Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Intimna nega in zdravljenje vaginalnih okužb Izsušena nožnična sluznica

Izsušena nožnična sluznica

Pozdravljeni!

Imam nekako izsušeno nožnično sluznico (morda od KT) in me zanima, kako si lahko pomagam?

Hvala za odgovore in pozdravljam nov forum!

Pozdravljeni,

kot pravilno ugotavljate sami, je suha nožnična sluznica lahko spremljajoča težava ob jemanju kontracepcijskih tablet, pa tudi nekaterih drugih zdravil. Daleč najpogostejše, takorekoč univerzalne, so težave s suho nožnico pri ženskah po menopavzi, vzrok je zmanjšano izločanje hormonov. Neredko pa tudi vidimo, da zlasti mlajše, urejene ženske same prispevajo k problemu s pretiranimi in nepotrebnimi higienskimi ukrepi, kot je umivanje nožnice z milom.

Suho nožnico imajo lahko ženske z zmanjšanim delovanjem ščitnice ali Sjögrenovim sindromom (avtoimunska bolezen z zmanjšanim izločanjem sline in solz) ali v sklopu nekaterih drugih redkih bolezni. Pri vseh teh boleznih so v ospredju druge težave, tako da če se sicer počutite dobro, ni vzroka za dodatno skrb ali preiskave.

Suhe nožnice same po sebi, če ne dela težav, ni treba posebej zdraviti. Izogibajte se le pretirani in nepotrebni “higieni”: nožnice ni potrebno izpirati, vsekakor pa nobeno milo ne sodi v nožnico! Za zunanje intimne predele uporabljajte blago milo za intimno nego. Če suha nožnica srbi ali peče, si lahko težave olajšate s katerim od pripravkov (gel, krema, svečke), ki jih dobite v lekarni brez recepta.

Težave se običajno pokažejo ali stopnjujejo ob spolnih odnosih, ko je suha nožnica boleča, pekoča in srbeča. Težave lahko preprečimo ali vsaj olajšamo z uporabo lubrikantov oz. vaginalnih gelov. Ponudba je precejšnja, načeloma pa svetujem, da preparat kupite v lekarni, priporočam tudi, naj bo neobarvan in brez dišav ali arome. Na spletu in v raznoraznih sex shopih prodajajo lubrikante, ki sicer obetajo veliko zabave (odišavljeni, obarvani, z okusom in celo bleščicami), lahko pa razdražijo že normalno nožnico, tako da jih ženskam s suho nožnico odsvetujem.

Če s temi ukrepi težav ne boste uspeli ukrotiti, se posvetujte s svojim ginekologom.

Hvala, da ste z vprašanjem pomagali pri izplutju foruma, zdaj ste tako rekoč botra. 😉

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Hvala za hiter odgovor!

Z veseljem sem botra novemu forumu……. še eno vprašanje imam: Nekje sem prebrala, da pri odpravljanju izsušenosti nožnice pomaga spiranje s kamilicami. Kaj menite o tem in če res kaj pomaga, koliko čas traja, da pride do izboljšanja.

Izsušenost nožnice me sicer moti predvsem pri spolnih odnosih, po katerih me kar peče, čeprav uporabljava lubrikant. Stara sem 34 let, dvakrat rodila. Uporabljam intimno milo. Nožnice ne spiram in se mi ne zdi, da bi pri higieni pretiravala…. Jemljem KT cerazette – morda te povzročajo kaj večjo izsušenost kot ostale?

Hvala še enkrat!

Spoštovani,

kamilice so med ljudmi na dobrem glasu zaradi svojega protivnetnega (antiflogističnega) učinka. Za zdravljenje uporabljamo poparek kamilic, po domače kamilični čaj, ki mora biti seveda ohlajen (in nesladkan, da ne bo pomote). Za prizadeto kožo uporabljamo obkladke, za sluznice pa izpiranje. Za tovrsten ukrep se odločimo pri vnetih ali rosečih spremembah, kjer je treba pomiriti vnetje in hkrati spremembe sušiti. Pri izsušeni nožnici bi morda takoj po izpiranju čutili olajšanje zaradi dodatne vlage, dolgoročni učinek pa bi bil kvečjemu kontraproduktiven – še dodatno izsuševanje. Zato vam tovrstnega izpiranja ne svetujem. V tujini je mogoče v lekarnah kupiti pripravke kamilic za izpiranje oz. tuširanje nožnice, ki pa so, po posvetu z ginekologom, primerni ob nekaterih vnetnih spremembah v nožnici, ne pa za lajšanje težav s suho nožnico.

V uradnih podatkih za vaše kontracepcijske tablete suha nožnica ni navedena kot pogost neželeni učinek, vendar nam tovrstna statistika marsikdaj bolj malo pomaga. Če so se težave začele po uporabi tablet, prej pa jih niste imeli, nam to že kaže na povezavo. Če ste s kontracepcijskimi tabletami sicer zadovoljni in jih dobro prenašate, mislim, da bi bilo najbolj smiselno, da najprej poskusite z redno vsakodnevno uporabo katerega od izdelkov za vlaženje nožnice, npr. gela, kreme, pene ali svečk – dobite jih brez recepta v lekarni. Ob spolnih odnosih dodatno uporabite lubrikant. Vsa intimna mila niso enaka – svetujem, da izberete proizvod, ki je posebej namenjen za uporabo ob težavah z izsušeno sluznico. Če tovrstni ukrepi ne bodo dovolj, po posvetu z ginekologom razmislite o začasni ukinitvi sedanjih kontracepcijskih tablet, npr. za 2-3 mesece, da boste videli, ali bo kaj bolje, ali zamenjavi za kontracepcijske tablete, ki ste jih jemali že kdaj prej in vam niso delale težav.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, kaj pravzaprav pomeni “izpiranje nožnice”? Se opravičujem, če je vprašanje nekoliko neumno zastavljeno, sprašujem se namreč, če tudi sama nisem pretiravala pri intimni higieni. Skoraj vsak dan sem se “spodaj” umivala z gelom za tuširanje (Palmolive), kar najbrž ni bilo najbolj pametno. Da verjetno ne delam prav, sem ugotovila med jemanjem KT Cerazette, ko sem imela tako kot gospa zgoraj, težave s pekočino pri spolnih odnosih. Pred temi tabletkami sem jemala KT Diane-35 in ni bilo nikakršnih težav s suho nožnico. Zdaj sem z jemanjem KT Cerazette prenehala in mislim, da se stanje izboljšuje.

Ginekologinja mi je zaradi izcedka predpisala vaginalne globule Vagisan, za katere upam, da so v nožnici uspele zopet vzpostaviti normalno ravnovesje. Priporočila mi je tudi uporabo intimnega mila, pa me zanima, katerega Vi kot zdravnica najbolj priporočate?
Zdaj sem pri intimni negi precej bolj previdna, večinoma se umivam samo z mlačno vodo, občasno dodam malo mila.

Zdravje mojih rodil se mi zdi zelo pomembno (zato sem najbrž tudi pretiravala pri higieni), zato bi Vas prosila še za kakšen koristen nasvet glede intimne nege. Imam tudi stalnega partnerja in s tem dokaj redne spolne odnose (zadnje čase jih sicer nimava, ker trenutno nisem zaščitena), pa me zanima, če moram biti tudi zaradi spolnih odnosov na kaj še posebej pozorna.

P. S. Ravno ob pravem času ste odprli ta forum! 🙂

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor!

Lep pozdrav

Spoštovani,

nožnica je telesna votlina, ki jo lahko – tako kot npr. usta – izperemo z vodo ali kakšno drugo tekočino. Ker pa nožnica ni opremljena s takšnimi okolišnjimi mišicami in strukturami, ki bi nam omogočile, da jo enostavno odpremo, izperemo in nato tekočino izpljunemo, je pri tem potrebne nekaj iznajdljivosti, včasih kar akrobacije, in pa določeni pripomočki. In gotovo nam takšna težja dostopnost nožnice kaže tudi, da ni namenjena temu, da bi jo kar naprej umivali.

Pri vseh normalnih, zdravih ženskah v rodni dobi je nožnica pod vplivom hormonov vlažna, kar omogoča spolne odnose. Normalna količina in vonj nožničnega izcedka sta pri različnih ženskah lahko zelo različna, tudi če ne gre za bolezen. Nekatere ženske ta izcedek moti in se bolje počutijo, če nožnico občasno izperejo. Mnenja o izpiranju nožnice sicer niso enotna, nekateri ginekologi ga močno odsvetujejo. Moje mnenje pa je, da če je ženska sicer zdrava in če ni noseča, si nožnico, če želi, lahko občasno izplakne s curkom vode. To je najlaže storiti tako, stoje da eno nogo dvigne (npr. na rob banje), s prsti razpre vhod v nožnico in jo stušira s curkom vode, pri tem pa naj nastavka tuša ne potiska v nožnico. Tudi militi se nožnice ne sme. V lekarnah prodajajo tudi posebne izdelke za tuširanje nožnice, ki so opremljeni z nastavki oz. brizgami, da se jih lahko vstavi v nožnico in jo izpere. V tujini in na spletu je ponudba zelo raznovrstna. Zdrave ženske, ki niso noseče, lahko po želji poskusijo tudi z uporabo katerega od teh izdelkov, vendar ne prepogosto in po zdravi pameti: če se po uporabi teh izdelkov pojavijo težave, ki jih prej ni bilo, ali če občutek ni prijeten, je treba s tem takoj prenehati. Ženske s kakršnimi koli ginekološkimi težavami in nosečnice naj nožnice ne izpirajo, če jim tega ne svetuje ginekolog. Izpiranje nožnice vsekakor ni za ženske z izsušeno sluznico, ker se bodo težave poslabšale!

Običajna mila iz trgovine ali drogerije sicer mnogim ljudem prav dobro služijo, vendar lahko, zlasti pri pogosti uporabi ali preveliki količini uporabljenega mila, kožo in sluznice izsušijo. Za umivanje marsikdaj zadostuje samo voda in če vam dobro služi, ni nobenega razloga, da bi se morali vsak dan tudi militi. Dermatologi vsakodnevno srečujemo paciente, zlasti urejene ženske, ki si z najboljšimi nameni in v prizadevanju za higieno, zlasti s pretiranim miljenjem, nakopljejo težave s suho, srbečo kožo, ki jih sicer sploh ne bi imeli. Morda nas k temu podzavestno napeljejo manekenke iz TV-reklam, ki so videti tako neskončno srečne, ko se v razkošnih kopalnicah kar utapljajo v oblakih milne pene, potem pa jih še nežno obriše pozoren kavalir … in naša goljufiva podzavest nam začne po ponavljajočih se ogledih reklam sugerirati: če se boš tudi ti takole milila s tem milom, boš tudi ti tako mlada, lepa, bogata in srečna! No, rezultat je namesto vsega tega lahko razdražena, suha, srbeča koža.

Kar se tiče intimnih mil, je ponudba široka. Na splošno svetujem, da izdelek izberete v lekarni, saj je nadzor farmacevtov načeloma strožji kot v drogerijah ali trgovinah. Ravnajte pa se po svojem občutku – če je prijeten, je milo verjetno OK, predvsem pa se ne sme pretiravati s pogostostjo umivanja in količino mila.

Kar se tiče spolnih odnosov, so seveda v večji užitek, če sta partnerja pred odnosom umita. Marsikomu prija, da se po odnosu “osveži”, to je bodisi umije ali vsaj izplakne intimne predele z vodo, ni pa to absolutno potrebno, če sta partnerja sicer brez težav in če bi bilo zato treba žrtvovati romantiko. Ženskam, ki imajo pogosta vnetja spodnjih sečil, poleg higiene vsekakor svetujem uriniranje pred spolnim odnosom in po njem.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Zdravo!

Mene pa samo zanima,ko sem glih tole prebrala…zakaj priporočate uriniranje pred in po spolnim odnosom?
Jaz namreč tako delam,ker tako nanese samo nisem pa vedela da je to dobro,pa me zanima zakaj:)LP

Spoštovani,

na tak način zmanjšamo možnost okužbe spodnjih sečil – sečnice (uretritis) in sečnega mehurja (cistitis), čemur na kratko in ne povsem pravilno običajno rečemo kar “uroinfekt”. Do vnetja spodnjih sečil pride najpogosteje zato, ker se nekatere bakterije, ki na koži ne delajo težav, s področja zunanjega spolovila po sečnici razširijo navzgor v mehur, tam pa povzročijo vnetje. Spolni odnosi tako širjenje olajšajo, obstaja celo nekoliko šaljiv izraz “honeymoon cistitis” za tovrstne težave po intenzivni spolni dejavnosti. Moški, ki imajo neprimerno daljšo sečnico kot ženske, imajo vnetja spodnjih sečil le izjemoma, saj imajo do moškega mehurja bakterije dosti daljšo pot. Nekatere ženske pa imajo takšna vnetja zelo zelo pogosto. Urin, ki je normalno sterilen, pomaga spirati sečila. Zato ženskam s pogostimi vnetji sečil svetujemo pitje dovolj tekočine ter uriniranje, ki pomaga iz sečnice sprati bakterije, ki so se “namenile” splezati v mehur in tam povzročiti vnetje.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Spoštovani,

tudi sama imam pri skoraj 37 letih in po dveh porodih prvič težave z izsušeno nožnico, kar mi povzroča velike težave pri spolnih odnosih. Iz nožnice mi izteka tudi izcedek, ki je bele barve, ne ravno obilen in nesmrdeč, vendar povzroča precej pekoč, srbeč in zelo neprijeten občutek. Tudi jaz si ta občutek lajšam z umivanjem, kar morda res poslabšuje situacijo, čeprav je milo namenjeno prav za intimno nego in z njim ne pretiravam. Poskušam si pomagati z Multigyn gelom, a je sprva občutek zelo pekoč.
Sem pa tudi jaz uporabnica KT Cerazette, in mislim, da sem polega izsušene nožnice z njimi precej izgubila tudi željo po spolnosti…Razmišljam o drugi zaščiti, a čakam, da po drugem porodu dobim menstruacijo in bom poskusila z vložkom.
Poskusila sem tudi s svečkami Cicatridine in mislim, da je bilo malo bolje. So pa te zadeve brez recepta zelo zelo drage in si težko to kar naprej kupujem. Ali res ginekologi ne morejo česa predpisati na recept, če so težave res hude in moteče?

Havla za odgovor in… vesela sem tega foruma.

LP

Spoštovani,

bel izcedek in pečenje najpogosteje povzročajo glivice. Če jih z vašimi ukrepi doslej niste uspeli obvladati, jih verjetno tudi ne boste. Svetujem 3-dnevno zdravljenje z vaginalnimi tabletami Canesten in 7 dni Canesten kremo za zunanje spolovilo in vhod v nožnico. Krema vas bo sprva morda nekoliko pekla, če vas že MultiGyn gel, to je običajno ob drobnih ranicah, kar se bo uredilo v nekaj dneh. Če je nožnica bolj suha, vam svetujem, da vaginalno tableto Canesten pred uporabo malo zmočite, saj se sicer lahko zgodi, da se tableta ne raztopi. Na hitro jo zmočite s curkom vode izpod pipe in nato takoj vstavite dovolj globoko v nožnico, da se vam ne začne topiti v rokah.

Canesten v vseh oblikah se dobi tako brez recepta kot tudi na zeleni recept osebnega zdravnika ali ginekologa. Žal so plačljivi vsi izdelki za nego in samozdravljenje, s čimer ste si poskušali pomagati do zdaj. Omejitve postavlja zavarovalnica in bodo kvečjemu vedno ostrejše …

Intimno milo ni čudežni pripravek, ki bi pozdravilo vse težave na tem področju. Gre za blago milo, ki ima za razliko od običajnih, bolj agresivnih mil manjši potencial draženja.

Vaših kontracepcijskih načrtov pa ne razumem čisto dobro. Po porodu ste začeli jemati tbl. Cerazette in zdaj čakate na menstruacijo, da bi lahko dobili maternični vložek? Ob tabletah Cerazette, ki se jemljejo neprekinjeno, se sicer lahko pojavljajo nepredvidljive in različno dolge krvavitve, ki pa niso običajna menstruacija. Tudi sicer po porodu ni treba čakati menstruacije, da bi lahko dobili maternični vložek – ginekolog ga lahko vstavi že ob poporodnem pregledu. Z materničnim vložkom, tako s klasičnim kot hormonskim (Mireno), lahko tudi normalno dojite. Ali so vaše kontracepcijske tablete krive za zmanjšanje libida in suho nožnico, boste žal lahko ugotovili le s prenehanjem jemanja za 2-3 mesece. Če torej resno razmišljate o menjavi kontracepcije, se čim prej posvetujte z vašim ginekologom.

Lep pozdrav in čim več veselja z dojenčkom,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Spoštovani,

najprej hvala za Vaš odgovor! Očitno sem si izpiranje nožnice več ali manj pravilno razlagala, zato bi Vam postavila še eno vprašanje. Sama si nožnice nisem izpirala ampak sem skrbela predvsem za higieno zunanjega spolovila, zato me zanima koliko mila oz. pene, ki nastane pri umivanju, lahko zaide v nožnico? In ali izpiranje spolovila z vodo (tuširanje) pomeni tudi posredno izpiranje nožnice? Kakšen curek vode verjetno zaide tudi v nožnico, vendar to najbrž še ni izpiranje nožnice, ali pač?

Kadar si spolovilo umivam z milom, ponavadi kar dolgo izpiram z vodo, da ne bi kje ostalo kaj pene, pa me skrbi, da ne bi s tem izpirala (posredno) tudi nožnice.

Ali razmišljam preveč poenostavljeno oz. sploh pravilno? 🙂

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za Vaš odgovor in lep dan želim!

Spoštovani,

pri običajnem umivanju zunanjega spolovila z milom in izpiranju se ni bati, da bi nožnici kakor koli škodovali. V stoječem položaju, kot je običajno pri tuširanju, nožnica ni prazna votlina, ampak so njene stene tesno “zložene skupaj”, tako da voda ali milo vanjo ne pride, če se za to posebej ne potrudimo. Če ste brez težav, se mirno umivajte kot doslej.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Spoštovani,

zanima me, s čim ginekolog izpira nožnico? Je mogoče prisoten penicilin? Za odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem.
LP

Spoštovani,

ginekolog izpere nožnico z antiseptično raztopino oz. z neke vrste razkužilom. Taka raztopina učinkuje protibakterijsko, vendar zagotovo ne vsebuje antibiotikov, torej tudi penicilina ne. Kakršen koli antibiotik, da je učinkovit, je treba uporabljati dlje časa in zato enkratna uporaba antibiotika za izpiranje nožnice ne bi imela nobenega smisla. Poleg tega penicilin ne obstaja v obliki, ki bi bila namenjena za lokalno uporabo (tekočina ali krema), na voljo je le sistemsko zdravilo (tablete, injekcije, infuzija).

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni,

Mene pa zanima, ali je za izušeno nožnico (zaradi KT), ki peče po spolnem odnosu primerno “zdravljenje” z cicatridina kapsulami?

Spoštovani,

kapsule Cicatridina poznam samo teoretično, izkušenj pri pacientkah z njimi žal še nimam. Preparat je registriran za lajšanje težav s suho nožnico, tako da je načeloma gotovo v redu in je primerno, da z njim poskusite. Po potrebi ob spolnem odnosu dodatno uporabite lubrikant.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljena!
Prosila bi vas za nasvet oziroma pomoč. Stara sem 60 let in imam problem s suho in hrapovo ter rdečo nožnico. Bila sem pri ginekologinji in mi je predpisala za 1 mesec vaginalne tablete Vagifem. Omenila je, da ni prizadeta niti maternica niti jajčniki, je pa bil pregled zelo boleč in tudi sem malo krvavela kar me skrbi. Boli me spodnji del trebuha in imam napet trebuh. Bila sem pri zdravniku in z mehurjem je vse v redu. Nožnica me boli oziroma peče in imam nelagoden občutek. Prosim vas ali bi bilo pametno se mazati s kakšno kremo ali naj jemljem samo vag.tablete. Bila sem že pred dvema mesecema na pregledu pri gin.kjer je takrat ugotovila samo zelo rdečo in malo zatečeno nožnico. Umivam se s Cansten gelom.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Spoštovani,

po navodilu ginekologinje uporabite Vagifem. Dodatno lahko uporabite katerega od proizvodov za lajšanje težav s suho nožnico po menopavzi v obliki kreme ali gela. V lekarnah in specializiranih trgovinah imate kar nekaj izbire, recepta ne boste potrebovali. Svetujem uporabo preparata s hialuronsko kislino. Včasih je potrebno preizkusiti več preparatov, da najdete pravega. Naj vam ne vzame poguma, če prvi ne bo optimalen; običajno pa pacientke že po prvem občutijo bistveno olajšanje.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni,

Zadnje pol leta me med spolnimi odnosi pri vhodu v nožnico zelo peče, zasledim pa tudi malo krvi. Zaradi tega imam SO zelo redki pa tudi libido mi je močno upadel. V tem času sem zamenjala KT, a ne opazim nobene spremembe. Moja ginekologinja ni pri pregledu opazila nobene nepravilnosti, rekla mi je le, da nisem dovolj vlažna. Zaradi tega sem poskusila tudi z lubrikantom, vendar je bolečina še vedno prisotna, občutek je podoben, kot da bi prvič imela SO in bi se mi natrgal himen. V enakem času so se mi pojavile tudi težave s ščitnico (sem prebrala, da lahko tudi to pripomore k suhosti nožnice?) – hipotiroza, za kar redno jemlem tablete.
Nedolgo nazaj sem prenehala z jemanjem KT, tako da vidim, če se mi bo stanje samo od sebe izboljšalo. Je pa zelo frustrirajoče, saj so mi (nama) bili SO prej lepa popestritev, zdaj so pa samo poskus ali imam še težave ali ne. Prosim za nasvet.

Spoštovani,

prenehanje jemanja kontracepcijskih tablet, kar ste že naredili, je prvi smiseln ukrep v vaših okoliščinah. Počakajte približno dva ciklusa, da boste videli razliko. Teoretično je suhost možna tudi hipotirozi, ampak bilo bi skrajno nenavadno, da bi hipotiroza povzročala takšne vrste (pa še izolirano) suhost nožnice.

Lubrikanti, ki se dobijo, so zelo različne sestave in kakovosti. Nekateri se zelo hitro posušijo, postanejo mazavi in bolj ovirajo kot koristijo. Od tistih, ki jih poznam, je običajno v redu K-Y gel.

Lep pozdrav

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

New Report

Close