Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Laktozna intoleranca – dieta

Laktozna intoleranca – dieta

Pozdravljeni!

S sinom (3,5 let) sva bila pred kratkim hospitalizirana zaradi nočnega bruhanja na pediatrični kliniki (nevro in gastro oddelek), sedaj pa je dobil izvide (laktaza 11,54, saharaza 22,84 in maltaza 100,93) da ima laktozno intoleranco. Samo bruhanje je trajalo dober mesec, 1x tedensko sredi noči – ne glede na to kaj je pojedel za večerjo. Dobila sva datum za ponovni pregled pri gastrologu in navodila za dieto. V tej dieti ni omenjenih mlečnih izdelkov brez laktoze. Ker vem, da vsebujejo 0,1% laktoze me zanima, če jih lahko uporabljam. Pediatrinja mi je svetovala mleko brez laktoze, ki se kupi v lekarni, vendar sin tega noče jesti. Predvsem me skrbi vpliv na kakšne teste pri pregledu- ker po pregledu mu jih bom sigurno dajala, ker itak nima problemov.
Drugače nima nobenih simptomov, tudi bruhal od sprejema v bolnico ni več. Tudi drugače ni imel nikoli nič problemov, edino mleka samega ni nikoli hotel piti. Prej bi rekla, da ima sedaj, ko je na dieti, mehkejše blato in ga več napenja.
Hvala in lep pozdrav!

Spoštovana!

Žal nisem pediater in nimam izkušenj z otroci. Je pa nenavadno, da imajo otroci že laktozno intoleranco, saj se težave ponavadi pojavijo pri odraslih, ker za svoj obstoj ne potrebujemo več mleka. Pri odraslih se zaradi laktozne intolerance pojavi predvsem driska in napihnjenost, ne pa bruhanje. Morda je pri otrocih drugače?. Vsekakor upoštevajte otrokove želje glede prehrane, uživa naj hrano, ki mu ne dela težave in ki jo dobro prenaše. Če ne mara mleka,tudi ne bo pil mleka brez laktoze. Ker tudi jaz nisem ljubiteljica mleka, temu mleku nisem posvečala večje pozornosti. Ker mleku odstranijo laktozo (mlečni sladkor), morajo dodati nek drug sladkor, da ima mleko dober okus. Ponavadi je to fruktoza ali podobni sladkor, ki ravno tako povzroča težave, na dolgi rok pa celo povzroča kopičenje maščob v jetrih.

Lp,Nataša Smrekar

Naša punca (5 let) ima intoleranco na laktozo in fruktozo, kronični gastritis in GERB že vsaj 3 leta (toliko časa ima dokazano, težave so bile že prej). Odkar vemo za to in smo na dieti ter LansulS kapsulah (zaradi vnetja želodca) je stanje veliko boljše. Pred tem je bruhala kar naprej:((

V mlečnih izdelkih brez laktoze laktoza ni odstranjena in nadomeščena s fruktozo, ampak je razgrajena na glukozo in galaktozo. Ta razcep se v prebavilih zgodi, če je dovolj encima laktaza, ki ga mi pač nimamo:((. Mleko je po okusu malo bolj sladko, sicer pa enakega okusa.

Se pa nam stanje s časom slabša (encima laktaza proizvaja čedalje manj). Pri 3 letih je še lahko pojedla npr.1 kepico sladoleda (po dveh je že imela težave), pri 4 letih pa je po eni kepici (tega istega sladoleda) imela zelo hude težave (bruhanje, driska,…)

Mi v praksi zadevo rešujemo tako, da ji kupujem izdelke brez laktoze in ji večino hrane pripravljam sama (laktoza je dodana veliko izdelkom, kjer to sploh ne bi pričakovali!). Če pa se prehranjujemo zunaj in nisem sigurna, ji pa dam kapsule Lactrase, ki vsebujejo encim laktaza. Število kapsul prilagodim količini hrane, ki jo poje. Kapsule zna pogoltnit od 3.leta. Te kapsule kupujemo v Avstriji. So cenovno veliko bolj ugodne, kot tablete LactaNon, ki se jih dobi v naših lekarnah, pa tudi kapsulo veliko lažje pogoltne, kot tisto veliko tableto.

Če rabiš še kakšen nasvet, mi kar povej!

Lepo se imejte in veliko se smejte!

Spoštovana Maja!

Najlepša hvala za pomoč in koristne napotke.

Lp;Nataša Smrekar

Pozdravljena Maja,

bi me lahko kontaktirala na [email protected]?

Pozdravcek

New Report

Close