Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Kolonoskopija – razlaga izvidov?

Kolonoskopija – razlaga izvidov?

Pozdravljeni!

Prosila bi za komentar na izvid kolonoskopije, poleg nje sem opravila še gastroskopijo, jejuloinogragij, končno mnenje zdravnika je BP in nobenih napotkov za naprej.

Izsek iz izvida:

Skozi nespremenjeno Bauchinijevo valvo vstopimo tudi v terminalni ileum, kjer je sluznica nekoliko neravna z številnimi polipoidnimi formacijami. 2X odvzamem material za histološko preiskavo (izvidi so BP). Sluznica cekuma, kolok ascendensa, transverzuma, descendensa, sigme in rektuma pa je makroskopsko bp. V amalnem kanalu so vidni notranji hemoroidalni vozliči.
Zaključek: spremenjena sluznica tankega črevesja, notranji hemoroidalni vozliči.

Naj še povem da imam celiakijo, predvsem me zanima ali je priporočena kakšna preventivna kontrola na določeni čas (polipi, homoroidalni vozliči, sluznica…)?

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni!

MGY

Spoštovana!

Ponavadi bolnike s celiakijo kontroliramo 1x letno.Izvid kolonoskopije je v mejah normale,iz hemoroidov, ki predstavlja venski pletež (zlata žila),lahko krvavite. V tem primeru je potreben pregled pri kirurgu-proktologu, ki opravi ustrezen poseg. Hemoroidi ne predstavljajo nobene nevarnosti za pojav raka, zato ste glede tega brez skrbi in zaradi hemeroidov ne potrebujete nobene kontrole. Pri bolnikih s celiakijo je nekoliko pogostejši limfom tankega črevesja, zlasti na ta zaplet pomislimo takrat, ko se bolezen ne da več uravnavati z dieto oz pride do hujšanja, nočnega potenja in poslabšanja klinične slike.

Lp,Nataša Smrekar

Hvala vam za odgovor!

Imela bi samo še eno vprašanje, kaj pa polipoidne formacije? Ter kakšna je kontrola enkrat letno oz. kje se lahko najavim?

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.

MGY

Pozdravljena!

Glede polipoidnih formacij niste napisala izvida histologije, le da naj bi bilo vse bp. Navadno se bolniki s celiakijo zdravijo oz. kontrolirajo pri gastroenterologih.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close