Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) trombocitopenija , amoniak, depresija?

trombocitopenija , amoniak, depresija?

Mojemu sedaj 58 letnemu očetu je bila že leta 2005 ob natančnejšemu pregledu za namen operacije krčnih žil (ki je bila odpovedana) diagnosticirana trombocitopenija.
V letih do sedaj so bile vrednosti ob vsaki preiskavi krvi med. (7 krvnih preiskav)

TROMBOCITI od 98 do 106
S-AST od 0,78 do 1,10
S-ALT od 0,62 do 1,12
S-KALIJ od 2,3 do 3,9

LEVKOCITI od 3,1 do 3,8
ERITROCITI od 3,5 do 3,9
MCV od 98 do 101
MCH od 29 do 35

Kljub konstantni terapiji, ima zelo nihajoč krvni tlak. V roku samo nekaj minut ima spremembo med 60/100 in nato 85/180.
Je tudi sladkorni bolnik tipa II, in je imel Glucophage, vendar mu je terapijo diabetologinja ukinila, ker naj bi omenjene tablete preveč obremenjevale njegova jetra.

Potem je bil zaradi dehidracije poleti 2009 sprejet na IPP, kjer so ugotovili hipovitaminozo B12,kjer so mu napodlagi še ostalih takrat patoloških izvidov svetovali preverjanje železa,feritina,folatov in vitamina B12. Namesto Ranitala so mu predpisali Neximum, dodatno Reglad.

Potem ga splošna zdravnica ni napotila na nadaljne preglede in ni uvedla nobene predlagane terapije. V celoti abstinira od alkohola od novembra 2009. od takrat zaznavamo tudi psihične težave v obliki depresije. Zdravil se je z antidepresivi.

Prejšnji mesec se je depresija hudo poslabšala, bil je zelo utrujen in izredno upočasnjen, včasih odstoten.
Tudi hospitaliziran v psihiatrični bolnišnici v Lj. V tem času prišlo do deliričnega stanja. Odvzeli so mu kri in urin, ter ga zaradi izredno patoloških izvidov poslali na IPP Ljubljana, kjer so ugotovili z UZ zelo povečano vranico in hudo zastrupitev telesa z amoniakom. V nekaj dneh hospitalizacije so mu nato dnevno jemali kri in urin, nato je dobil injekcijo B12. (priložili smo tudi krvne izvide zadnjega leta, na podlagi katerih so ugotovili, da ni šlo alkoholni delirij (popolna obstinenca od 11/2009))

Sedaj je odpuščen s psihiatrije, ker naj bi s temi krvnimi izvidi ugotovili vzrok za depresijo. Terapijo z antidepresivi so ukinili, saj naj bi dodatno škodovala jetrom. Napotili so ga v nadaljno obravnavo gastroenterologu in hematologu.

Oče se trenutno počuti nekoliko bolje, a je še vedno zelo utrujen in upočasnjen.
p.s. njegova mama tudi eno od oblik levkemije, s katero se bori že več kot 10 let

Kako naj postopamo dalje ? (gre za urgentno stanje, a čakalne vrste so izredno dolge)

Hvala za vaš nasvet,

zaskrbljena hčerka

Spoštovana!

Glede na opisano ima vaš oče jetrno cirozo- na mestu poškodbe jetrnih celic se prične razraščati vezivo, ki povzroči preustroj organa, poleg tega vezivo ne opravlja funkcije jetrnih celic. Zaradi tega pride do motenega obtoka krvi skozi jetra, poveča se vranica. Zaradi povečane vranice se zniža število trombocitov. Zaradi prizadete funkcije jeter se v krvi poveča koncentracija amonijaka (to ni zastrupitev), kar se klinično kaže kot zmedenost, lahko tudi agresivnost (zaradi tega lahko napačno sklepamo, da gre za delirij). Velikokrat postanejo nato bolniki zaspani in včasih jih ne moremo zbuti, ker se pojavi t.i. jetrna koma. Bolnikom z jetrno cirozo ponavadi ne primankuje vitamina B12, ampak folna kislina, ker jo premalo vnesejo v telo s prehrano. Znak oslabele funkcije jeter je tudi nizka koncentracija albuminov in protrombinskega časa. Zaradi prvega se pojavljajo otekline, zaradi drugega pa večja verjetnost krvavitev.
Vsem bolnikom z jetrno cirozo, ki imajo zvišane vrednosti amonijaka,predpišemo sirup Lactecon (dnevno naj zaužije pol dcl sirupa). Držati se je potrebno tudi jetrne diete prirejene za sladkorne bolnike.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani,

hvala za odgovor.

Ali sme zaužiti dodatne tablete folne kisline, če mu naj bi le te primanjkovalo ?

Ali lahko poizkusi z uživanjem Pegastega, badlja (Silybum marianum), kot prehranskega dopolnila za čiščenje jeter ? Vem, da je ciroza trajna okvara, a zanima me učinek tega dopolnila (ne kot zdravljenje, samo kot pomoč). Mu le ta lahko škodi ?

Hvala.

Spoštovana!

Oče lahko uživa folno kislino v obliki zdravil, če je ne vnese zadosti z zelenjavo. O pegastem badlju ne vem veliko, tudi nimam izkušenj. Malo sem pobrskala po internetu (glejte spodaj)- po prebranem ne bi smelo biti nobenih težav ali stranskih učinkov zaradi uživanja te substance, seveda v svetovani dozi.

LP,Nataša Smrekar

Novejša dognanja
Bistvena sestavina plodu je silimarin, zmes flavanonskih spojin, med katerimi so najpomembnejši silibin, slikristin in silidianin, ki raztrupljajo jetra, o čemer obširno piše v strokovni literaturi. Pri preskusih na živalih je zaščitil jetra pred mnogimi škodljivimi snovmi, kot so na primer tetraklormetan, strupa zelene mušnice faloidin in alfa-amantin ter nekateri virusi, ki bi sicer povzročili odmrtje jetrnega tkiva. Odlikuje se po dveh mehanizmih delovanja, po prvem utrdi ustroj celične stene hepatocitov, presnovno najdejavnejših jetrnih celic, in prepreči vdor strupa v celično notranjost, po drugem pa spodbudi jedrne encime k tvorbi beljakovin v ribosomih, s čimer se obnovijo poškodovane celice in nastanejo nove. Zavira oksidativne procese in onesposobi škodljive proste radikale, ki pri njih nastanejo. Z raziskavami pri ljudeh so dokazali, da vzetek 3×140 mg silimarina na dan značilno zmanjša smrtnost bolnikov z zgrbančenimi jetri zaradi alkohola.

Stranski učinki in strupenost
Poročajo o zastrupitvah z badljem pri ovcah in govedu, tudi s smrtnim izidom, ni pa znano, da bi bil strupen za ljudi. Glavna sestavina plodu silimarin je zelo varna zdravilna snov, v telesu se ne kopiči, iz njega pa se izloči pretežno z žolčem. Pojavi se lahko blag odvajalni učinek, vendar zelo redko; drugi stranski učinki niso znani.

Prepovedi in opozorila
Niso znane okoliščine, v katerih se plod oziroma njegovi izvlečki ne bi smeli jemati.

Lekarniško mnenje
Treba je ločiti med zdravilnostjo zeli in plodov, saj le slednji vsebujejo čislano snov silimarin, zaščitno in zdravilno za obolela jetra. Tudi priprava čajnega napitka iz plodov za omenjeni namen ni primerna, saj se silimarin zaradi težke topnosti v vodi ne izluži dovolj v napitek, zato bolnikom priporočamo nakup gotovega izdelka. Po vzetju predpisanih odmerkov se zdravilne učinkovine izločijo v žolču v zadostni množini za zdravilni učinek za jetra, okvarjena zaradi različnih strupov iz delovnega in bivalnega okolja. Pri kroničnih jetrnih boleznih se izboljša splošno počutje, zmanjšajo se prebavne težave, pritisk v zgornjem desnem delu trebuha popusti, zveča se tek in bolniki se postopoma redijo. Čajni napitek iz plodov je uporaben le za lajšanje blagih prebavnih motenj.

New Report

Close