Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Pojasnilo

Pojasnilo

G. Pirc pozdravljeni!

Prosil bi vas za krajše pojasnilo oz. mnenje.

V ljubljanskem koncu sem obiskal že kar nekaj optik in pri njih naročil korekcijska očala. Večkrat se mi je zgodilo, da sem moral očala vračati, saj mi nikakor niso ustrezala (izrazite astenopične težave). Zagotovljeno mi je bilo, da je z očali vse ok in da so izdelana brezhibno. Kasneje se je izkazalo, da temu vendarle ni tako.

Na srečo obstajajo (obstajate) ljudje, ki dejansko znate preveriti ali do dana očala res ustrezna (dioptrija, zenična razdalja…). En instrument, ki mi je v tem oziru padel v oči je denimo namenjem temu, da na izdelani leči označi center (optik tam naredi majhno piko) in nato na pacientovih očeh preveri ali je zenična razdalja/ centriranje res ustrezno ali ne.

1. Kako se imenuje ta instrument in ali je res, da gre za napravo, ki je v diagnostičnem oziru temeljna za določanje morebitnih napak pri izdelanih očalih?

2. kakšno je vaše mnenje glede strokovnosti / nestrokovnosti optikov nasplošno; včasih sem namreč dobil občutek, da tukaj manjka strokovne podkovanosti…

Hvala za odziv;

Rudi.

1. Temu aparatu pravimo strokovno “Lensmeter”. Obstaja več vrst: analogni in računalniški. Med računalniškimi so tudi razlike. Eni so enostavni in je potrbno znati ravnati z njimi, drugi pa full računalniški in sami premerijo celotna očala, ter podajo še analizo kvalitete samih stekel (multifokalna, močno stanjšana). Tega zadnjega imam tudi sam in se mu reče računalniški analizator (lahko ga vidite na moji internetni strani)

2. Se strinjam z vami, da včasih manjka strokovne podkovanosti…(eni spoloh niso optiki, drugi so priučeni, itd….)

New Report

Close