Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje selegilin

selegilin

Lep pozdrav,

mene pa zanima, koliko je učinkovito zdravilo selegilin ( JUMEX )pri obvladovanju hude depresije.
Gre namreč za mojo punco, ki je stara 31 let in je začela z antidepresivi pri 16-tih (Zoloft 50mg ).
Leta 2-2 je bila hospitalizirana zaradi motenj hranjenja, ki se tudi vlečejo iz otroštva, in tam so ji predpisali 60mg Prozaca (tri kaps.). Nekaj časa je bilo uredu , vendar je zadnje mesece spet v hudi depresiji. Bila je celo hospitalizirana na lj. psihiatriji Studenec in priporočali so ji naj se pogovori o možni menjavi antidepresiva s svojim psihiatrom, sami niso menjali nič.
Od takrat jaz jadram po internetu in ugotavljam kaj bi bilo zanjo dobro.
Opazil sem da Prozac, ki ga jemlje ojača le serotonergični prenos, nekateri drugi antidepresivi pa ojačajo tudi noradrenergičnega, dopaminergični prenos pa izboljša le zdravilo Jumex ( 5 – 10 mg), katerga indikacija pa je tudi depresija.

Psihiater je trenutno na dopustu, ne nadomešča ga nihče, ker je edini na oddelku.

Torej kaj Vi mislite o kombinacijah kot so: Cymbalta + Jumex
ali pa Effectin + Jumex ipd

Ali lahko kaj svetujete? Punca je tudi na metadonu (70mg) in Solianu 2*100mg + Prozac 60 mg.

Za odgovor se Vam srčno zahvaljujem. lp

Pozdravljeni!

Zdravilo Jumex (selegilin) ni indicirano za zdravljenje depresije, pač pa za zdravljenje parkinsonove bolezni.
V telesu imamo dve obliki encima MAO (monoaminooksidaza), in sicer MAO-A in MAO-B. Encim MAO je odgovoren za razgradnjo monoaminskih živčnih prenašalcev, ki ste jih že omenjali (serotonin, noradrnalin, dopamin). Inhibitorji oziroma zaviralci MAO s preprečitvijo razgradnje (oksidativna deaminacija) omenjenih monoaminskih prenašalcev ojačajo delovanje posameznega sistema – se pravi serotoninergičnega, noradrenergičnega ali dopaminergičnega.

Na splošno oblika MAO-A sodeluje pri razgradnji serotonina, noradrenalina in dopamina, medtem ko oblika MAO-B sodeluje v največji meri zgolj pri razgradnji dopamina.
Omenjene razlike glede specifičnosti za posamezen substrat so tako vodilo za njihovo različna indikacijska področja. Tako se inhibitorji MAO-A uporabljajo za zdravljenje različnih oblik depresije medtem ko se inhibitorji MAO-B uporabljajo primarno za zdravljenje parkinsonove bolezni.

Selegilin je v terapevtskem odmerku (5-10 mg) selektivni zaviralec MAO-B, ki preprečuje razgradnjo dopamina v možganih. Posledica teh učinkov je povečanje dopaminergične dejavnosti v možganih, kar je pomembno pri bolnikih z parkinsonovo boleznijo.

Res je, da so bili izvedeni določeni poskusi zdravljenja rezistentnih oblik depresije tudi s selegilinom (v visokih odmerkih namreč nekoliko zavira tudi razgradnjo serotonina in noradrenalina), vendar se je ta uporaba izkazala za prenevarno, da bi jo lahko ustrezne agencije, ki skrbijo za varno in učinkovito uporabo zdravil, odobrile.

Uporaba selegilina za zdravljenje depresije tako ni dovoljena!!
Poleg tega je sočasna uporaba selegilina in selektivnih zaviralcev prvzema serotonina (Prozac) in ostalih novejših inhibitorjev privzema monoaminov (Cymbalta, Effectin) kontraindicirana!
Tudi sočasna uporaba Metadona in Jumexa je kontraindicirana!

Sočasno jemanje Jumexa in Prozaca, Cymbalte ali Effectina lahko izzove agitacijo (huda tesnoba s posledičnim motoričnim nemirom – mišični gibi), hipertenzijo, konvulzije (krči), ataksijo (motena usklajenost gibov), halucinacije in manično psihozo (delirij).
Zato kombinacije nikakor niso dovoljene.
Med prenehanjem zdravljenja z zdravilom Jumex in uvedbo Prozaca, Cymbalte ali Effectina in obratno mora miniti tako imenovana doba »izpiranja« – to je minimalni čas ki je potreben, da se prvotna učinkovina zagotovo v celoti odstrani iz organizma. Ta doba je minimalno 14 dni v primeru da je prva učinkovina Jumex oziroma minimalno 7 dni če je prva učinkovina Effectin ali Cymbalta. Med prenehanjem zdravljenja s Prozacom in uvedbo zdravila Jumex pa mora miniti najmanj pet tednov. Prozac se namreč zelo počasi izloča iz telesa.

Mogoče pa bi vseeno res bila smiselna menjava obstoječega antidepresiva – Prozaca, s kakšnim novejšim zaviralcev ponovnega privzema monoaminov (npr. venlafaksinom, duloksetinom, reboksetinom,…). Njihov mehanizem antidepresivnega delovanja je mnogo širši, najverjetneje je povezan z okrepitvijo aktivnosti različnih nevrotransmiterjev v osrednjem živčevju.
Te učinkovine so tako zaviralca ponovnega privzema serotonina in noradrenalina, nekateri tudi šibki zaviralci ponovnega privzema dopamina.

Ampak vsekakor je menjava antidepresiva stvar o kateri lahko presodi samo njen psihiater!!
Nikoli se ne odlačajte njene terapije spreminjati sami, saj punci lahko samo škodite. Nevrološka obolenja so zelo resna in kot taka jih morate tudi jemati. Vsak nestrokoven poseg v njeno terapijo lahko njeno zdravstveno stanje močno poslabša!
Kombinacije, ki ste jih navedli pa nikakor ne preizkušajte.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close