Najdi forum

Nihanja

S prijateljem sva bila lani skupaj na dopustu v obmorskih krajih. Zaupal mi je, da je njegov oče pred kratkim zbolel ( sedaj je še vedno samo na stopnji suma) za kopb. Med pogovorom je omenil, da se mu je stanje včasih izboljševalo, včasih slabšalo, nihalo tako rekoč. Ali je nihanje običajno, ali niti ne? Kako Vi komentirate pojav, ki sem ga zgoraj zapisala?
Joj, zelo bi me veselilo, če bi mi lahko odgovorili na vprašanje.
Hvala že vnaprej.

Spoštovani,

nihanja v intenzivnosti simptomatike so bistveno bolj značlna za astmo kot za KOPB. Že v sami definiciji astme je omenjena kot njena glavna značilnost variabilnost zapore dihal. Saj s spremljanjem te variabilnosti tudi postavimo diagnozo astme.
Po drugi strani je za KOPB pravzaprav značilna in tudi v definiciji bolezni zapisana trajnost-neodpravljivost-zapore dihal. Pri KOPB torej tako zapora dihal-in posledično seveda simptomi- zelo malo nihajo. Seveda razen v času akutnega poslabšanja KOPB. Kar pa se zgodi načeloma le 1-3 krat letno. Zato pa pri astmi simptomi in zapora dihal nihajo zelo pogosto, lahko večkrat čez dan ali preko noči.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close