Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) šport, prebavne motnje

šport, prebavne motnje

Pozdravljeni,

star sem 19 let. Pred 4 leti sem se začel ukvarjati s športom (daljši teki, gorski teki, kolesarjenje). Lanskega junija se mi je vnela pokostnica na nogi in počival sem približno mesec in pol, nato pa spet začel trenirat. Takrat so se mi pojavile hude prebavne motnje (začasno sem prekinil s treningom). V prebavilih sem čutil veliko pretakanja, pretakanje so spremljali tudi vetrovi. Blato, ki sem ga izločal je bilo svetlo rjavo, temno rjavo, zeleno, v njem so bili koščki neprebavljene hrane (zelena solata še posebej), pojavile pa so se tudi bele pikice. Na pritisk nisem čutil nobene bolečine. Naj povem, da sem pred tem jedel veliko domače marmelade, ki pa ima v sebi tudi veliko sladkorja. Takrat sem povsem spremenil način prehranjevanja, sedaj jem veliko več sadja in zelenjave. Dal sem tudi kri, urin in blato, a izvidi so bili normalni. Zdravnica me je napotila na gastroskopijo, ampak po kakšnih 2 mesecih se je stanje izboljšalo in odločil sem se, da ne grem. Pozimi so težave že skoraj povsem izginile (jedel sem veliko agrumov, ki so mi črevesje nekako pomirili), le bele pikice še niso povsem izginile. Potem sem marca spet obnovil poškodbo in počival sem 1 mesec. Sedaj spet treniram približno 3 tedne in težave so nazaj, čeprav v veliko blažji obliki. Naj povem se, da težave sicer niso vezane na določeno vrsto hrane, a se mi stanje ob uživanju kruha poslabša, po zaužitju jabolk, zelja v solati, borovnic, semen konoplje,… pa izboljša.
Zanima me, kaj bi lahko bil vzrok težav in kako jih odpraviti.
Hvala za pomoč in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Vaše težave najverjetneje niso posledica samega športa oz poškodbe. Predvsem je potreno izključiti celiakijo, saj navajate, da izločate neprebavljeno hrano in ne prenašate kruha. Včasih so težave lahko po večji vsebnosti fruktoze v prehrani (fruktoza se nahaja v sadju) ali uživanju sorbitola.
Poskusite 1 mesec uživati hrano brez glutena in če bodo težave popolnoma izginile, obstaja velika verjetnost da imate celiakijo.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close