Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Virolex + afte

Virolex + afte

Spoštovani!

Že nekaj let imam težave s ponavljajočimi se aftami v ustni votlini ter pogosto vnetimi dlesnimi. V teh dneh so afte še posebaj številne in boleče. Včeraj sem obiskala svojega zdravnika, ki mi je predpisal zdravilo – tablete virolex. Ko sem šla zdravila iskat v lekarno, so bile farmacevtke nekoliko zmedene, saj mi je doktor predpisal 5 tablet na dan za 20 dni. Zdravilo pa naj bi se jemalo, kot sem tudi sama prebrala v priloženih navodilih, največ 10 dni, ker naj bi imelo učinek tudi na zdrave celice in s tem poslabšalo imunski sistem.
Kaj o tako dolgotrajnem jemanju virolexa menite vi?

Hvala za pomoč

Lep pozdrav.

Spoštovani!

Afte so virusnega izvora in se pojavijo ob padcu odpornosti.

V primeru, da gre za trdovratnejše, ponavljajoče se afte (v vašem primeru) ali če gre za bolnika z zelo oslabljenim imunskim sistemom, ni popolnoma nič nenavadnega če se Virolex (učinkovina aciklovir) uporablja dalj časa.
Znani so številni primeri, kjer so aciklovir v odmerku 5 x 200 mg/dan uporabljali 12 mesecev.

Dolgoročno jemanje aciklovirja dejansko nudi podporo telesu pri izgradnji oziroma obnovitvi lastnega imunskega sistema, vendar pa je za aciklovir znano, da lahko dolgotrajna uporaba škodljivo vpliva na delovanje ledvic in lahko povzroči tudi nekatere druge kratkoročne neželene učinke. Možne so prebavne težave, kot so slabost in driska, glavoboli in splošna slabost. Stranski učinki se znatno zmanjšajo, če se aciklovir jemlje s hrano in polnim kozarcem vode (2 dcl). Z vzdrževanjem zadostnega pretoka seča preprečimo nastajanje kristalov aciklovirja v ledvičnih tubulih in s tem poškodbo ledvic. Zato je zelo pomembno, da popijete veliko tekočine. .

Kratkotrajna uporaba: Najpogostejši neželeni učinki o katerih so poročali v kliničnih študijah z aciklovirjem 200 mg peroralno 5-krat na dan vsake 4 ure za 10 dni, so bili slabost in/ali bruhanje pri 2,7% bolnikov.
Dolgotrajna uporaba: Najpogostejši neželeni učinki v kliničnih študijah z aciklovirjem 400 mg peroralno 2-krat na dan 12 mesecev so bili navzea (slabost) pri 4,8% in driska pri 2,4% bolnikov.

20 dnevno jemanje 1000 mg aciklovirja (5 x 200 mg) je dejasnko zelo kratek čas tako imenovanega dolgotrajnega zdravljenja, zato je vaš strah odveč.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close