Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina želodčna kislina

želodčna kislina

Spoštovani !
Rupurut npr.nevtralizira kislino v želodcu,ranital pa prepreči,da bi se kislina sploh izločala v želodec…….zanima me pri ranitalu…….ali zaradi neizločanja kisline v želodec presnova poteka normalno,ali so v želod.kislini kakšni encimi-fermenti.ki razkrajajo OH,ali B…..ali je zaradi neizločanja kisline motena presnova kakorkoli…..koliko časa po prenehanju npr.ranitala se kislina še ne izloča….
lepa hvala za odgovor!

Spoštovani!

Ranital zavre, ne pa popolnoma prepreči izločanje kisline, kar prispeva k temu, da je kislost, ki je bila prej prevelika, manjša = približno normalna in še vedno zadošča za presnovo beljakovin. Preveč kisline namreč na nek način pospeši gibanje črevesja, same prebave hrane pa ne moti. Tablete ranitala delujejo kratkotrajno. Z njimi poskušamo zaščititi želodčno sluznico, ne moremo pa vplivati na vzroke večjega izločanja želodčne kisline, ki je največkrat psihične narave, saj je rana na želodcu ali dvanajstniku ena izmed psihosomatskih bolezni, tj. bolezni, ki nastanejo na psihični podlagi, zdraviti pa jih moramo kot telesne bolezni.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

kaj pa menite o stranskih učinkih ranitala…..in koliko časa po vašem mnenju se ranital lahko jemlje…..
Hvala za odgovor !!

Spoštovani!

Posebnih stranskih učinkov ranital (razen alergije) nima, še zlasti ne takih kot jih je imel cimetidin s pogosto ginekomastijo.

Ranital lahko jemljete dokler se ne pozdravite in kot zaščito po eno tableto praktično celo življenje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

ali je možno,da zaradi preveč kisline,le ta zahaja v požiralnik,kjer čutim skelenje od grla navzdol…..včasih se mi zdi,da imam zaradi tega hripav glas,ali je to mogoče od kisline…..
ali se lahko kislino ugotavlja tudi drugače…razen gastroskopije in odvzema vzorca….
lepa hvala za odgovor

Spoštovani!

Možno. Kislost v želodcu lahko izmeri gastroenterolog le ob neposrednem merjenju pri gastroskopiji.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close