Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika postopek pri izdelavi mostička

postopek pri izdelavi mostička

možu je izpadla spodnja enka. zobozdravnik mu je nato izpulil še dva zoba, torej mu sedaj manjkajo trije spodnji zobje. čez teden dni mora nazaj k zobozdravniku, da mu naredi odlitek ter mu izdela nadomestne zobe. imel bo mostiček. izstavil mu je račun za 380 evrov. v bistvu bi naj bili to zgolj nadomestni zobje, saj bi čez nekaj časa potem dobil prave zobe, za katere bi tudi moral nekaj doplačati. za te prave je baje čakalna doba kakšnih 6 mesecev, te nadomestne bi imel toliko časa, da po svetu ne bi hodil brez zob. ne razumem tega, da moraš plačat 380 evrov za tri zobe, ki jih boš imel le pol leta, potem boš pa spet plačal za “prave” zobe. zanima me postopek od izgube zob do vsaditve novih (mostiček), zakaj je poseg potreben 2x in pa seveda cene – kaj se plača?

Pozdravljeni,

začasni-vmesni-provizorični zobje so strokovno utemeljeni in v določenih primerih lahko velja nenošenje provizorijev celo za strokovno napako. Začasni zobje ne služijo le oskrbi obrušenih in zato izredno občutljivih zob nosilcev mostička (hude bolečine ob spremembah temperature, že vdihavanje zraka boli, stalno draženje pa lahko pripelje do odmrtja teh zob) temveč imajo tudi druge funkcije. Z njimi se poskusimo tako v estetskem kot v funcionalnem smislu približati končnemu izdelku. S tem služijo kot diagnostično sredstvo zobozdravniku, ki stanje prenese v končno delo in tako na koncu ob vstavitvi zob ni presenečenj – ne v estetskem smislu za pacienta ne v funkcionalnem (v redkih primerih se lahko pojavijo motnje v čeljustnem sklepu ali mišicah, celo glavoboli). Začasni zobje so integralni del protetične oskrbe in jih morate vzeti v zakup, kot je treba vzeti v zakup morebitna zdravljenja zob, dlesni, oskrbo z zalivkami, zatički ipd.
Upam, da sem vam s tem pomagala.
LP Andreja

Pozdravljeni,

mi je zelo žal, da je osnovna civilizacijska dobrina kot je dostopnost javnemu zdravstvu dandanes bolj politična floskula kot realnost…
Tako pač je – država nima denarja za vse potrebe zobozdravstva in z majhnimi koščki tortice denarja omejuje dostopnost bolnikov do storitev. Zobozdravnik pokrije storitve za koncesijski denar običajno do poldne, vse kar dela več, pa bi moral delati zastonj. Zato pride gospod do svoje drobtinice čez 2 meseca, do koščka in s tem do novih zob pa če ima veliko srečo v nekaj mesecih, če ne letih.
Lep pozdrav in vso srečo,
Andreja

New Report

Close