Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija stalno zamašen nos

stalno zamašen nos

Pozdravljeni,

7 letna hči ima od oktobra 2009 praktično ves čas zamašen nos, z veliko izpihane zelene sluzi. To zgleda tako, da ima po s tedne skupaj zamašen nos, potem par dni bp, pa zopet ponovimo. Ko nos izpiramo s fiziološko (3 x dnevno) kar veliko sluzi izpiha (največkrat zeleno), vendar se nos ne odmaši, pomaga šele Operil za otroke(karkoli drugega nismo še poskusili), ki vedno nos odmaši, tako da deklica diha skozi nos, smrči zelo redko. ker ta obdobja zamašenega nosu kar trajajo, Operil uporabljamo kar pogosto, čeprav vem, da to ni najboljše, vendar drugače ne moremo nosu odmašiti.
2-3 x letno se kot posledica zamašenega nosu močno poslabša sluh, takrat nam pediatrinja predpiše antibiotik (hiconcil ali amoksiklav) zaradi vnetja nosnih votlin (domnevam, da zato, ker je sluz zelena). Po antibiotiku se nos odmaši, zelen izcedek izgine, sluh pa se povrne v roku 3-4 tednov. Pregled pri alergologu smo že imeli in ni alergična na nič, vzeli so ji tudi bris nosu, ki je bil ravno tako negativen na streptokok.

Prosim za vaše mnenje (pregled pri ORL ima naslednji teden) kaj bi to lahko bilo.
Prosim pa vas še za naslednje informacije:
1. kaj lahko povzroča, da je nos stalno zamašen (drugih znakov prehlada nima. angin, vnetja grla še nikoli ni imela, alergij nima)
2.kako to, da operil brez problema nos odmaši in koliko časa te kapljice “v kosu” lahko uporabljamo in kakšne so posledice daljšeg jemanja teh kapljic
3. ali so kakšne druge kapljice bolj priporočljive oz. učinkovite (“držijo” dlje, kot operil, kjer po 5 urah nos že potrebuje novo dozo)
4.kako to, da se po antibiotiku nos takoj odmaši in sluz izgine. je torej vsa zadeva bakterijska
5. ali vse to lahko pride od povečane žrelnice
6. kako orl specialist to žrelnico pogleda? S kakšno posebno napravo ali klasično z žličko za grlo
7. če žrelnica ni povečana in ima otrok zgornje simptome, kaj predlagate
8. Je morda še karkoli kar lahko poskusimo, da bi ta zabasan nos odprli

Najlepša hvala za vše odgovore v naprej,

Renata

Spoštovani!

Najveretneje se nos zamaši zaradi kakšne bakterije, ki je tam nekje kot eno žarišče – lahko tudi v žrelnici. Operil odmaši, ker zmanjša otelino sluznice, če jih predolgo ali prepogosto uporabljate, pride do poškodbe sluznice, oteklina je lahko še večja ali pa se sluznica preveč izsuši. Vse takšne kapljice so podobne in ni bistvene razlike – morda posameznik različno odreagira.
Žrelčnica se pogleda v ambulanti z žličko in ogledalcem, če je povečana, pride v pošev operacija.
Razen rednega čiščenja nosu, čuvanje od prehlada… drugo ne morete narediti.

LP IB:

Pozdravljeni,

moje tezave z zamaseno nosnico so se zacele zaradi Covida, ko sem imela simptome mocnega prehlada. Takrat sem tako kot ob vsakem prehladu priblizno 7 dni 1-2x dnevno uporabljala Operil. Ceprav je od covida ze vec kot dva meseca, je dihanje skozi desno nosnico kronicno otezeno, saj je desna nosnica kronicno manj prehodna oziroma zamasena. Ce si pokrijem levo nosnico, skozi desno zelo tezko diham in bolj malo voham. Ce diham skozi obe, problema naceloma sploh ne opazim, bolj ociten pa postane, ce lezim. Iz desne nosnice mi nic ne tece in ne smrkam ali kiham, prav tako nimam nobenih bolecin. Problem je samo kronicno otezeno dihanje in posledicno slabsi voh.

Prosila bi vas za nasvet, kako se lahko lotim odprave problema.

Za odgovorom se vam ze vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Pozdravljeni,

po virusni okužbi sluznice nosu in sinusov lahko trajajo težave z zamašenostjo nosu, izcedkom še 2 – 3 mesece. Vendar vi navajate enostranske simptome, česar ne moremo pripisati pretekli okužbi, saj ta prizadane obe strani nosu in sinusov.

Pri enostranski zamašenosti nosu so vzroki:

– dentogeno vnetje sinusov zaradi bakterij v zobeh (periapikalni absces) ali mehkih onzobnih tkivih

– vnetje sluznice nosu in /ali sinusov v povezavi z anatomsko oviro v nosu – npr. spina nosnega pretina ali napihnjena nosna školjka ali deviacija nosnega pretina

– tujek v nosu

–  redkeje tumor nosu ali sinusov.

Potreben bo pregled pri ORL specialistu in endoskopija nosu, da se ugotovi vzrok enostranske zamašenosti nosu.

Lp,

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close