Najdi forum

Ustrezna prehrana

Po vsem spletu iščem nekoga, ki bi mi znal pomagati pri izbiri primerne hrane zame. Kupila sem celo nekaj knjig, a odgovora ne najdem. Imam zelo občutljivo in hudo prizadeto (več let težave z ulkusi in večkrat gastritis) sluznico želodca in dvanajstnika, pred leti sem imela težave z žolčem (posledica ERCP je bilo blago iatrogeno vnetje pankreasa), v jetrih imam kalcinacije ,težave imam z GERB in pri alergijskem testu so ugotovili, da sem alergična na kandido. Antibiotikom se izogibam, če se le da, zaradi KOPB pa moram jemati tudi zdravila, ki vsebujejo malo kortizona. Še pred nekaj leti sem redno pila z vodo razredčeno mešanico soka pomaranč in grenivke, sedaj je ne smem več, ker moram jemati zdravila proti aritmiji in tahikardiji. Stara sem 67 let, čakam na operacijo kolka, decembra 2005 sem prenehala kaditi in se pričakovano sorazmerno zredila. Nato so se mi od aprila do sredine junija strahovito povečale prsi. Seveda bi rada jedla hrano, ki ne bi redila in ne bi rada prestajala bolečih preiskav in posegov..

Mina Sitar

Spoštovana!

Žal vas moram razočarati. Ker nisem dietetičarka, vam bom zelo težko svetovala glede ustrezne prehrane, še posebej, ker imate težave s strani številnih organskih sistemov. Kadar jemljete kortikosteroide se vam poveča apetit, kar je lahko tudi razlog za pridobitev na telesni teži. Najbolj je primerno uživati hrano, ki ima nizek glikemični indeks, potrebna je vsakodnevna fizična aktivnost (kolikor vam dopuščajo pridružene bolezni-priporočam nordijsko hojo). Predvsem pa se morate izogibati določenim jedem, ki lahko povzročijo težave s strani zg. prebavil. Odsvetujemo začimbe (paprika, feferoni, poper, čebulo, česen, gorčico,hren, jušne kocke), ravno tako osdvetujemo paradižnik, ker olajša refluks kisline in poslabša GERB. Izogibajte se sladkim jedem, močno slani in kisli hrani, vroči čokoladi, kakavu, zelenemu in ruskemu čaju, kavi, gaziranim in alkoholnim pijačam. ravno tako ne smete uživati pečenih in ocvrtih jedi, majoneze, zaseke, svinjske masti, masla in smetane v večjih količinah. Odsvetujemo tudi jajca, orehe, lešnike zaradi težav z žolčnikom.
Jesti morate redno, 4-5 x na dan, obroki naj bodo manjši. Lakota namreč pospešuje izločanje kisline in povzroča krče v želodcu.

Več informacij lahko dobite v knjigah dr. Pokorna ( Pokorn D, Prehrana bolnika, Pomurska založba in Pokoren D. Zdrava prehrana in dietni jedilniki;Priročnik za praktično predpisovanje diet)

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close