Najdi forum

gastroskopija

Spostovani,

moram iti na gastroskopijo, kar me zelo skrbi in bi vas prosila, ce mi lahko razlozite, kako poteka, koliko traja in kaksne so priprave? Se lahko pojavijo kaksni zapleti?

Najlepsa hvala za vas odgovor!
Maja

Spoštovana!
Gastroskopija je pregled zgornjih prebavil (požiralnik, želodec in dvanajstnik) z upogljivim inštrumentom. 6-8 ur pred preiskavo ne smete jesti in piti gostih tekočin, lahko pa pijete vodo in zgodaj zjutraj vzamete redno terapijo razen zdravil za zniževanje krvnega sladkorja. Sestra vam pred preiskavo z lokalnim anestetikom omrtviči žrelo, med preiskavo ležite na levem boku. V usta dobite ščitnik za lažje uvajanje in za zaščito inštrumenta. Med uvajanjem sta potrebna dva požirka (pazljivo poslušajte zdravnikova navodila). Ko smo v želodcu vanj napihujemo zrak, da se votlina razpre. To občutite kot neko napetost. Sama preiskava traja različno dolgo, odvisno od izvida in posegov. Ponavadi okoli 5-10 minut.
Zapleti so zelo redki, so pa možni. Med preiskavo lahko pride do predrtja prebavne cevi. Zaradi spahovanja nastane poka na prehodu med požiralnikom in želodcem, ki lahko zakrvavi.

Natančna navodila so napisana na spletni strani UKC Ljubljana-vtipkajte gastroskopija.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Moj ati ima probleme z želodcem. Vsaka stvar mu gre na bruhanje, vse da ven skozi blato,
ki je tekoče. Takoj po zaužitju hrane se mu dvigne kislina, ima neprjten okus v ustih. Začel je s pitjem donata, prenehal je z alkoholom, kavo, ne kadi, veliko se giba. Najprej so mislili, da je kislina, a je zdravnica kmalu ugotovila, da temu ni tako. Doma kuhamo nemastno hrano, sedaj smo količine kuhane zelenjave še povečali. Na začetku je dobil tablete Nilar, a niso pomagale. Za tem je začele z Iberogastom in tabletami Rutacid, kar je imelo en teden dobre učinke, nato pa zopet poslabšanje. Stvar je čedalje slabša, vsaka stvar mu gre na bruhanje, ima drisko, nič ne je-več kot za polovico je zmanjšal obroke pa še to velikokrat po eni žlici preneha, ker mu postane slabo. Dva tedna nazaj so se začele pojavljati še bolečine v želodcu, kar prej ni občutil. V četrek je bil na gastroskopiji, kjer so mu ugotovili bakterijo v želodcu, hvala bogu ni bil kakšen tumor ali čir. Dobil je troje tablet: Nilar, Ospamox in Fromilid.
Ali mi lahko svetujete kako mu lahko pomagamo oz. kako si lahko pomaga sam, saj ne vemo več kaj naj kuhamo, kaj mu ponuditi? Lahko vzporedno jemlje še Rutacid, kar pravi, da mu za trenutek pomaga?
Kaj bi ta bakterija lahko povzročila, koliko nevarna je, lahko povzroča raka ali kaj podobnega? Stvar se intenzivno vleče že 4 mesece in je težko za vse, zato prosim za pomoč!

Hvala za pomoč 🙂

Pozdravljena!

Okužba z bakterijo Helicobacter pylori je zelo pogosta. Okuženost se zmanjšuje zaradi boljših higienskih ukrepov in seveda ustreznega zdravljenja. Pri 20% bolnikov, ki so okuženi s to bakterijo lahko pride do resnih bolezni-med drugimi tudi do želodčnega raka. Zaradi tega je potrebno okužbo zdraviti. Težave, ki jih navajate pri vašem očetu so sicer nenavadne za okužbo s to bakterijo (ponavadi povzroča rane na dvanajstniku in želodcu).
Svetujem, da oče zaužije predpisano terapijo. Če se bodo težave izboljšale, nadaljna diagnostika ni potrebna, morda le kontrola uspešnosti zdravljenja (dihalni test). Drugače pa je potrebno opraviti še UZ trebuha in kolonoskopijo.

LP, Nataša Smrekar

dober dan,

danes sem bila prvič na gastroskopiji, ugotovili so da imam gastritis, čakam pa še izvide za celakijo.
zanima pa me če je normalno da me po preiskavi zelo boli grlo, da komaj požiram?
in očitno so mi po celem obrazu, od napenjana al nevem česa, popokale kapilare.. sem cela pikasta.. in me zelo skrbi če bo to izginilo.

Lp, ANJA

Spoštovani!

Pike bodo izginile v 1 do 2 tednih, boleče žrelo pa je pričakovana težava, ki bo tudi hitro minila. Če bo juri še zelo bolelo, se posvetujte še s svojim zdravnikom.

LP! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close