Najdi forum

Lf reflux

Pozdravljeni,

imam astmo in pulmolog me je zaradi težav dihanja skozi nos, katarja, kašlja in predvsem zaradi kihanja napotil na ORL pregled. Tu je zdravnica ugotovila sledeče:

Sluhovoda in bobniča v redu. Bobniča siva, cela z reflexi. Lividnorožnata, hipertrofična zadebeljena nosna sluznica, brez patološke sekrecije. Jezik obložen. Žrelo mirno. Epifarinks prost. Hipofarinks v redu. Glasilki bledorožnati, gladki, ravni, simetrično gibljivi.
Sluznica v zadnji komisurei grla je aritenoidnohiperemična, sicer gladka. Na vratu ni tipati patoloških rezistenc. RHINITIS CHR. ALLERGICA, LF REFLUX.

Dobila sem Ultop 20 mg 1x dnevno, zjutraj.

Izvid sem nesla k splošni zdravnici, ki mi je potem zvišala dozo Ultopa na 40 mg, češ da je to nek nov način zdravljenja, da je treba bolnikom z refluxom dat močnejša zdravila, kot tistim, ki imajo razjedo ipd. (Ali je to res?)
Naročila mi je, naj kar jemljem te kapsule in ni povedala ne koliko časa ne nič. Samo skozi mi jih predpisuje in je celo rekla, da lahko vzamem po 2 na dan, če bom čutila, da bi bilo potrebno.
Sedaj jih neprekinjeno jemljem že 4 mesece.
Glede na to, da na navodilih za uporabo zdravila piše, da običajna kura traja od 4- 8 tednov sem želela prenehati z jemanjem, vednar ne gre, vedno ko poskusim prenehati, po dveh dnevih že čutim pekočo bolečino v grlu.

Glede na to, da prej sploh nisem čutila refluxa (razen občasno zjutraj, sem imela pekoč občutek v grlu, vendar sem si razlagala to le kot prehlad), se bojim, da se mi ni stanje še poslabšalo, ali da sem celo postala odvisna od tega zdravila. Je to možno? Ne vem ali naj poslušam zdravnico in jemljem ta zdravila v nedogled ali naj preneham? Zanima me, če bi morala še na kak drugi pregled?

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.
LP

Spoštovana!

Zaradi refluksa kisline imajo nekateri bolniki težave, ki se pojavljajo izven požiralnika. Med njimi je tudi hripavost in kašelj, pa tudi astma se lahko poslabša ali se slabše odziva na zdravljenje. V teh primerih je potrebno zdraviti z višjimi odmerki in dlje časa. Tako,da je vaša zdravnica ravnala povsem pravilno. Ni podatkov, da bi postali odvisni od zaviralcev protonske črpalke. Je pa razumljivo, da se težave pojavijo po prekinitvi terapije, saj osnovni razlog, zakaj nastopi refluks (vračanje želodčne vsebine nazaj v požiralnik ali usta) ostaja. Ta zdravila le blokirajo izločanje kisline in zato težave ostajajo. Ponavadi je razlog v slabem delovanju spodnje mišice požiralnika, ki slabo tesni. Za ugotavljanje tlaka v tej mišici in dokaz refluksa se uporablja manometrija požiralnika in 24-urna pH metrija požiralnika (v Lj trenutno opravljajo to preiskavo le na pediatrični kliniki). Včasih pomagajo le antirefluksne operacije, drugače pa je potreno jemati zdravila celo življenje.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close