Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika nižja enica

nižja enica

Upam, da vprašanje postavljam na pravem forumu. Zaključujem ortodontsko obravnavo. Spodnji enki sta bili zaradi tesnega stanja že od mladih nog ena čez drugo in tako je ena izrasla nižje v čeljusti in je zato zdaj po (skoraj končanem) zdravljenju vidno nižja od druge. Je pa cela, zdrava. Zanima me, ali obstaja možnost “nadgradnje” zoba, da ne bi bilo videti, kot bi bil odlomljen. Brušenje in prevleka ne prideta v poštev, potem imam raje grši zob, zato pa cel.

Drugo vprašanje: po kolikšnem času je potrebno zamenjati prevleke na zobu (zobje so zbrušeni in imajo keramično prevleko – dva zoba skupaj). Imam jih namreč že 20 let, videti so v redu, ortopan ne kaže posebnosti na živem delu zob.

Pozdravljeni,

po končani ortodontski terapiji odraslih, ko ortodont pravilno uvrsti zobe, se dostikrat pokažejo različni defekti na zobeh, ki so nastali zaradi nepravilne obrabe, traume ipd. Take zobe se da običajno s preprostimi, neinvazivnimi in poceni metodami učinkovito in estetsko nadgraditi. To se opravi z visokoestetskimi kompozitnimi materiali.
Včasih tehnične možnosti ali pa želja pacienta po dolgotrajneši estetiki zahteva porcelanske luske, ki so nekajkrat dražje, vendar kot napisano, več kot desetletje estetsko nespremenljive. Ta tehnika zahteva minimalno brušenje zoba.

Kar se tiče potrebe po menjavi prevlek – sam čas nošenja ni merilo. Merilo za potrebo po obnovitvi je klinični pregled pri zobozdravniku in pregled rentgenske slike.

LP Andreja

New Report

Close