Najdi forum

napihnjenost

Pozdravljeni!

Spodaj sem sicer že zasledila podobno temo, jo prebrala, ampak sem vseeno odprla novo, saj se je pri meni začelo malo drugače.
Za začetek naj povem, da bom stara 21 let, visoka 158cm in imam 42kg (sem bolj suha in od pubertete naprej nikoli nisem imela trebuha)
Pred dobrim tednom dni (v nedeljo, 16.) smo šli v kitajsko restavracijo, kjer sem jedla: negosto juho, spomladanski zvitek, raco+omako+zelenjavo, riž, sladoled (2 kepici). Naj povem, da sem vsake stvari pojedla malo, saj nasplošno jem malo po malo in se nikoli ne nažiram. Ko smo vstali, da bomo odšli, si enostavno nisem mogla več zapeti plašča saj mi je trebuh tako napihnilo. Tudi sama si nisem mogla zavezati vezalk na supergah, niti sede. Pojavila se je še slabost in med vožnjo domov (pribl.pol ure), sem stalno gledala kje se bom ustavila če mi bo ratalo tako slabo, da bom morala bruhati. Zdržala sem do doma, ampak sem potem čez par ur že bruhala. Pojavila se je še driska in celo noč sem vstajala in hodila na wc. Naslednji dan sta se driska in slabost nadaljevali, ampak nisem imela več kaj za bruhati. Pojavila se je tudi vročina, katera je v torek znašala 38,2. Šla sem k zdravnici, ki je rekla da je napihnjenost nastala verjetno zato, ker kitajci v hrani uporabljajo veliko škroba za zgoščevnje in je možno da sem se zastrupila z njihovo hrano. Dala mi je tablete Lanzul (proti slabosti) – tisti dan (v torek) in v sredo sem jo vzela potem pa ne več, saj se je slabost nehala. V sredo sem se zjutraj počutila bolje in prepečenec zamenjala z normalno hrano (pojedla sem prežganko in rižev narastek), nato pa me je celi dan me je zvijalo in napenjalo. Zvečer sem spet dobila drisko in na jedilnik so ponovno prišle le prepečenec, banane, postano naribano jabolko in voda. V četrtek me je tudi celi dan napenjalo in ker sem se bala da bom spet dobila drisko, sem do sobote ostala samo na prepečencu, banani in vodi. V nedeljo in včeraj sem začela postopoma jesti normalno hrano, driske ni več in normalno hodim na blato. Se pa pojavlja (zame) še večji problem in sicer to, da se mi po vsaki stvari, ki jo pojem napihne trebuh, kakor da sem noseča. Že zjutraj trebuh ni tako raven kakor je bil pred dobrim tednom in čez dan se samo veča. Zjutraj se zbudim lačna, nekaj pojem in potem čez dan lakote sploh ne občutim in jem zato ker mami skuha kosilo.
Kje je vzrok za to napihnjenost? Kaj lahko sama naredim da rešim ta problem? Počutim se res grozno, sam sem drugače suha, sedaj pa izgledam kot nosečnica. Možnosti da sem noseča pa ni (imam redno M in tudi trenutno jo imam, uporabljam kondome).Nikoli nisem bila debela in nikoli nisem rabila hujšati ali paziti na prehrano. Je možno da sem v kitajski restavraciji kaj staknila?

Že vnaprej se zahvaljujem za Vaš odgovor in Vas lepo pozdravljam

Težave, ki ste jih opisala, bi lahko bile posledica okužbe oziroma zastrupitve s hrano. Težave minejo počasi same od sebe, lahko par dni za žejo pijete Bebe čaj, to je mešanica janeža, kumine in kamilic, ki zmanjša napetost. Če nimate več vročine, driske, je večina težav mimo, najdlje traja napenjanje. Lahko si pomagate tudi s kakšnim probiotikom, pa ne jogurtom, ampak kot zdravilo, kar kupite v lekarni. Če ne mine v dobrem tednu, pa le pojdite na kontrolo k zdravniku. Pa srečno!
Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close