Najdi forum

Riganje

Spoštovani.

Imam problem, ki mi gre vedno bolj na živce… Kar naprej se mi riga, vedno po čisto vsaki hrani in pijači in tud vmes, brez da kaj pojem ali spijem in nikoli res nikoli ne čutim nobene kisline, kot da se mi riga kar v prazno. To se mi dogaja že kakšno leto in pol. Lani decembra mi je prekipelo, odpravila sem se k zdravniku, bila napotena na gastroskopijo, kjer so ugotovili prisotnost bakterije helicobacter pylori,z njo povezani kronični gastritis in ”verjetno”GERB (tako piše v izvidu). No in to riganje naj bi bilo posledica bakterije, katere pa sem se po enotedenski terapiji antibiotikov znebila. Bila sem na UREA dihalnem testu ki je bil negativen. Težave pa so ostale iste kot prej, zato sem zopet odšla nazaj do osebne zdravnice ki mi je predpisala Controloc katerega sem jemala en mesec zjutraj na tešče 20 mg in kasneje še zvečer 2o mg, ker ni bilo nič boljše mi je zdravnica dodala še Timetil in tudi po vseh teh tabletah ni nobenega učinka. Da ne pozabim omenit da sem se vse tri mesece zraven teh zdravil strogo držala diete,ne kadim in ne pijem kave. Nimam težav z požiranjem zraka in nikakršnih anksioznih motenj…
Počasi mi že vse skupaj preseda, ko bi vsaj vedela vzrok te težave. Ali je možno da Urea dihalni test ni pravilno pokazal in je morda bakterija še vedno prisotna? Prosim predlagajte kam naj se še obrnem in kaj bi lahko bil vzrok le tega…saj si ne predstavljam da se mi bo to dogajalo celo življenje, stara sem 24 let

Za odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav,
Mateja

Pozdravljena!

Žal bakterija z riganjem nima nobene povezave. Dihalni test je dokaj natančna preiskava, lažno je negativen, če ste jemali zaviralce protonske črpalke. Razlog za vaše težave je v spodnjem požiralnikovem sfinktru, ki očitno ne tesni dobro. Da se ugotovi, kaj je z njim, je potrebno opraviti manometrijo spodnjega požiralnikovega sfinktra ter 24-urno pH metrijo-ta preiskava je trenutno na voljo le na pediatrični kliniki v Ljubljani. Na gastroskopiji ni navedeno, ali imate hiatalno kilo, ali so morda ugotavljali insuficientno kardijo. če zdravila ne pomagajo, je potreben pregled pri torakalnemu kirurgu in posvet glede operativnega zdravljenja-laparoskopske fundoplikacije.

Lp,Nataša Smrekar

ze kaksen teden imam zelo slab apetit. skoraj ves cas cutim nekaksno polnost, in pod adamovim jabolkom imam obcutek kot da bom bruhal. dosti tudi rigam cez dan. blato je normalne barve, je pa res da na silo probam jesti. 2 dneva nazaj sem dal kri, hematogram je bil bp. star sem 24 let. kaj bi lahko bil vzrok. skrbi me tisto najhujse
lep pozdrav

Pozdravljeni!

Najverjetneje gre za GERB. naredi se terapevtski poskus z inhibitorjem protonske črpalke. Če je ta neuspešen, ponavadi opravimo gastroskopija. Karcinom želodca ali požiralnika zelo redko vidimo pri 24 letih.

Lp;Nataša Smrekar

Pozdravljeni…

Zanima me še kako je s tem mojim antralnim kroničnim gastritisom po odstranjeni HP bakteriji. Je možna ozdravitev in v kolikšnem času? Se mi lahko sedaj ko ni več bakterije še zmerom pojavi rak na želodcu?Trenutno zaradi nenehnega spahovanja do kontrolnega pregleda pri gastrologu jemljem Controloc 40mg 1/dan in me zanima če le ta pripomore tudi k celjenju vnetja želodčne sluznice? Lahko tablete zamenjam z večkratnim pitjem Donata?

Hvala in lep pozdrav

Mateja

Pozdravljeni!

Žal je učinek eradikacije HP na razvoj karcinoma želodca še vedno nejasen. Morda bo potrebnih še nekaj let, da bomo lahko z zanesljivostjo rekli, da eradikacija prepreči pojav karcinoma želodca. Morda je zamejitev vnetja tisto, ki deluje preventivno.
Controloc le zavira izločanje kisline in na ta način lajša težave, nikakor pa ne pozdravi atrofičnega gastritisa.
Glede Donata vam žal ne znam odgovoriti.

Lp,Nataša Smrekar

Je možna popolna ozdravitev?Katere pa so tablete ki pripomorejo k celjenju želodčne sluznice (Ultop)?

Spoštovana!

Ponavadi ne vidimo popolne ozdravitve, ker so že nastopile spremembe, ki so nepovratne, vendar pa se vnetje omeji. Ultop je ravno tako kot Controloc zaviralec protonske črpalke, zato imata enak učinek na izločanje kisline in tako posredno vplivata na ” celjenje”.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close