Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Kaj lahko pričakujem

Kaj lahko pričakujem

Pozdravljeni!

Moj oče ima 74 let. Je astmatik, diagnosticirano ima srčno popuščanje, anemičnost ter KOPB III. stopnje. Njegovo zdravstveno stanje niha – včasih so obdobja, ko je v redu, potem pa pride obdobje, kot zelo težko diha, takrat mu zdravnik, če ga ne pošlje na Golnik,seveda, predpiše antibiotik – gre verjetno za zagon bolezni.

Še vedno seveda kadi. Ravno danes je njegovo dihanje spet oteženo. Predlagala sem mu , naj čimveč počiva in pije. Kaj bi v takem primeru še lahko storila. Hvala in lep dan!

Spoštovana,

problem je, da ima vaš oče več bolezni hkrati. Kar je za ljudi v njegovi starosti pravzaprav bolj pravilo kot izjema. Seveda pa takšne takoimenove komorbidnosti zapletejo zadeve. Kaj je vzrok sedanjemu poslašanju simptomov pri mojem bolniku? Tako se zdravniki pogosto sprašujemo ob takšnih polimorbidnih bolnikih. In odgovor načeloma sploh ni preprost.
Če se vrneva k vašemu očetu. Ima astmo, KOPB, srčno popuščanje in je celo anemičen. Pojdiva najprej k anemiji. Zakaj je oče anemičen? Ali ima premalo železa ali določenih vitaminov, ker se napačno prehranjuje? Ali pa v okviru KOPB- to je tako imenovana anemija pri kronični bolezni. Da ne krvavi? Vsekakor je KOPB ali srčno popuščanje težje zdraviti ob anemji. Vzrok anemije je treba vselej ugotoviti! Domnevam sicer, da je bilo to že skoraj gotovo storjeno.

Oče pnovno težko diha. Ali se mu je srčno popuščanje poslabšalo? Morda res -na primer- če gre slabše na vodo ali če obilneje zateka.

Pravite, da se stanje pri vašem očetu izrazito menja. Enkrat je povsem dober, drugič pa zelo slab. Tolikšna variabilnost načeloma ne sodi v klinično sliko KOPB. Ampak veliko bolj govori za astmo.

Niste zapisali, kakšna zdravila ima oče za astmo in KOPB. In predvsem-upravičeno domnevam, da jih ima kar nekaj predpisanih-ali jih jemlje redno? To je namreč ključnega pomena za vzdrževanje urejenosti astme in tudi KOPB. Redno prejemanje zdravl! Bolniki se povsem premalo zavedajo, kako je to izjemno pomembno. Bolezni bodo nadzorovane le ob zares rednem, vsakodnevnem prejemanju preprečevalnih zdravil. Sicer pa ne! Kar rezultira v poslabšanjih bolezni, ki jih sicer ne bi bilo.

Ta hip gre pri vašem očetu sicer za poslabšanje bolezni. Toda katere? KOPB? Lahko. Vendar, če se to poslabšanje kaže le s poslabšanjem težke sape, ki ga ne spremlja povečana količina ali pojačana gnojnost izmečka, potem vaš oče nikakor ne potrebuje antibiotik.
Lahko pa, da potrebuje dodajanje kisika vdihanemu zraku? V poslabšanjih KOPB je to žal pogosto prisotno. Ali so mu ustnice kaj pomodrele?

Kaj pa, če gre za poslabšanja astme? Kako naj bolnik ve, da gre za poslabšane astme? Če je bil pravilno poučen o bolezni, to ni težko. Poslašanje astme spremlja-pač glede na težavnost poslabšanja-manjše ali večje zmanjšanje pljučne kapacitete – pretokov zraka v izdihu, ki jih bolniki zlahka merijo s prenosnimi merilci PEF (to je kratica za anleško besedo peak expiratory flow-največji pretok v izdihu). In hujše poslabšanje astme je seveda treba zdraviti s krepkim pojačanjem protivnentih zdravil, Načelom s tabletami glukokoritkoida, na primer medrola. Morda vam je to znano. Bolj verjetno pa vam ni znano, da se tudi hujše poslabšanje KOPB zdravi na tak način. Z medrolom.
V praksi je drugače. Zdravniki bolnikom v poslabšanju KOPB avtomatično predpišejo antibiotik, katerega zelo pogosto sploh ne potrebujejo. Zelo redko ali nikoli pa jim ne predpišejo medrola (ali podobnega zdravila).

Ta hip vam kot vidite kaj konkretnega ne morem svetovati. Ker imam premalo podatkov o stanju vašega očeta.
Svetujem pa vam, da se oče udeleži Šole za KOPB in Šole za astmo. Obe šoli potekata na Golniku. Sta zastonj, le prijaviti se je treba nanju. Tam se bo oče naučil spoznavati ter vrednotiti simptome svojih bolezni ter kako ukrepati (samoukrepati) ob poslabšanjih tako KOPB kot tudi astme.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close