Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Izpostavljenost kemikalijam

Izpostavljenost kemikalijam

Malce sem zaskrbljena. Nekih velikih težav z dihanjem trenutno sicer nimam, opravljam pa poklic, kjer sem pogosto in za dlje časa izpostavljena prahu in različnim kemikalijam. Ali imam lahko ščasoma (zaradi daljše izpostavljenosti zgoraj naštetim dejavnikom) težave, ki bi v pomembnem deležu prispevale k nastanku kopb? Nisem redna kadilka, sem pa občasna.

Spoštovana,

izpostavljenost dražljivcem v vdihanem zraku lahko povzroči KOPB. Vendar mora biti koncentracija dražljivcev velika in izpostavljenot mora trajati veliko let – kot pri kajenju cigaret! – da se razvije KOPB.
Seveda kajenje cigaret pospeši razvoj KOPB.
Vendar skriva izpostavljenost mnogim kemikalijam ali prahovom bistveno resnejšo nevarnost za zdravje, saj lahko povzroča razvoj poklicne astme.Ki lahko nastane po precej krajšem obdobju izpostavljenosti, lahko že po pol leta ali letu dela na za vas neugodnem delovnem mestu. Seveda vse kemikalije ne povzročajo poklicne astme. Res pa je tudi da je sila težko priti do ustrezno kakovostnih podatkov o vrsti kemikalij, ki jim je delavec iizpostavljen ob delu. Zato pogosto tavamo v temi.
Poklicna astma ima zlasti v začetku nekaj posebnih znakov. Spočetka ima delavec težave le ob delu, preko vikenda ali na dopustu težave (kašelj, piskanje v prsih, dušenje) izzvenijo. Povsem v začetku bolezni je možno, da delavec ob delu celo nima težav, ki pa se pojavijo v tako imenovani oblike “kasne alergijske reakcije” šele popoldne ali ponoči. Ali pa je delavec zaradi blage poklicne astme zadihan le ob telesnih naporih. In če ob delu nima tolikšnih naporov, ga duši le popoldne ob opravilih doma ali ob športu. Zato je spočetka težko povezati astmatične težave s škodljivostmi delovnega mesta.
Če vas morda mučijo podobne težave, kot sem jih naštel, čimpreje poiščite pomoč pri specialistu pulmologu. Poklicna astma je namreč, če je odkrita dovolj zgodaj, ozdravljiva. To je edina ozdravljiva oblika katerekoli astme! Po drugi strani pa je zanemarjen poklicna astma zelo težka. Hitro napreduje, povzroča vse hujše težave in vse težjo invalidnost.
Poklicno astmo se splača odkriti zgodaj! Čimprej!

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Zgoraj sem zasledila, da ste omenu:

“koncentracija dražljivcev velika in izpostavljenot mora trajati veliko let”

A se da morda oceniti koliko let in kakšni količini draživcev? Mal me je zaskrbelo, ko sem to prebrala, zato sprašujem.
hvala

Spoštovana,

na to vprašanje vam ne morem kar tako odgovoriti. Je preveč teh dražljivcev in poklicnih alergenov.
Svetujem, da se posvetuje z vašim varnostnim inženirjem. Seveda še posebej, če imate zdravstvene težave, ki bi lahko kazale na prizadetost pljuč. V tem primeru je na mestu tudi posvet z vašim izbranim zdravnikom.

lep pozdrav,

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close