Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) duodenogastrični refluks

duodenogastrični refluks

Spoštovani,

Kateri dejavniki povzročajo oziroma zakaj nastane duodenogastrični refluks, kakšno škodo lahko povzroči in kako se zdravi?

lep pozdrav

Duodenogastrični refluks je zatekanje alkalnega prebavnega soka iz dvanajstnika nazaj v želodec. Nastane pri bruhanju ali kot posledica operativne odstranitve žolčnika. Je alkalen, vsebuje žolč. Proti tem sokovom nista odporni niti sluznica želodca niti požiralnika. Povzroči različno stopnjo vnetja, če se dogaja pogosto. Nevtralizirajo ga antacidi. To so snovi, ki vežejo kislino, na primer Rupurut. Svetujemo ga raztopiti v ustih 1-2 uri po jedi in zvečer pred spanjem.
LP Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Hvala za odgovor,

Zelo ste mi pojasnili konkretno stvar in utrdili moj sum, da imam vneto želodčno sluznico, tudi na dvanajstniku, imel pa sem tudi rane na požiralniku, ravno zaradi tega refluksa. Pri 5 gastroskopijah! ni bilo bakterije HP, prehranjujem se tako kot je priporočeno pri teh vrstah bolezni, ne pijem alkohola, ne kadim, ne uživam “rizične” hrane, vendar je pri vseh gastroskopskih pregledih bilo v želodcu vedno veliko rumeno -rjave tekočine, ki je bila vedno opredeljena kot duo..refluks. Imam malo “deformiran oz. zavit” žolčnik, vendar naj ne bi bilo težav zaradi tega. Sprašujem se predvsem zakaj takšno zatekanje vsebine nazaj v želodec, ker je očitno, da mi vnetja povzroča ravno to?

lep pozdrav

Pozdravljeni!

Duodenogastrični refluks je največkrat posledica funkcionalne motnje-na nivoju peristaltike. Opazimo ga po operaciji žolčnika, v vseh ostalih primerih pa pravega razloga ne poznamo. Zdravljenje omenjene motnje je zelo težavno, v večini primerov pomagajo prokinetiki (zdravila, ki pospešijo peristaltiko) npr. Tametil ali Reglan, v terapijo dodamo tudi zaviralec protonske črpalke in lahko še Rupurut kot vezalec žolčnih kislin.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close