Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Seksologija – želiva si spolnosti SPLOŠNO PRIPOROČILO ZA SODELOVANJE NA FORUMU: ED

SPLOŠNO PRIPOROČILO ZA SODELOVANJE NA FORUMU: ED

Pri izkušnjah, ki jih imamo v partnerskih odnosih ni mogoče zagovarjati, da ima ena stran prav, druga pa narobe. Tako tudi ne obstajajo recepti za dobro funkcioniranje odnosa.
To velja za vsa področja medsebojnih odnosov, vključno s spolnostjo.
Kaj je torej smisel foruma ED?

Ljudje, ki imajo določena vprašanja, bi želeli dobiti pomoč. Seveda si to pomoč vsi predstavljamo na svoj način.
Pri svojem delu, ki ima prav tako oznako pomoči ljudem, sem se naučil, da moja rešitev nikoli ni tudi rešitev za nekoga drugega. Da so moje izkušnje in moja prepričanja nastale v povsem drugih odnosih, v povsem drugih okoljih. Včasih navidez govorimo o enakih zadevah, a so ozadja povsem drugačna.
Na ta način sem se naučil, da nasvet (poudarjam: v zadevah medsebojnih odnosov!) ne more biti sestavljen na način: priporočam, da naredite to ali ono; ali: po moje bi bilo najbolj pametno narediti to in to… Res je vsaj še eno: s takim načinom tudi prevzemamo soodgovornost za posledice neke odločitve. Forum je prav primerna oblika, da delimo svoja mnenja na način pravkar opisanega »svetovanja« in pri tem ne prevzemamo nobene odgovornosti.
Prav tako sem že opisoval, da ne obstaja vzročnost na način vzrok – posledica, in torej ne morejo obstajati »recepti«.

Kar nas pa vedno znova pritegne, so izkušnje drugih in orisi, ki nam kažejo, kako so ljudje konkretno reševali določena vprašanja. To so filmi in zgodbe, iz katerih se resnično lahko učimo. Ne učimo se s posnemanjem, temveč presojamo, v čem je zaplet podoben našemu, v čem so odnosi med akterji v zgodbi podobni ali različni naši in tako dalje. Torej, zgodbe omogočajo, da iščemo podobnosti in razlike. Na tak način odpiramo prostor, v katerem se rojevajo neke nove dimenzije in neki novi odgovori, ki jih imamo vselej v sebi.

V tem smislu lahko tudi pomenijo pripovedi dveh spolov, različne izkušnje in različna prepričanja nekaj, kar lahko zelo obogati naše medsebojno razumevanje. Vendar ob predpostavki spoštljivosti in nevtralnosti.

Tako pozivam vse sodelujoče, da se izogibajo nasvetom v smislu: »to in to je prav«, ali, »če boš naredila to in to, se bo zgodilo to in to (ker to vem iz lastne izkušnje)«. Pozivam tudi k izogibanju sodb ali napovedi.
Kar pa resnično pozdravljam so zgodbe, ki temeljijo na lastnih izkušnjah. Zgodbe, ki jih lahko delimo med seboj in jih dajemo kot učno gradivo drugim. Na tak način bomo ohranjali etiko nevtralnosti in spoštljivosti do drugačnosti.

Kot moderator foruma si bom pridržal pravico, da ne omogočim objave prispevkov, ki bodo bistveno posegali v opisano etiko.

Lep pozdrav,

New Report

Close