Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Genitalni herpes

Genitalni herpes

Pozdravljeni!
Mene pa zanima, s čim si omiliti težave pri genitalnem herpesu.
Hvala za odgovor.

Pozdravljeni!

Izrazitejše težave povezane z genitalnim herpesom se pojavijo v primeru primarne infekcije: nelagodno počutje, napeta in mehurčkasta koža v predelu spolovila,…. Ko se mehurčki predrejo za sabo puščajo številne boleče poškodbe sluznice in kože, ki jih pogosto spremlja povišana telesna temperatura. Ranice se navadno zacelijo v desetih do štirinajstih dnevih.

Spremembe na spolovilu pogosto spremljajo bolečine limfnih žlez v preponah in predvsem pekoče uriniranje.

Genitalnega herpesa se zaenkrat ne da pozdraviti, saj virusa ne znamo odstraniti iz organizma. Kljub temu pa se lahko s čim hitrejšim potekom zdravljenja izognemo pojavu mehurčkov, zmanjšamo tegobe in preprečimo pogostost ponovitev bolezni. Zdravljenje zajema uporabo protivirusnih zdravil, kot sta: aciclovir (Virolex) ali valaciclovir (Valtrex) v obliki tablet in/ali protivirusnih krem. Ker so bolečine včasih lahko zelo močne in moteče, se svetuje tudi uživanje protibolečinksih zdravil – analgetikov (ketoprofen, dikolofenak, ibuprofen,…).

Pri infekciji s herpes virusom, zaradi svojega protivirusnega delovanja, učinkovito pomaga tudi uporaba ekstrakta melise (Melissa officinalis). Uporaba melise zavira nastanek mehurčkov in v kolikor se uporabi takoj po izbruhu simptomov tudi pospeši samo celjenje. Priporoča se uporaba mazila z 1 % suhega izvlečka melise (70:1). Uporablja se 2 do 4 krat dnevno, 3-5 dni. Podobno se lahko uporablja tudi olje avstralskega čajevca, ravnotako zaradi njegovega protivirusnega delovanja..
Za lajšanje izbruha herpesa, se lahko namesto Virolexa uporabljajo tudi različna mazila: cinkova krema, Aloe vera kreme, krema z E vitaminom,… Z njimi se ravnotako mažemo 2-4 krat dnevno, vse dokler mehurčki ne izginejo. V tej fazi simptome lahko blažimo tudi s kamiličnimi ali ognjičevimi kopelmi.

Svetujem tudi uživanje multivitaminskih pripravkov in večjih odmerkov vitamina C.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Najlepša hvala za tako izčrpen odgovor. Zanimalo pa bi me še, ali se Virolex krema dobi brez recepta, ker bi se zelo rada izognila vrstam v čakalnici pri moji zdravnici.

Pa še ta ekstrakt melise, kako se imenuje mazilo, da si še to nabavim….

Še enkrat hvala za pomoč in lep dan!

Pozdravljeni!

Virolex krema se dobi na recept.

Meliso vsebuje Galexovo mazilo Herplex. Mazilo vsebuje cinkov oksid, ki mehurčke suši, lokalni anestetik, ki blaži bolečino in občutek napetosti na koži in suhi ekstrakt melise, ki zavira razvoj herpes virusov.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni,

Imam vprašanje glede pike na penisu, ki izgleda kot mozolj. Ta pika je prisotna že več kod 1 mesec  in ker sem imel pri 15 letih redne spolne odnose brez kondoma, me skrbi, da bi lahko šlo za genitalni herpes ali kakšno drugo bolezen. Sedaj sem star 27 let in se mi zdi, da pika ne bo izginila.

Zanima me, ali bi lahko pomagal z gelom aloe vera in ali je smiselno, da se zaščitim pred spolnimi odnosi, če imam to stanje. Kakšni so vaši nasveti? Hvala!

New Report

Close