečino kot pri fleksiji, in sicer tik pod
pogačico. Prijatelj mi je povedal, da je imel on iste bolečino, po operaciji (brušenje hrustanca) pa so izginile. Hodim skoraj normalno, vendar pa imam še vedno občutek nestabilnost, kadar nogo malo obrnem s stopalom na tleh, koleno pa je še vedno malo otečeno.

Star sem 18 let in se ne nameravam odpovedati športu, pripravljen sem storiti vse, da bi bila rehabilitacija cimbolj uspešnejša. Zanima me, kakšni operativni posegi so mogoči, kako uspešna je in koliko časa traja rehabilitacija.

LP,
Uroš.

Spoštovani!

Za tabo je zanimiva odisejada, ki pa ji še ni videti konca. Zanimivo je že to, da te je tvoj zdravnik poslal k ortopedu in ne k travmatologu, kar bi bilo verjetno smotrno že precej, ko si povedal o nestabilnosti sklepa, si imel otečeno koleno in omejeno gibljivost. Seveda zaradi tega tvoje koleno ni nič na slabšem, le časa je medtem in ga bo še preteklo več.

Operacija križnih vezi je sicer pogosta in dokaj uspešna, vendar za običajno življenja ni nujna. Za nekatere športne aktivnosti, zlasti profesionalne pa nujna, če želimo dosegati dobre rezultate. Vloga prednje križne vezi je stabilizirati koleno, da preprečuje zdrs stegnenice navzad. Del njene vloge lahko prevzamejo ostale vezi, če so dobro podkrepljene z močnimi mišicami, zato jih je potrebno krepiti. Odločitev o ev. operaciji je tako predvsem odvisna od vaših predvidenih aktivnosti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

OJ!
Pred 2 mesecema sem bila operirana na kolenu, kjer sem imela postavljeno enako diagnozo kot ti – strgana prednja križna vez na desnem kolenu. Operiral me je travmatolog. Če te zanima še kaj več, se oglasi!

Lp, tajja

Pozdravljena taja!

Kako je kaj s tvojim kolenom? Prebral sem si še tvoja sporočilo na mihatovi temi, praviš da ne bi šla še enkrat na operacijo? A pred operacijo tudi nisi mogla do konca stegnit in pokrčit noge? Kakšen si imela pa občutek glede stabilnosti kolena in kakšnega imaš zdaj? Kaj pa doktorji pravijo, je normalno da ti koleno vsak dan zateče? Koliko časa pa po predvidevanjih traja rehabilitacija? Koliko časa si pa čakala na operacijo? A lahko malo poveš o operaciji, kako zgleda oz. poteka in kako po operaciji poteka rehabilitacija?

En kup vprašanj sem ti nametal, upam da boš imela čas kaj nazaj napisat.
Hvala vnaprej!

lp, uroš

OJ!

Najprej sem pri smučanju se poškodovala meniskus. Prvič so mi odstranili poškodovani del meniskusa. Pri drugi poškodbi meniskusa je travmatolog le tega na nek način zašil, saj je menil, da je glede na starost (takrat sem imela 18 let), škoda, da mi po nepotrebnem odstranil del meniskusa, saj se menda ne obnovi, oz.zraste na novo. S tem se seveda strinjam. Žal pa sem se lani oktobra ponovno poškodovala-med hojo sem stopila na rob ceste in takrat je koleno grdo klecnilo in počilo. Koleno se je zaskočilo in sem komaj priskakljala domov po eni nogi. Na urgenci so mi s pomočjo enekcije koleno naravnali ( koleno se je odskočilo) in domov sem lahko odšla bez bergel. Vendar se zadeva ponovila čez 14 dni, ko sem počepnila, žal pa mi tudi na urgenci niso mogli pomagati. Bolečine so bile močne, saj nisem mogla node ne iztegniti, niti skrčiti, že miganje s prsti na nogah je bila muka. Čez nekaj dni pa se mi je koleno doma nenadona odskočilo in bolečine so izginile. Travmatolog, ki me je že prej zdravil, je koleno artroskopiral (minimalni opracijski poseg s pomočjo miniaturne kamere), ugotovil je, da je meniskus, ki ga pred 4 leti zašil strgan, sprednje kolenske križne vezi pa praktično ni več- je popolnoma strgana. (diagnozo poznaš). Koleno je bilo zelo nestabilno.
Letos marca sem bila operirana. Čakalna doba je dolga , če boš dovolj zatežen boš morda na vrsti prej.
V bolnici sem bila 12 dni. Na koleni imam 3 brazgotine ( 1x cca.6 cm in dvakrat po cca.4 cm). Potek oepracije je odvisen od dr.-iz kolena je pri meni vzel del pogačice, iz stegenske mišice (kvadriceps) pa del mišice. vse te zadeve na nek način pritrdi na mesto, kjer je bila vez. Moram reči, da sem z zdravnikom zelo, zelo zadovlna in ga lahko pohvalim. Menda je opracija odlično uspela, saj je koleno ponovno fiksno. Nekaj dni pred operac. s kolenom nisem imela nobenih težav, zato sem šla dokaj težko na operac.. Če primerjam tiste dni tik pred operacijo in danes, ni primerjave. Rehabilitacija po operac. je namreč zelo težka in dolga. Direktno iz bolnice sem šla za 3 tededne v zdravilišče, kjer je bil napredek očiten. Danes, cca.2 meseca po operac. mi koleno zvečer še vedno zateka, bolečina je še delno prisotna. Koleno lahko popolnoma iztegnem, pokrčim pa malo manj od maximuma. DR.je rekel,da bo rehabilitacija končana čez cca.6 mesecev, v zdravilišču pa je fizoterapevt rekel, da bo koleno čisto fit šele čez eno leto (ker nisem vrhunski špotrnik)-bolje kasneje kot nikoli! V žiljenju se namreč želim še ukavarjati s kakšnim športom in ne le z igranjem šaha in kartanjem !!
Glede na to, da sem rekla zadnjič, da na opracijo ne bi šla še enkrat, sem se mogoče prenaglila. Človek je pač včasih obupan.

NASVET: glede na tvojo mladost menim, da kar pojdi na operacijo če želiš še kaj športati. Vsekakor pa moraš ojačati koleski sklep s pomočjo mišic-KOLESARJENJE, saj je rahabiliracija bistveno lažja, če imaš močne misice.

Lp, taja

op: če te zanima še kaj-se oglasi!!

Zdravo!
Taja, ali mi lahko poveš, kje si bila operirana, za tebe Uroš, pa me zanima ali si aktivni športnik?
Sam sem namreč že bil operiran v Mariboru, a sem imel velike težave, ampak predvsem zaradi tega, ker so me operirali takoj po poškodbi, pa tudi operacija jim ni najbolj uspela. Moja rehabilitacija je trajala oziroma traja že 5 let, s tem, da je sedaj kar v redu, le pokanje v kolenu moram ignorirat.
Primož

OJ!
Operirana sem bila v LJ n v Kliničnem centru-travmatološki odd.
Primož, zanima me ali se lahko sedaj nemoteno ukvarjaš s športom (smučanje, košarka, …)?

Lp, tajjaPrimož je pisal/pisala:
>
> Zdravo!
> Taja, ali mi lahko poveš, kje si bila operirana, za tebe
> Uroš, pa me zanima ali si aktivni športnik?
> Sam sem namreč že bil operiran v Mariboru, a sem imel velike
> težave, ampak predvsem zaradi tega, ker so me operirali takoj
> po poškodbi, pa tudi operacija jim ni najbolj uspela. Moja
> rehabilitacija je trajala oziroma traja že 5 let, s tem, da
> je sedaj kar v redu, le pokanje v kolenu moram ignorirat.
> Primož

Včasih sem plaval, kolesaril, tekel, dobro leto sem pred poskodbo treniral neko borilno vescino, doma mam fitnes, ki ga sploh zadnje case zelo redno obiskujem, v soli sem spilal kosarko pa futbal, sicer pa sem se zadnje case pred poskodbo najbolj navduseval nad rolanjem.

Trenutno si najbolj želim, da bi lahko vsaj tekel…pa rolal…pozimi sem se skoraj pri ničli rolal, zdaj ko je pa toplo se lahko pa samo sončim (kar tut ni slabo).

Ja, sem bil aktiven športnik.

New Report

Close