Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Obisk zdravnika

Obisk zdravnika

Morda bo moje vprašanje malce bizarno, ampak vseeno bom vprašala. Kako naj se najbolje pripravim na razgovor pri zdravniku? Ali naj kaj vadim hojo, morda si stvari zapišem, kajti ne vem kaj naj od razgovora pričakujem. Sumim, da imam KOPB, vendar nisem najbolj prepričana.

Spoštovana,

vprašanje nikakor ni bizarno. nasprotno, je zelo aktualno. Ob obisku pri zdravniku mnogim bolnikom -vem iz lastne prakse-nenadoma “izhlapijo” vsa vprašanja, ki jih je nameraval zastaviti zdravniku. “Kaj sem že hotel vprašati?” je ena od takšnih tipičnih izjav.
Se pravi, da se morate na obisk pri zdravniku pripraviti. Razmišljajte o svojih problemih in jih prenesite na papir. In jih zdravniku mirno preberite. Končno je zdravnik tam zaradi vas in ne vi zaradi zdravnika.

lep pozdrav
prof.dr. Stanislav Šuškovič, dr.med.

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Najlepša hvala za odgovor. Bi pa še nekaj vprašala, kakšna vprašanja lahko pričakujem od zdravnika, kaj vse me bo vprašal? Verjetno tudi ni najbolj pametno prit do zdravnika in mu rečt, da sumim, da imam kopb, bi pa vseeno rada vedla, kaj me v primeru, da tudi sam posumi na kopb, lahko vpraša. A vpraša kaj posebnega?
hvala še 1x za odgovor.

Spoštovana,

zakaj pa ne bi zdravnika čisto direktno vprašali kaj meni o ideji, da bolujete za KOPB?
Saj lahko to idejo utemeljite s tem da ste kadili, da kašljatem da imate težko sapo ob naporih, ki se z leti postopoma poslabšuje itd……
Bom ponovil. Zdravnik je tam zaradi vas in ne obratno!
Seveda bo moral zdravnik ob takšnih težavah pomisliti poleg KOPB tudi na druge možnosti. Na druge bolezni pljuč ali srca. Ali drugih organskih sistemov. In vam bo zastavil povsem enostavna vprašanja, kot so če rabite visoko vzglavje, če težje dihate leže kot stoje, če se ponoči zbujate zaradi težke sape, če se vam voda zapira, če vam zatekajo noge in podobno. Nato bo moral opraviti natančen telesni pregled ob katerem bo morda prišel na nove ideje in vam bo zastavil dodatna vprašanja. pač glede na ugotovke telesnega pregleda. Ampak nič posebnega vas ne bo izpraševal. Nič takega, na kar bi se morali posebej pripraviti.
Možno pa je, da – govorim na splošno-da na kakšna vprašanja bolnik ne bo hotel odgovoriti. Na primer o zlorabi drog. Seveda si bo na takšen način samo škodil. Končno vse zdravnike zavezuje molčečnost o vseh podatkih, ki jih izvedo od svojih bolnikov. In verjemite, tega se držimo!

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

lep pozdrav.
mene pa zanima sledeča situacija:
bolnik ima KOPB, ki se je tako poslabšala, da je priklopljen na aparat ki popolnoma diha namesto njega. to je trajalo 2 dni, nato so ga odklopili, vendar ni bil zmožen dihati sam, oz. dihal je zelo težko, tako da je spet priklopljen.
sedaj me pa zanima če je kakšna možnost z bronhodilatatorji, npr. z glukokortikoidnimi zdravili ali čim podobnim, ko ga odklopijo iz aparata, da bi mu to aplicirali da bi ponovno lahko dihal samostojno in hkrati olajšano??. p.s. bolnik je starostnik.
za odgovor se že vnaprej zahvaljujem.

Spoštovani,

žal je pri napredovalih oblikah KOPB odklaplanje od ventilatorja (mehanske ventilacije) pogosto zelo počasen proces. Dihalne mišice so pri bolnikih s KOPB že itak prizadete, saj v njih poteka kronično vnetje, zaradi česar propadajo.
Gre za tako imenovano sistemsko vnetje pri KOPB, kjer se vnetje iz pljuč po krvi širi v druge organe-torej tudi v mišice – ali pa gre za samostojno vnetje mišic v okviru samega poteka KOPB. Kot bolezni celonega telesa. To še ni čisto pojasnjeno.
Jasno pa je, da je mišic vse manj. Obenem pa je dihanje ob napredovanju KOPB zaradi vse hujše okvare pljuč in vse hujše bronhialne zapore vse težje in dihalne mišice odpovedujjo-so utrujene. Seveda so okvarjene mišice pri bolnkih s KOPB toliko hitreje utrujene, še posebej, ker so bolniki s KOPB zelo pogosto podhranjeni.
Kar pomeni, da je odklaplanje od ventilatorja zelo kompleksen proces, pri katerem morajo sodelovati zdravniki, medicinske sestre, dietetiki-nutricionisti, fizioterapevti in še kdo.
Omenjate glukokortikoide. Se strinjam, njihova raba je smiselna ob vsakem hujšem poslabšanju KOPB. Vendar le kratkotrajno – do največ 10 dni. Podaljšano predpisani glukokortikodi pa utegnejo škodovati, saj okvarjajo mišic-gre za tako imenovano glukokortikoidno miopatijo.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close