Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Ponoven test spirometrije

Ponoven test spirometrije

Pred nekaj dnevi sem opravila spirometrijo na eni izmed lokacij, kjer so organizirali merjenja izved zdravstevnih domov. Ker sem kar malce hipohonder, in precej anksiozna, se mi je zgodilo, da so bili rezultati že malo zaskrbljujoči.

Ali mislite, da bi jo bilo potrebno ponoviti in jo opraviti v morda bolj mirnem obdobju? Ko bom uredila določene stvari, ki mi trenutno povzročajo anksioznost in še druge zdravstvene težave.

Spoštovana,

pri spirometriji gre le za eno-ali je narejena korektno, tehnično pravilno ali pa je ne moremo vrednotiti.
Se pravi. Če je bila vaša spirometrija tehnično korektno narejena, je treba njenim izsledkom verjeti.
Lahko pa je res, da je bila vaša spirometrija zaradi anksioznosti ob tem testu drugačna, kot bi bila ob neki drugi priložnosti.
Zakaj? Vzrokov je lahko več. Poglejmo primer bolnika z astmo – pri čemer seveda, ker ne poznam niti vas in ne vaše spirometrije, nikakor ne tvegam trditve, da imate to bolezen. Govorim na splošno.
V epizodi anksioznosti torej naš hipotetični astmatik hitreje diha-to je tipičen znak tega stanja. Zaradi hitrejšega dihanja se sluznica bronhijev nekoliko osuši ter ohladi, kar pa draži mišičje bronhijev, ki se skrči. In se s tem poslabša astma, kar se razumljivo zrcali v slabši spirometriji.

Mislim, da bi bilo smiselno, da spirometijo ponovite. Morda celo s sočasnim posvetom pri vašem izbranem zdravniku. Morda vsaj zaradi vaše anksioznosti?

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close