Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Ecytara in zanositev

Ecytara in zanositev

Pozdravljeni.
Zanima me, kako je z jemanjem antidepresiva Ecytara v nosečnosti oz. pred zanositvijo ter ali je pri prenehanju jemanja Ecytare možno, da pride do težav zaradi “odtegnitvenega sindroma”?
Sama jemljem Ecytaro že 7 mesecev in sem z njo zelo zadovoljna, poleg tega pa prav toliko časa hodim tudi na psihoterapijo – oboje mi je tako pomagalo, da nimam več težav z anksioznostjo in depresijo, zato bi rada nehala jemati AD (tudi po nasvetu psihoterapevtke). S partnerjem pa sva se tudi odločila za naraščaj in ne vem, koliko časa preden zanosiš, je dobro prenehati z jemanjem Ecytare?

Pozdravljeni!

Vsekakor se morate o ukinitvi antidepresiva predhodno pogovoriti s svojim zdravnikom.

Antidepresiva nikoli ne prenehajte jemati sama od sebe.

Ukinjanje antidepresiva mora biti postopno! Šele ko boste določen čas brez težav značilnih za vašo motnjo, vam bo zdravnik dal navodila za postopno ukinjanje antidepresiva in sicer tako, da boste počasi zniževali odmerek zdravila več tednov (priporoča se, da najprej zmanjšate odmerek na polovico, nato na četrtino in šele potem prenehate z jemanjem). Na ta način se izognete morebitnemu pojavu odtegnitvenega sindroma.

Zdravljenje z antidepresivom običajno traja še vsaj nekaj mesecev po tem, ko že izzvenijo vsi simptomi depresije. Ugotovljeno je, da tak način uporabe antidepresivov zelo zmanjša verjetnost, da se težave ponovijo.

V kolikor bo zdravnik presodil, da se vam je stanje dejansko dovolj izboljšalo, vam svetujem, da še nekaj časa vztrajate na Ecytari, nato pa jo pričnete postopoma ukinjati.

Uporaba Ecytare v času nosečnosti ni priporočljiva oziroma se njena uporaba svetuje zgolj v primeru, da so koristi uporabe Ecytare za mater večje od morebitnega tveganja za plod. Glede učinkov Ecytare na plod pri nosečnicah ni dovolj verodostojnih podatkov, na žalost pa študije izvedene na živalih kažejo, da uporaba Ecytare lahko povzroča neželene učinke in okvare ploda. Zlasti se odsvetuje jemanje Ecytare v drugi polovici nosečnosti.

Svetujem vam, da v kolikor je možno prenehate z jemanjem Ecytare pred zanositvijo.

Zavedati pa se morate, da ne smete prenehati z jemanjem antidepresiva zgolj zaradi želje po zanositvi in zmanjšanju možnosti okvar na plodu zaradi jemanja antidepresivov, saj tudi sama nezdravljena depresija lahko prav tako škodljivo vpliva na plod.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala za odgovor. Seveda se bom glede prenehanja jemanja posvetovala z zdravnico, pa naj ona presodi, kaj in kako.
Koliko časa po tistem, ko bom zadnjič (po postopnem opuščanju) vzela Ecytaro, pa je priporočljivo počakati z zanositvijo?

Minimalno 14 dni do enega meseca.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close