Najdi forum

Gastritis???

Zdravo!
Predhodno sem prebrala vse o tej temi, a vseeno bi želela deliti z vami svojo zgodbo in potem s spoštovanjem pričakujem vaše mnenje.
Že 2 leti in pol me dajejo slabosti. Začelo se je tako, da mi je bilo slabo in se mi spakovalo po plesni. Takrat sem dobila zdravila za 1 mesec. Po enem mesecu je to spakovanje izginilo, a slabost je ostala. Bila sem tudi na gastro pregledu in ravno takrat sem imela izboljšanje (torej nič slabosti), tako da tudi na kameri ni nič pokazalo. Kmalu zatem pa so se slabosti zopet ponovile in še zdaj trajajo. Praktično skoraj vsak dan. Blažim jih z Iberogastom (ga jemljem že več kot 1 mesec), pa ni skoraj nič bolje, oziroma začasno. Potem včasih vzamem tudi Rupurut. Sem pa poskusila tudi z raznimi čaji, olji..pa ni nič pomagalo.
Naj povdarim, da nimam bolečin, morda le napihnjen trebuh, katerega pa imam morda tudi zaradi nerednih menstruacij. Prebavo imam redno.

S prehrano sem tudi poizskusila in moram priznati, da mi je bilo resnično bolje, a ne tako, da bi slabosti izginile.

Naj povdarim, da je imel moj oče rano na dvanajsterniku in pa sestra tistole bakterijo Heliobacter pylori. Mene so sicer testirali pri zdravniku, vendar je pokazalo negativno. Sem pa nekje zasledila, da je zelo trdovratna in da se jo tudi odkrije težko. Ali obstajajo kakšni bolj zanesljivi testi? Kajti menda je ta bakterija največji povzročitelj gastritisa. kaj menite vi?

Kako naj se rešim teh slabosti? Sm ne mi rečt, da je to kronično in da se ne da pozdravit…k s temi slabostmi vsak dan živet je obupno.

Kaj predlagate vi? Na koga, ali kateri center naj se obrnem? Menda so najboljši specialisti na Bledu? Naj se tja naročim, da mi ugotovijo, če imam to bakterijo ali ne? Oziroma ali bom lahko še normalno živela brez teh slabosti? Saj vem, boste rekli, bodi vesela, da te še kaj ne boli……a glejte, poskušaš pozdraviti tisto, kar ti pestri vsak dan.

Ali mi boste tudi vi odgovorili..STRES STRES STRES….je kriv in ne da se nič pomagati! Oziroma pojdite živet v gozd, stran od službe, družbe, v naravo in minilo bo samo. :-))))

Malo sem se pošalila na koncu…..sicer pa res hvala vam za iskren odgovor!

Roža

Greva lepo po vrsti! Težave vam lahko povzroča bakterija Helikobakter pilori. Okužimo se običajno v otroški dobi. Lahko povzroči gastritis ali poteka tiho brez bolezenskih znakov. Nato se potuhne in povzroči težave šele čez leta. Ena od teh je tudi razjeda ali ulkus zgornjih prebavil, želodca ali dvanajstnika. Dokažemo jo lahko z dihalnim testom, histološko in s hitrimi testi ob gastroskopiji ali z dokazom protiteles v serumu, torej iz krvi. Če se teste dela ob tem, ko jemljete zdravila proti kislini iz skupine zaviralcev protonske črpalke ( Ortanol, Ultop, Nilar, Nexium, Emozul, Nolpaza, Acipan, Controloc, Lanzul ), so testi razen dokazovanja protiteles v krvi, negativni. Zato mora preteči vsaj 4 tedne od prenehanja jemanja teh zdravil, da so testi zanesljivi. Test iz krvi si greste lahko narediti tudi samoplačniško na primer v Adria lab. Šele nato bi ponavljala endoskopijo zgornjih prebavil. Morda tudi ne bi izpustila ultrazvočne preiskave trebuha za izključitev bolezni žolčnika, npr. kamnov. Opozorila bi vas še na alarmantne znake, ki so bruhanje, hujšanje ali črno blato. V primeru le teh se le obnite na svojega osebnega zdravnika, ki bo ustrezno ukrepal.
Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Ali je lahko ob jemnaju protonskih zaviralcev črpalke npr. Nexium test na bakterijo negativen tudi pri invazni metodi (pri gastroskopiji)? Če vas prav razmem, je najbolj zanesljiv pokazatelj krvni test?

Res je, najbolj zanesljiv je dokaz protiteles proti bakteriji Helikobacter pylori v krvi. Edino na tega jemanje inhibitorjev protonske črpalke neposredno nima vpliva.

Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Spoštovana Marija lepo pozdravljena!
Hvala za vaše odgovore, za katere sem vam zelo hvaležna. Prosim povejte mi…ali je ta krvni test, ki mi ga je zdravnica opravila pred 2,5 leti enak (namreč odvzem krvi in 10 minut smo čakali, kaj bo pokazalo), enak test, o čemer govorite vi? Ali obstaja še kakšen bolj natančen? Kako natančen pa je test na vpih?

Ali je možno, da je bil takrat test negativen, ni pa rečeno, da se sedaj ne bi pokazalo?

K res več ne vem, kaj naj storim za svoje zdravje. 🙁

Hvala šeza poslednji odgovor in lep pozdravček!

Roža

Hvala za odgovor.
Tudi jaz imam podobne težave s slabostjo. Star sem 34 let, primerne teže in se držim predpisane diete. V družini ni imel nihče teh težav. Moja diagnoza je že 3 leta kronični gastritis oz. kronično vnetje želodčne sluznice in dvanajstnika, HP pri gastroskopij je bil sicer negativen, vendar sem takrat jemal 2x dnevno 40 mg Nexium. Ugotovljeno je bilo tudi, da se mi žolč zliva v želodec. To naj bi povzročila slabosi, ki so včasih bolj, večkrat pa manj izrazite, vsekakor pa zelo nadležne, saj se to dogaja čez dan, v službi idr. Prav tako pa te slabosti vplivajo na psiho, saj se ravno takrat spomnim na kakpno stvar, ki ni prijetna ali vonj. Ali menite, da je glavni “krivec” žolč, ki se zliva v želodec in kaj svetujete pri blažitvi le tega?

In še eno vprašanje. Spomnim se, da so se težave najprej začele s črvičenjem v spodnjem delu trebuha. to je trajalo 3 lai 4 dni, nato je to popolnoma ponehalo, pojavila pa se je bolečina v želodcu, ki je prisotne še sedaj, vendar ne tako izrazito, ter napihnjen želodec in slabosti. Ali menite, da so se težave pričele s kkšnim vnetjem v črevesju, glede nat, da je prebavni trakt povezan oz. neprekinjen?

Spoštovana gospa Roža!
Govorim o preiskavi, s katero v krvi dokazujemo titer protiteles proti bakteriji HP in ni hitri test. Delajo ga v laboratorijih. Tja pošljemo kri oz. daste kri v laboratoriju. Urea dihalni test pa je tisti test, pred katerim 4 tedne ne smete jemati inhibitorjev protonske črpalke. Naredijo namreč test negativen. Če je bil enkrat test pred leti negativen, še ni rečeno, da sedaj ne more biti drugače. Pomembno je tudi, kakšne so anatomske razmere. Ljudje s hiatalno kilo želodca imajo namreč težave tudi, če nimajo okužbe z bakterijo HP. Hiatalna kila je torej stanje, ko je zgornji del želodca zdrsnil skozi trebušno prepono v prsno votlino. Skratka, precej možnosti imamo, da se pojavijo kakšne težave. upam, da si boste s temi informacijami dovolj pomagala.

Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Spoštovani gospod Al!

Refluks žolča v želodec se najpogosteje pojavi po operaciji žolčnika. Žolč nevtraliziramo z zdravilom Rupurut, ki ga jemljemo 3-4x na dan med posameznimi obroki. Ob enem je potrebno zavirati nastajanje kisline z inhibitorjem protonske črpalke. Težave niso posledica nekega vnetja v nižje ležečem delu prebavil, ampak v okužbi zdornjega prebavnega trakta in drugih vzrokih.
Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Hvala za vaša pojasnila.

Še eno vaše mnenje…ali lahko kljub težavam z gastritisom uživam proteinske napitke (preparati, ki se prodajajo v specializiranih športnih trgovinah, gre za visokokakovostne preparate priznanih proizvajalcev), saj zaradi šprtnih aktivnosti in svojih težav ne morem zaužiti velike količine mesa oz. se temu izogibam prav tako pa tudi uživanju jajc in stročnic.

lep pozdrav

Moram vam povedati, da nisem strokovnjak za prehrano, zlasti ne za prehrano športnikov. Pri nas se s tem suvereno ukvarja kolegica zdravnica Nada Rotovnik Kozjek,dr.med. Veliko piše o prehrani športnikov in rekreativcev. Na zastavljena vprašanja vam ne morem suvereno odgovoriti kot strokovnjak, lahko pa vam svetujem, da uživate vsa živila, ki jih telo potrebuje. pri uživanju prehranskih dodatkov je potrebno biti previden in jih je potrebno dobro poznati.

Marija Štefančič Gašperšič,dr.med.

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni!
Naša hči- stara 19.let- ima v zadnjem času (eno leto) težave z napenjanjem in pogostim odvajanjem blata, po njenem opisu ima tudi zunanje hemeroide. Ker je njena pediatrinja ne želi več imeti, ne vemo na koga se naj obrnemo, splošni zdravniki na študentu bi se verjetno na njej bolj učili- že na sistematskem so jo poslali na preiskave ščitnice- negativno. Ali je kaj možnosti, da pridemo na pregled v vašo ordinacijo ali pa morda veste za katerega drugega zdravnika, ki se bolj posveča tovrstnim težavam.
Lep pozdrav, Andreja Zrimšek

Spoštovani!

Sprašujete me bolj za organizacijske zadeve, na katere nimam veliko vpliva. V našem zdravstvenem sistemu je pediater namenjen za predšolske otroke, specialist šolske medicine za osnovno in srednješolce, nato si mora vsak izbrati osebnega zdravnika. Študenti imajo dodatno možnost izbrati zdravnika v Študentskem zdravstvenem domu. Tudi to so zdravniki, ki so usposobljeni posebej za bolezni zgodnje odrasle dobe. Ne bi komentirala, zakaj so vašo hčerko napotili na pregled ščitnice. Najpogosteje je žleza povečana, takrat je potrebno pregledati tudi, če normalno deluje in kako izgleda zgradba žleze. Smo v času, ko zdravnik z anamnezo in kliničnim pregledom ne more zaključiti diagnostike razen v redkih primerih. Ne vem, kje stanujete, ampak pametno si je izbrati zdravnika čimbližje doma oz. mesta bivanja. Če je potrebna nadaljnja obravnava zdravstvenega problema pri specialistu, pa vas osebni zdravnik napoti k specialistu ustrezne stroke z napotnico. Zato je pomembno izbrati osebnega zdravnika specialista družinske medicine, ki mu zaupate. Če pozna vas, vašo družino in njene značilnoti, lahko že iz tega dostikrat povzame za pacienta pomembne podatke. Prihrani mu nepotrebne preiskave.
Vsi družinski zdravniki se ukvarjamo s težavami, ki jih opisujete, saj se ne ukvarjamo s posamezno boleznijo, ampak z opredeljenimi pacienti, ki imajo zelo različne zdravstvene probleme. Ne dvomim, da se bo vsak lahko posvetil težavam vaše hčerke. Na vašem mestu bi zato izbrala tistega, ki opisanim pogojem najbolj ustreza.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni!

Z kroničnim gastritisom se spopadam že od 15-leta, sedaj sem stara 24 let. Večino časa preživim ob jemanju controloca, saj me sicer muči zgaga. Problem je opredvsem v odpornosti, saj velikokrat letno zbolevam za anginami. Na žalost večina izdelkov, ki krepi odpornost draži sluznico, zato nevem več, katere izdelke uživati, da bi mi povrnili odpornost. C vitamin je za to seveda odličen, a za mojo sluznico uničujoč. Kaj predlagate, kaj naj uživam, da bom dvignila svojo odpornost?

Lp, Tina

Spoštovani!

Odpornost krepimo z zdravim življenjskim slogom in ne samo z dodatki v prehrani.
Kaj vse pomeni zdrav življenjski slog? Dovolj gibanja na svežem zraku, dovolj spanja in počitka, piti dovolj vode, ne kaditi in izogibati se drugim razvadam, imeti normalno telesno težo, zdravo jesti. Uživajte naravne vitamine, ne sintetičnih, ki jih vsebujejo tablete, kapsule in vitaminski napitki. Upam, da bo šlo!

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close