Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Izvid gastroskopije in problemi….

Izvid gastroskopije in problemi….

Spoštovani!

Prosila bi za obrazložitev izvida iz gastroskopije.
EGDS:blag eritematozni antralni gastritis, HP negativen
-Bleda sluznica dvanajstnika in proksimalnega jejunuma s krajšimi,diskretno zglajenimi resicami (celiakcija io)
-Normalen požiralnik.

GERBS: dispepsija

Dvanajstnik,descendentni del,jejunum,skupno 4x:
Mucosa duodeni.
Duodenitis chronica levis verisimiliter peptica.

Mucosa jejuni.
Jejunitis chronica levis (etiološko neopredeljen).

Histološka slika ni diagnostična za celiakijo,resice so visoke,intraepitelni limfociti so zmerno pomnoženi,vendar ne dosegajo meje za potrditev diagnoze po Marshovi klasifikaciji.
Ni odvzemov sluznice želodca za oceno sprememb,ki so lahko v povezavi s spremembami v dvanajstniku. Vprašanje je,ali je pacientka mogoče že na brezglutenski dieti?

To je izvid.
Problemi,krči v želodcu in tišanje v trebuhu trajajo že od novembra. Takrat sem začela jemati Controloc 40 mg,ki mi jih je dala osebna zdravnica,vendar se stanje ni bistveno izboljšalo. Februarja se mi je pojavila še močna pekoča v želodcu,tako močno,da nisem mogla več nič. Čeprav sem jedla Contrloloc. Nato so naredili gastroskopijo in zgoraj so izvidi. Gastrolog mi ne da nobenih tablet,nobene diete…nič. Stanje se ponavlja,velikokrat me boli na tšč ko se zbudim ves trebuh in želodec,takrat ob teh bolečinah me še posebej boli če skušam dvigniti desno nogo. Se bolečina takrat še bolj okrepča….
Osebna zdravnica mi je dala Ultop,ki jih sedaj jemljem dvakrat na dan. Stanje je malce bolje-kar se tiče tega da me peče,krči pa se še vedno pojavljajo-v žlički in pod trebuhom:/
Ne upam si nikamor več iti,moja kvaliteta življenja je na nuli ker so te napadi tako nepredvidljivi…grozno je..:(

Čemu? Ali se ne bi ta vnetja že morala pozdraviti v toliko mesecih? Saj venomer pazim na hrano in jemljem tablete….Zakaj se ne neha?? Sedimentacija krvi je 25.
Upam na Vaše mnenje glede na opisane težave in izvide.

V naprej NAJLEPŠA hvala za čas in odgovor.

S spoštovanjem…

LP

Spoštovana!

Iz navedenega je razvidno, da so spremembe na sluznici želodca peptične (kislina) narave, bakterije Helicobacter pylori niso našli. Izvid gastroskopije ne razloži vaših težav, tudi spremembe niso tako izrazite. Patohistološko niso dokazali celiakije, vprašanje je bilo, če se držite diete za celiakijo. Zaviralci protonske črpalke med katere sodi tudi Ultop zavirajo izločanje kisline in na ta način umirijo težave v takih primerih, predvsem pekoče bolečine.
V vašem primeru, bi bilo dobro vedeti,ali so težave hujše po določeni vrsti hrane, ali se težave pojavljajo tudi ponoči, ali vas prebudijo, ali ste shujšala….. Pri krčih lahko pomaga spazmolitik npr. Spasmex.

Lp;Nataša Smrekar

Spoštovana,
shujšala sem 4 kg,vendar menim da zaradi tega,ker se toliko pazim,kaj jem. Sedaj so mi dali odvzeti še kri,če je slučajno celiakija.

Bolečine v trebuhu in želodcu so najpogosteje zjutraj,ko se zbudim,še preden vstanem iz postelje. Kot bi me notri tiščalo povsod. Ko se dvignem,ne pojenja,včasih je malo bolje če grem na blato,ni pa nujno. Včasih se začnejo tudi ponoči že,če imam prazen želodec. Me to zbudi.Pa tudi kot sem omenila-če skušam dvigniti desno nogo ob tem pojavu me še bolj boli. Ne vem kje bi bila lahko povezava…pomislila sem na slepič če mi dela težave,zmerila sem si tudi temperaturo po pazduho in rektalno,razlika je vedno čez 1 stopinjo celzija.

Težave se pojavljajo neodvisno od vrste hrane.
Ne vem več,s čim si pomagati….:/

Hvala Vam za mnenje!

Spoštovana!

Težko vam odgovorim na vprašanje. Bolečina, ki nastane v trebuhu ko pokrčite desno nogo je ponavadi znak draženja mišice v trebuhu, ki ji pravimo psoas mišica. Ponavadi je razlog temu ognojek pri bolnikih s Crohnovo boleznijo. Ponavadi vseeno to spremembo spremljajo tudi visoki vnetni parametri ter driske in bolečine v trebuhu. Vsekakor bi bilo smiselno opraviti UZ ali CT trebuha in kolonoskopijo.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close