Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Seksologija – želiva si spolnosti Zanimiva branja na temo težave v spolnosti

Zanimiva branja na temo težave v spolnosti

Fantazije za strastno spolno življenje

Nobenega dvoma ni, da vsaj občasno fantaziramo vsi – ženske in moški, stari in mladi. Seveda so naše fantazije različne. Moške fantazije so tako pogosto zelo konkretne, ženske pa so pogosteje romantične in polne čustev.

Toda dr. Albert Mrgole, družinski in partnerski svetovalec, ki deluje v Zavodu Vezal, na forumu ED – želiva si spolnosti pojasnjuje, da se tudi moške fantazije lahko spremenijo in usmerijo na vzajemnost dveh teles. Kot pravi dr. Mrgole, je prva izkušnja moških s spolnostjo v najstniških letih povezana z erekcijo in raziskovanjem njenega delovanja. Takrat moške erekcija fascinira, zato je zanje vir ponosa in samozavesti.

Takšno pojmovanje erekcije in spolnosti se lahko spremeni predvsem v odnosu do ženske. Vse, kar moškega vzburja, lahko v vzajemnem odnosu z drugo osebo dobi nove razsežnosti. Moški v odnosu z žensko namreč lahko presežejo prepričanje, da je užitek mogoče doseči le prek ugodja v penisu. Seveda se jim temu ugodju ni treba odpovedati, le naučijo se zaznavati tudi z drugimi občutki. Predvsem tistimi, povezanimi z intimnostjo in iskrenostjo do partnerja.

Tovrsten odnos se prične s pogovorom obeh partnerjev o lastnih seksualnih izkušnjah in doživljajih, predvsem pa o tem, česa si vsak od partnerjev želi v spolnosti in kaj ga vzburja. Fantazije so tako lahko eden od načinov za vzburjanje strasti v razmerju. In prav nič ni narobe, če jih v postelji kdaj tudi oživimo.

[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube] Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)

Zdrav način življenja za dobro erekcijo

Pogosto se zgodi, da moški zaradi pomanjkanja prostega časa in številnih obveznosti kar malo pozabijo na svojo fizično pripravljenost. Toda dolgotrajna telesna neaktivnost lahko v povezavi z zanemarjanjem načel zdrave prehrane in drugimi na videz drobnimi razvadami privedejo do resnih težav. Mednje sodi tudi zmanjšanje spolne potence.

Urologi se strinjajo, da je redna fizična aktivnost koristna za vsakogar. Pomaga namreč pri uravnavanju telesne teže in ohranjanju vitalnosti. Prekomerna teža telo dodatno obremenjuje in lahko poškoduje žile, ki dovajajo kri v penis. Nekatere raziskave zato celo kažejo, da je mogoče erekcijo izboljšati že samo z zmanjšanjem prekomerne telesne teže. Seveda pa je ob tem pomembna tudi zdrava prehrana. Strokovnjaki priporočajo uživanje svežih, naravnih sestavin, omejiti pa je treba uporabo maščobe in uživanje mastne hrane. Zdravo življenje vključuje tudi opustitev kajenja in uživanje alkohola v zmernih količinah.

Fizična aktivnost je lahko še bolj prijetna, če se s partnerjem odločita za skupne športe, v katerih uživata oba. Vendar previdno: če se že dolgo časa niste ukvarjali s športom, začnite počasi in nato postopoma stopnjujte obremenitve.

[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube] Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)

Libido v poznejših življenjskih obdobjih

Pari se spolnosti na začetku razmerja predajajo vsak dan. Nato vsak drugi dan, čez nekaj časa pa strastnim užitkom v postelji namenijo le en dan v tednu. Kasneje se včasih spolnosti celo povsem odpovejo. Ali je to znak, da v razmerju ni več ljubezni? Ne, vsega je kriv le zmanjšan libido.

Libido je zdravniški izraz, ki označuje spolno poželenje in njegovo intenzivnost. S spremembami v spolnosti, ki izhajajo iz zmanjšanega libida, se v zrelejših letih srečuje marsikateri par. Njihove spolne izkušnje so nekoliko manj strastne, poželenje pa je manjše v primerjavi z zgodnejšimi življenjskimi obdobji. Upad libida se pojavlja tudi pri zdravih in aktivnih parih, in to kljub temu da sta partnerja v ljubečem in razumevajočem odnosu. Navkljub temu se pari velikokrat sprašujejo, ali je zmanjšan libido običajen spremljevalec sprememb, ki nastajajo v zrelejših letih, ali pa gre za prve znake bolezni pri katerem od partnerjev.

Ko ocenjujemo svoje spolno življenje v zakonu, je dobro poznati nekaj osnovnih podatkov. Na primer, raziskave inštituta Kinsey so pokazale, da ima več kot polovica poročenih parov spolne odnose manj kot enkrat tedensko. Kljub temu je urolog dr. Tine Hajdinjak, dr. med, specialist urolog, na forumu ED – želiva si spolnosti izpostavil, da je moč libida pogosto povezana tudi z delovanjem androgenih hormonov. Mednje sodi tudi testosteron, ki ga je, če je treba, mogoče nadomeščati. Poznamo tudi nekatere najbolj značilne znake, ki jih lahko opazimo pri moških, ko bi bilo smiselno izmeriti testosteron v krvi. Med simptomi andropavze oziroma moške mene so na primer očitno zmanjšanje libida, upad splošne energije in volje, zmanjšanje vzdržljivosti ali mišične moči, zmanjšano zadovoljstvo v življenju, otožnost, žalost, izguba telesne višine, slabše erekcije in pogosto spanje po kosilu.

Številne simptome je mogoče odpraviti že z majhnimi spremembami v načinu življenja. Pomembna je zlasti redna fizična aktivnost, ki omogoča vzdrževanje primerne telesne teže in ohranjanje vzdržljivosti. Koristno je tudi zmerno povečanje mišične mase ter uživanje raznovrstne prehrane, bogate z beljakovinami, vitamini in minerali.

[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube] Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)

Motnja erekcije je lahko tudi duševno pogojena

Motnja erekcije je vsekakor pogostejša pri starejših moških, a to ne pomeni, da se ne pojavlja tudi pri mlajših. Za starejše moške je bolj značilna motnja erekcije, ki je posledica fizičnih dejavnikov, za mlajše pa zlasti motnja erekcije, ki je posledica psihičnih težav. Raziskave kažejo, da je motnja erekcije posledica fizičnih težav v kar 80 odstotkih primerov, psihično pogojena pa le v 20 odstotkih primerov.

Včasih je lahko motnja erekcije tudi posledica sočasnega delovanja obeh vrst dejavnikov, tako fizičnih kot psihičnih. V tem primeru gre za psihični odziv na organsko pogojene težave. Sicer se psihično pogojena motnja erekcije pri starejših moških večinoma pojavi zaradi stresa in težav v partnerskem odnosu, lahko pa tudi zaradi duševnih motenj, na primer depresije ali tesnobe.

Pomembno vlogo ima še osebnost moškega. Moški, ki imajo visoke ambicije in so zato zelo zahtevni do sebe, velik pomen pripisujejo tudi uspešnosti na spolnem področju. V tem primeru motnjo erekcije povzroči strah moškega, da ne bi uspel zadovoljiti partnerke.

Strah in nesproščenost, ki sta posledica neizkušenosti, sta tudi najpogostejša vzroka za pojav motnje erekcije pri mlajših moških. Težave pri mlajših so zato običajno prehodne narave. Kljub temu jih težave z erekcijo zelo vznemirijo. Zaskrbljeni in tesnobni so že, če imajo težave z erekcijo enkrat samkrat. Pri naslednjih poskusih zato neuspeh pričakujejo že vnaprej in težava se seveda ponovi.

Psihično pogojeno motnjo erekcije je mogoče odpraviti s pomočjo psihoterapije. Učinkovitost terapije je odvisna od več dejavnikov. Če motnjo erekcije povzročijo situacijski dejavniki, jo je mogoče ob sodelovanju obeh partnerjev hitro rešiti. V primeru, ko so težave prisotne že dalj časa, včasih celo več let, pa je zdravljenje seveda dolgotrajnejše. Ker je uspešnost terapije v marsičem odvisna tudi od sodelovanja partnerke, pa je v obeh primerih ključni pogoj za uspešno terapijo dober partnerski odnos.

[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube] Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)

Zdravljenje težav z erekcijo vse uspešnejše tudi pri sladkornih bolnikih

Kronično obolenje pogosto spremljajo tudi druge zdravstvene težave. Pri sladkornih bolnikih so tako med drugim pogoste tudi težave z erekcijo. Občasne ali redne težave z erekcijo ima namreč kar približno polovica vseh moških, ki imajo že dalj časa trajajočo sladkorno bolezen.

Motnja erekcije je posledica težav, ki jih povzroči povišana raven sladkorja v krvi. Mednje sodijo poškodbe živcev, erektilnega tkiva in majhnih žilic v penisu, pa tudi poškodbe drugih tkiv v telesu. Pri mnogih bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2, ki imajo pogosto prekomerno težo, se blagi simptomi motnje erekcije pojavljajo celo že mnogo prej, preden je postavljena diagnoza sladkorne bolezni. Moški s sladkorno boleznijo so poleg tega še pogosteje nagnjeni k visokemu krvnemu tlaku, zdravila proti visokemu krvnemu tlaku pa so eden od možnih povzročiteljev motnje erekcije.

Vendarle pa se je tudi zdravljenje motnje erekcije pri sladkornih bolnikih v zadnjem času bistveno izboljšalo. Danes lahko zdravniki motnje erekcije zdravijo že pri 70 odstotkih bolnikov s sladkorno boleznijo. Težave z erekcijo je mogoče zmanjšati tudi že s samim zdravljenjem in uspešnim nadzorovanjem sladkorne bolezni. Seveda pa je tudi pri sladkornih bolnikih temelj zdravljenja motnje erekcije obisk pri zdravniku, ki predpiše ustrezno terapijo.

[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube] Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)

Ob težavah z erekcijo je treba čim prej obiskati zdravnika

Motnje erekcije so kar v 80 odstotkih primerov posledica fizičnih dejavnikov, zato le redko izginejo same od sebe. Ko moški opazi težave z erekcijo, mora tako čim prej obiskati zdravnika, ki bo odkril vzroke težav in predpisal ustrezno terapijo. Najprej mora obiskati svojega osebnega zdravnika, ta pa ga bo nato, če bo potrebno, napotil k specialistu urologu. Toda številni moški se ob pojavu težav z erekcijo le stežka odločijo za obisk pri zdravniku. Mnogi med njimi tudi zato, ker jih je strah, da bo pregled boleč in neprijeten.

Toda osnovni urološki pregled, ki ga opravi osebni zdravnik, nikakor ni boleč. Zajema pregled ledvenih delov, trebuha, zunanjih genitalij, pri moških nad 50 let pa še pregled prostate. Poleg tega zdravnik postavi vprašanja o naravi težav z erekcijo in njihovem trajanju, morebitnih drugih obolenjih, zaradi katerih se bolnik zdravi, in zdravilih, ki jih jemlje. Nato pa sledi še kratek pogovor o bolnikovih razvadah, službi, stresnih situacijah, nočnih in jutranjih erekcijah ter seveda partnerskem življenju. Celoten pregled traja le nekaj minut, rahlo neprijeten pa je morda le pregled prostate.

Vzroke težav lahko splošni zdravnik včasih ugotovi že ob samem pregledu, pogosteje pa bolnika napoti k specialistu urologu. Ta naredi še nekaj dodatnih preiskav, na izvide katerih je treba običajno počakati nekaj dni. Vendar pa v večini primerov natančno določanje vzroka težav z erekcijo sploh ni potrebno, saj ne vpliva na izbiro zdravljenja. Preiskave so namreč bolj usmerjene v izključevanje morebitnih neodkritih spremljajočih obolenj, ki bi se lahko skrivala za težavami z erekcijo. Med bolj pogostimi so na primer kardiovaskularna obolenja. Specifične preiskave urologi delajo le v določenih primerih.

Pomembno pa je vedeti, da se moškemu z motnjami erekcije na prav noben način ne da pomagati le v izjemno redkih primerih. Zato res ni razloga, da moški, ko opazijo težave z erekcijo, ne bi obiskali zdravnika in mu zaupali svojih težav.

[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube] Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)

Motnja erekcije se lahko zdravi tudi pri srčnih bolnikih

Srčno-žilna obolenja pri moških pogosto spremlja tudi motnja erekcije. Pravzaprav je motnja erekcije eden od znakov, ki kaže na največkrat še prikrito, a že pomembno srčno-žilno bolezen. Običajno se pojavi pri srčnih bolnikih po 50. letu starosti. Vendar pa je tudi pri srčnih bolnikih motnjo erekcije moč učinkovito zdraviti, seveda pod določenimi pogoji.

Najpomembnejši pogoj je, da se srčni bolnik glede možnosti zdravljenja motnje erekcije vedno posvetuje z zdravnikom. Skupaj z njim bo namreč presodil, ali izpolnjuje kriterije za zdravljenje in katera rešitev bi bila najbolj ustrezna. Predvsem mora bolnik biti v dovolj dobri telesni kondiciji, da spolni odnos zanj ne predstavlja prevelikega napora. Zdravljenje s tabletami tudi ni primerno za bolnike, ki imajo resno srčno obolenje ali se zdravijo z nitroglicerinom. Pri drugih pa je zdravljenje s tabletami lahko precej uspešno.

Motnja erekcije se pri srčnih bolnikih pojavi, ker srčno-žilne bolezni lahko okvarijo tudi ožilje v penisu. Zato se ta slabo polni s krvjo, kar seveda vpliva na erekcijo, ki je šibka ali pa je sploh ni. Težave se pojavijo predvsem pri tistih, ki so preboleli srčno ali možgansko kap oziroma imajo povišan krvni tlak, periferno žilno bolezen, koronarno srčno bolezen, zvišane maščobe v krvi ali srčno popuščanje.

[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube] Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)

Spolnost je enakovredna vsem drugim potrebam

Ljudje imamo različne potrebe. Nekatere, kot na primer potreba po hrani ali stanovanju, so bolj materialne. Druge izhajajo iz odnosov. Med njimi so na primer potrebe po varnosti, po navezanosti, po spoštovanju, po vrednosti, po zabavi, po moči in seveda tudi potreba po spolnosti.

Kot na forumu ED – želiva si spolnosti pojasnjuje družinski in partnerski svetovalec dr. Albert Mrgole iz Zavoda Vezal, je potreba po spolnosti enakovredna vsem drugim oziroma je celo pomembnejša od njih. Nezadovoljena potreba po spolnosti lahko na kakovost življenja tako vpliva še bolj kot druge potrebe. Zato je zelo pomembno, da je v partnerskem življenju spolnost urejena in zadovoljujoča.

Poleg trenj v partnerskem odnosu, stresa in pomanjkanja časa zaradi preobremenjenosti z vsakodnevnimi obveznostmi lahko na spolno življenje para vpliva tudi motnja erekcije. Statistike kažejo, da se ta pojavi pri vsakem drugem moškem med štiridesetim in sedemdesetim letom starosti. Vendar spolnosti z motnjo erekcije ni konec! Danes so dostopne številne učinkovite terapije, ki jih lahko specialisti urologi v veliki meri tudi prilagodijo potrebam para. Pomembno je le, da moški takrat, ko opazijo znake motnje erekcije, čim prej obiščejo zdravnika in se z njim posvetujejo o najprimernejši metodi zdravljenja.

[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube] Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)

Preusmerite pozornost na spolne občutke in rešite težave v postelji

Ko se v spolnosti pojavijo težave, se veliko parov z njimi ne sooči, ampak se namesto tega raje odpove spolnim odnosom. Težave so lahko najrazličnejše in segajo od nezainteresiranosti za spolnost pri enem partnerju do motnje erekcije pri drugem. Toda vse te težave so rešljive, in celo težave moškega z erekcijo ne pomenijo, da se mora par spolnosti za vedno odpovedati. Ob številnih učinkovitih terapijah za zdravljenje motnje erekcije, ki jih lahko predpiše družinski zdravnik ali specialist urolog, jima lahko pri tem pomaga tudi obisk pri spolnem terapevtu, ki ju nauči ponovno uživati v spolnosti.

Pravzaprav je prva zahteva pri terapiji ravno ta, da se par preneha izogibati spolnim odnosom. Le tako se bosta namreč partnerja lahko naučila preusmeriti pozornost s težave in se osredotočiti na prepoznavanje spolnih občutkov. Kmalu se bosta partnerja namesto na sam spolni akt začela osredotočati na seksualnost med njima in uživati v občutjih, ki jih prej sploh nista zaznala.

Pri tem je pomembno, da se partnerja o spolnih občutkih tudi pogovarjata ter si obenem zaupata svoje želje in pričakovanja glede spolnega odnosa. Ko bosta pri tem uspešna, ju od izpopolnjujočega spolnega odnosa ne bodo mogle odvrniti niti morebitne težave z erekcijo. Preprosto bosta uživala v spolnih občutkih, ki jih ponuja predigra.

[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube] Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)

New Report

Close