Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Motnje vida

Motnje vida

Spoštovani !
Že nekje od novembra se mi na levem očesu pojavlja nekakšno bliskanje – svetleči krog, ki se zoži v piko (podobno kot takrat, ko “crkne” televizor). Te kroge opažam tudi pri zaprtem očesu, najbolj pa zjutraj ko vstanem, ali pa zvečer, ko ležem v posteljo. Danes se mi je v službi zgodilo, da sem v trenutku videla veliko zvezdic, kot, da bi mi nekdo nad glavo pihal na stotine majhnih mehurčkov, ki padajo proti tlom. Leta 1997 sem opravila pregled pri oftalmologu (vzrok za obisk so bile številne omotice), ki je podal naslednji izvid : “Papili sta ostro omejeni, v nivoju, na ožilju in ozadju ni patoloških sprememb, ožilje je v celoti ožje.”
Istočasno se mi vse pogosteje pojavljajo kratkotrajne omotice, pri katerih se mi zdi kot, da bom vsak čas padla in nisem stabilna pri hoji (kot, da me zanaša v desno stran). Občutek imam tudi, kot da me ves čas sili na bruhanje. Leta 97 sem opravila tudi EEG. Zdravnik je zapisal :” Lahno abnormen EEG z lažjo dizmitrijo počasnih valov nad sprednjimi areali glave ” . S temi izvidi sem šla k nevrologu, ki mi je predpisal Lexaurin in dejal, da so omotice posledica preobremenjenosti in da naj vzamem tabletko po potrebi.
Zanima me, kaj pomenijo ti svetleči krogci za levim očesom in ali so povezani tudi z omotico.
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Nadica

Spoštovani!

Čeprav ste verjetno opazili, da zelo hitro zavijem na področje duševnih težav, se mi pri vas bolj dozdeva, da bi to utegnili biti znaki začetkov skleroze multipleks. Podobno bliskanje je sicer veliko pogostejše in bolj značilno za sladkorne bolnike (po daljši bolezni), česar pa vi nimate, saj so oči v redu, torej je možnost za to dojemanje v možganih in živčevju. Na nek način bi utegnila biti tudi omotica del te bolezni, ki se navadno kaže še z mišično slabostjo, občutkom lesenega vratu ipd. Ker ste obiskali že kar nekaj zdravnikov, ponovni obisk pri nevrologu verjetno ne bi bil odveč. Seveda blage oblike ni možno z ničemer dokazati, pa tudi zdravljenje ali preventiva nimata bistvenega vpliva na potek bolezni. Lexaurin pri tem bi moral vaše težave celo poslabšati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni

Jaz sem z dr. Kersnikom v tem forumu sicer že kontaktiral, vendar me je pismo ga. Nadice pripravilo do tega da se ponovno oglašam. Moje težave bi lahko opisal za identične. Najbolj izrazite so omotice, pa tudi vid se mi megli in bliska. Pri okulistu pa nisem bil že kar nekaj časa. Če se da, bi rad kaj več zvedel o sklerozi multiplex, čeprav sem jaz pri nevrologu bil pred kratkim in ni nič rekel o tej bolezni.
Lep pozdrav

Spoštovani!

Veste, to bolezen je (zlasti v zgodnjih oblikah) težko diagnosticirati, takole na daljavo pa je predvsem ugibanje in poizkus izključiti težja stanja. V začetku se pogosto pojavlja z nekakšnim elektriziranjem, bliskanjem, nemočjo v mišicah, česar v začetku ni mogoče z nikakršnimi preiskavami potrditi. Nevrologi so usposobljeni za diagnostiko in vodenje takih bolezni.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani !
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor, čeprav me z njim niste potolažili. Namreč, tisto kar ste Vi dodali mojemu opisu, jaz že čutim. Občutek “oklepa” okrog vratu me spremlja že nekaj časa, a sem to pripisovala bezgavkam. Da mi Lexaurin ni pomagal imate tudi prav. V teh štirih letih sem popila kakšnih deset tabletk, ker sem pred izredno stresnimi dnevi upala, da me bo pomiril in da bom lažje spala, a sem potem čutila še večji kaos v možganih pa tudi spanje ni bilo dobro.
Ali k tej bolezni sodi tudi zapletanje jezika med govorom, pa prehitevanje misli (jezik izgovori nekaj, v možganih pa imam nekaj drugega), pa pozabljivost, pa… Mene trenutno poleg bliskanja in omotice najbolj moti pozabljivost, ker sem zaradi nje tudi v službi negotova. Če nekdo v trenutku pozabi poštevanko ali ne zna izračunati npr. 213 – 56 , se vse obrne na humor, a če se to dogaja meni kot učiteljici matematike pred polnim razredom hudomušnih osmošolcev, ni več smešno.
Pa vendar, ali nisem z 41 leti nekoliko premlada za to bolezen? Kje so vzroki ? Morda v utapljanju v otroštvu, večkratnih narkozah, je dedno? In kako naprej? Kaj me čaka ?
Lep pozdrav in vnaprej hvala za odgovor.
Nadica

Spoštovana gospa Nadica!

Oprostite, ker sem namignil na sicer manj verjetno možnost, saj ste verjetno opazili, da običajno ne zganjam panike – nasprotno poskušam ugibati o najpogostejših in najverjetnejših stanjih. Pri težavah, ki jih imate, si vam na žalost ne bi upal še naprej razpletati o tej bolezni po elektronski pošti, ker bi šlo lahko tudi za kakšno drugo npr. psihično zadevo (čeprav povedano ni nič kaj tipično za tesnobo ali kaj podobnega). Vsekakor vam svetujem obisk pri zdravniku in ev. nevrologu, ki pa vam pri naštetih znakih trenutno kaj prida ne bosta mogla pomagati. Težave bodo tudi pri postavitvi diagnoze, kajti, če že slučajno res imate multiplo sklerozo, potem je ta v zanemarljivi obliki.

Tudi ti dodatni znaki bi lahko sodili v sklop te bolezni, čeprav tisto z računanjem ni najbolj tipično, saj intelektualne sposobnosti pri tej bolezni niso okrnjene, ker gre za bolezen perifernih živcev (podobno kot bi elekrtičnim kablom poškodovali izolacijo).

Leta, dednost, infekcije, narkoze ipd. zaenkrat še niso zanesljiv vzrok bolezni. Na žalost se prikrade potihoma, in največkrat jo opazimo šele ob hudem poslabšanju. Bolezen namreč poteka v zagonih. Vi ste jo opazili še v čisto začetnih stadijih (če jo sploh imate).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close