Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) po operaciji žolčnih kamnov

po operaciji žolčnih kamnov

Spoštovani,

stara sem 42 let. Pred štirimi tedni so mi laparoskopsko odstranili žolčnik zaradi prisotnosti žolčnih kamnov. Po operaciji imam še vedno napihnjen trebuh še posebej po obrokih. Pazim, da so obroki majhni. Zanima me zakaj do tega prihaja.

Pri rezu pod prsmi (majhen rez cca 1cm) me na dotik boli, okrog reza pa se čuti zatrdlina. Ali je to normalno in bo zatrdlina izginila?

Zanima me tudi kdaj lahko začnem s fizičnimi aktivnostmi kot sta tek in kolesarjenje.

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.

Pri laparoskopski operaciji so poškodbe tkiva minimalne, koža in notranje strukture se zacelijo dobro v 2 tednih, brazgotine postanejo čvrste približno v 1 mesecu. Brazgotina pa zori in se preoblikuje leto in več. To ne pomeni, da ves ta čas ne smete vaditi. Začnete že lahko sedaj. Začnite s stopnjevanjem jakosti treninga postopoma, tudi podaljšujte obremenitve postopoma, načrtovano. Če se pojavijo težave, je kakšen dan potreben počitek.
Glede napihovanja gre za posledico postopkov pri operaciji in ni nevarno, počasi bo minilo še v nekaj tednih. To, kar že delate, je najboljše.
Laparoskopska tehnika operiranja povzroči majhne ranice, vseeno pa gre za prerezano tkivo, ki se lahko celi brez ali z brazgotinjenjem. Nič ni narobe, samo traja malo dlje, minilo bo brez posledic. Vidi se le drobna brazgotina, tipljive spremembe pa bodo izginile.

Želim vam “dober tek” in “položne klance”.

Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close